StoryEditorOCM
Zadar plusVELIKI JAZZ DOGAĐAJ

Tko je Andrea Centazzo, svjetski bubnjar koji u četvrtak stiže u Zadar gdje će svirati u Providurovoj palači sa Sašom Nestorovićem (saksofon)?

Piše M. Kalajžić
27. ožujka 2023. - 22:47

Impro-koncert u čast Steveu Lacyju - naziv je posebne jazz večeri koja se u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u organizaciji Koncertnog ureda Zadar održava u četvrtak 30. ožujka u 19.30 sati. Zbilja posebna i nesvakidašnja večer za Zadar, jer u goste stiže legendarni bubnjar svjetskog glasa Andrea Centazzo, te cijenjeni hrvatski saksofonist Saša Nestorović uz moderiranje poznatog jazz novinara, autora glazbenih tv i radio emisija i fotografa Davora Hrvoja. Centazzo i Nestorović priredit će zajednički koncert u impro-formi free jazza u spomen na Steve Lacya, čuvenog free jazz tenor saksofinista s kojim je Centazzo svirao, a koji je uvelike utjecao i na Nestorovića.

Događaj koji povezuje Zadar i Zagreb motiviran je drugom obljetnicom smrti Ladislava Mateića, kolekcionara ploča i ljubitelja žanra free jazza te suvremene improvizirane glazbe uopće. U Glazbenom odjelu Gradske knjižnice u Zagrebu (KGZ) otvorit će se zasebna Zbirka Ladislava Mateića, sastavljena od spomenutih ploča, koje je KGZ-u donirala Mateićeva udovica Nevenka. Nevenka Mateić odabrala je Glazbeni odjel zbog toga što omogućuje najveću dostupnost ploča široj zainteresiranoj zajednici, istodobno osiguravajući dostatnu razinu njihove zaštite. Otvaranjem Mateićeve kolekcije javnosti omogućit će se život, odnosno daljnje promišljanje i uporaba glazbenih materijala koje je Mateić godinama prezentirao tijekom svojih glazbenih kružoka i kojima je nenametljivo oblikovao poetike domaćih umjetnika suvremene glazbe - navodi se u najavi Muzičkog bijenala Zagreb.

Lacyjevo je ime tako lajtmotiv cijeloga događaja: Mateić je u svojoj kolekciji čuvao velik broj njegovih ploča, Centazzo je svirao upravo sa svojim mentorom Lacyjem, a neke od snimki posvećenih Lacyju objavljene su za Centazzovu dugovječnu diskografsku kuću Ictus, koja će se također predstaviti u ovoj prigodi. Prije Zagreba, koncert se može posjetiti samo u još dva grada, u Rijeci 28. ožujka i već spomenuti u Zadru u Providurovoj palači 30. ožujka. Zadar će tako na velika vrata ući na pzornicu ovoga svjetski vrijednog događaja, a zadarska publika moći će na licu mjesta osjetiti na koji način nastaju free jazz improvizacije.

image

Koncertni ured Zadar

Koncertni Ured Zadar/Slobodna Dalmacija

Ali tko je Andrea Centazzo, skladatelj i bubnjar svjetskog glasa koji je u svojoj karijeri svirao s vrsnim imenima svjetskog jazza i smatra se jednim od najvećih inovatora u jazz glazbi?

Talijansko-američki skladatelj, udaraljkaš i multimedijski umjetnik Andrea Centazzo već je 40 godina istraživač suvremene umjetnosti. Početkom 70-ih uvodi novi koncept sviranja udaraljki, prelazeći s free jazza na novu formu improvizirane glazbe.

U kasnim 70-ima, Centazzo je bio jedan od osnivača NY Downtown Music scene u suradnji s Johnom Zornom, Tomom Corrom, Eugeneom Chadbourneom, Toshinorijem Kondom i drugima, što je dokumentirano na mnogim albumima.

Godine 1976. osnovao je ICTUS Records, jednu od prvih izdavačkih kuća kojom su upravljali glazbenici, snimajući sa Steveom Lacyjem, Evanom Parkerom, Pierreom Favreom, Derekom Baileyem, Johnom Zornom, Alvinom Curranom, Albertom Mangelsdorffom, Donom Cherryjem i mnogim drugima.

Napustio je improviziranu glazbenu scenu 1986. godine, nedugo nakon toga preselivši se u Los Angeles, CA i posvetivši se skladanju i stvaranju videa. Centazzo je autor tri opere, dvije simfonije i gotovo 500 skladbi za sve vrste ansambala, te još mnogo nagrađivanih video filmova .

Vratio se nastupima uživo 1998., svirajući solo koncerte i solo multimedijalne koncerte, svirajući uživo u sinkronizaciji s video zapisima koje snima i montira.

Njegov posljednji projekt “Einsteinovi kozmički glasnici ” producirali su LIGO, Caltech i NASA.

Jedan je od najvećih inovatora na udaraljkama, a snimao je i svirao s najistaknutijim improvizatorima i skladateljima posljednjih 30 godina. Među mnogima: John Zorn, Steve Lacy, Alvin Curran, Don Cherry, Lester Bowie, Evan Parker, Anthony Coleman, Derek Bailey, Tony Oxley, Paul Lytton, Paul Lovens, Pierre Favre, Vinnie Golia, Mark Dresser, Paolo Fresu, Enrico Rava, Dave Ballou, Gino Robair, Larry Ochs, Giancarlo Schaffini, Henry Kaiser, Elliott Sharp, Fred Frith, Albert Mangellsdorf, Franz Koglmann, Theo Jorgesmmann, Perry Robinson, Kristoph Kaskel, John Carter, Andrew Cyrille, Barry Altschul, Lol Coxhill, Steve Swell, Jon Raskin, kvartet saksofona ROVA, Stephen Drury.

Saša Nestorović

Tenor i sopran saksofonist i klarinetist Saša Nestorović rođen je 1964. u Zagrebu. Muzičku akademiju završio je 1989. u rodnom gradu. Tijekom glazbenog školovanja, a i kasnije, osvajao je brojne nagrade kao što su Darko Lukić, Milka Trnina (koju dijeli sa Zagrebačkim kvartetom saksofona) Judita i druge. Od 1989. je stalni član Zagrebačkog kvarteta saksofona, s kojim nastupa diljem Europe i SAD-a. Godine 1999. nastupio je prvi put unutar ACEZANTEZA, ansambla za suvremenu glazbu, čiji je član i danas. Usporedo s ovime, djeluje kao jazz glazbenik. Dobitnik je nagrade Status, priznanja Hrvatske Glazbene Unije za najistaknutijeg tenor i sopran saksofonista u posljednjih sedam godina. Sudjelovao je 1999. u Big Bandu Europske Radio Unije (EBU BIG BAND) u Montrealu, gdje je predstavljao Republiku Hrvatsku. Član je brojnih priznatih hrvatskih jazz sastava: Big Banda HRT-a, Zagreb Jazz Portraita, Boilers All Starsa i drugih.

image

Koncertni ured Zadar

Koncertni Ured Zadar/Slobodna Dalmacija
25. travanj 2024 20:56