StoryEditorOCM
Zadar plusU ČETVRTAK POČINJE OKUPLJANJE KNJIŽEVNIKA

Staša Aras: „Kada spojite ljubav prema književnosti i ljubav prema gradu dobijete Kalibar bestival“

Piše L.B.
19. rujna 2017. - 22:20
kalibar

- Ne podilazimo komercijalnim sadržajima, mi nudimo književnost književnoj publici, ne dovodimo autore prema kriterijima komercijalne isplativosti… Trudimo se održati konstantu književne kvalitete i imati autore koji su po svojim djelima relevantni predstavnici na književnoj sceni u Hrvatskoj – kaže Stanislava Aras, pjesnikinja i književnica, suorganizatorica jedinog zadarskog festivala književnosti „Kalibar bestiVal“. Ovogodišnji, peti „Kalibar“, trajat će tri dana, od 21. do 23. rujna, a organizatori – uz Stašu Aras to su Želimir Periš, Kruno Lokotar i Adrijana Vidić, koji „Kalibar“ drže skromnim festivalom, ističu važnost što je ovaj festival uspio održati Zadar na literarnoj sceni.

- Autori koje dovodimo u Zadar relevantna su imena hrvatske književne scene, teme koje predstavljamo i festivalsku atmosferu koju nastojimo stvoriti, a koja omogućava publici da se druži s autorima, da pogleda i posluša niz programa i razgovora, važni su za stvaranje kvalitetne urbane klime i kulturne ponude grada. „Kalibar“ je festival orijentiran prema građanima grada. Radimo ga prvenstveno da bismo održali knjigu, čitatelja, razgovor, teme iz kulture i umjetnosti. Kada spojite ljubav prema književnosti i ljubav prema gradu dobijete „Kalibar bestival“ – kazala nam je Stanislava Aras, ističući podršku koju festival ima od Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture, Kazališta lutaka Zadar, te „niza pojedinačnih sponzora koji nam iz godine u godinu daju do znanja da radimo dobru stvar.“

Program će otvoriti projekcija poetsko-eksperimentalnoga filma „Spomenik“ koji propituje današnju svrhu devet masivnih spomenika žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata. Redatelj filma, Igor Grubić, za njega je dobio HT nagradu MSU, a s njim će nakon projekcije razgovor voditi Adrijana Vidić.

Dio programa posvećen je nagradi „Post scriptum“ za književnost na društvenim mrežama, koju je 2016. godine pokrenula Udruga Kultipraktik, a na „KaLibar bestiValu“ se predstavljaju naslovi koji na temelju nje nastaju. Ove je godine to slučaj s knjigom „Nekoga moramo voljeti (kako na webu, tako i na zemlji)“ prošlogodišnjega dobitnika Hrvoja Marka Peruzovića, a predstavit će se i dobitnik nagrade za 2017. godinu Bojan Krištofić, čija će knjiga sastavljena od Facebook zapisa tek nastati.

Program će zaključiti Boris Rašeta, čiju će knjigu „Staljinovi ubojice, Tito i Krleža“ predstaviti Kruno Lokotar, a autor će poslije predstavljanja biti prvi učesnik prvog zadarskog Spikigina, ciklusa pripovijedanja priča nalik splitskom Pričiginu, kojeg je u Zagrebu pokrenuo Kruno Lokotar.

- Nama je prvenstveno cilj da Zadar ne ostane na margini, jer on sve više postaje samo turističko središte na obali Jadrana. Ne želimo da se u to pretvori. Stoga nas osobito veseli napredak „Kalibra“ koji je vidljiv od 2013. godine naovamo – zaključila je Aras.

 

PROGRAM FESTIVALA:

1. dan - 21.9. - četvrtak - sv. Dominik, Poljana Branka Stojakovića

19:00 Igor Grubić: projekcija filma „Spomenik“ (50 min) i razgovor s autorom, moderira: Adrijana Vidić

20:15 Post scriptum: promocija pobjednika 2016. Hrvoje Marko Peruzović: “Nekoga moramo voljeti” i predstavljanje pobjednika 2017. Bojana Krištofića, moderiraju: Kruno Lokotar i Adrijana Vidić

21:30 Boris Rašeta: „Staljinovi ubojice, Krleža i Tito“ + Spikigin, moderira: Kruno Lokotar

2. dan - 22.9. - petak – hotel Almayer

19:00 Sanja Baković: “Plovna mjesta” + Nada Topić: “Male stvari”, moderira Stanislava Nikolić Aras

20:15 Željka Horvat Čeč: “4 brave” + Martina Vidaić: “Tamni čovjek Birger”, moderira Stanislava Nikolić Aras

21:30 Ivica Jakšić Čokrić Puko: “Slučaj plaža”, moderira: Kruno Lokotar

3. dan - 23.9. - subota - sv. Dominik, Poljana Branka Stojakovića

ZAPISNICA - dan otvorenih vrata Udruge ZaPis

18:00 Otvaranje, Zapisovci čitaju, moderira Želimir Periš

Mirko Jamnicki Dojmi: “Cepelin nad Zadrom”, moderira Stanislava Nikolić Aras

Zapisovci čitaju: Mirjana Mrkela, Jasminka Vejmelka, Andreja Malta, Iva Pejković, Denisa Čirjak, Ivan Čeperković, Marija Zekanović

Roberto Vodanović Čopor: „Zidovi laju“ - poetsko-glazbeni performans

Mario Padelin: glazbeno-poetski nastup

20:30 Dadanti (Split) - poezija i performansi

21:30 Ivica Prtenjača: „Tiho rušenje“ + Spikigin, moderira Želimir Periš

22:15 Kriptidi: koncert

03. svibanj 2024 09:40