StoryEditorOCM
Zadar plusFOTOGALERIJA

U obnovljenom parku Vruljica otvoreno prvo senzoričko igralište u gradu: "Bit će ovo mjesto gdje ćemo našu djecu s poteškoćama uključiti u život zajednice"

Piše Matea Magaš
11. veljače 2023. - 12:21

Sunčano subotnje jutro bilo je idealno za otvorenje prvog inkluzivnog senzoričkog igrališta u Zadru!

U prelijepo obnovljenom parku Vruljica, stiglo je jutros mnoštvo mališana koji su, uz pratnju svojih roditelja, “provjerili“ preko 20 novih sprava za igranje. Ujedno su pomogli i svojim malim vršnjacima iz Dječjeg vrtića Latica kako bi se što bolje snašli u igri.

- Upravo je to cilj ovog parka: uključiti djecu s poteškoćama u razvoju u društvo, u život zajednice. Ovo će biti mjesto u kojem će se stvarati prilike kako bi djeca sa i bez poteškoća imala interakciju, što je našim korisnicima iznimno važno – rekla je na otvorenju Anita Rudić, ravnateljica DV Latica, dodavši da su ovakva igrališta potrebna na svim mjestima u gradu gdje se nalaze

Također, istaknula je kako su postavljene nove četiri sprave i u parku na Višnjiku.

- Nadamo se da će ovo postati tradicija i da će svako igralište koje se renovira imati barem mali dio za djecu s teškoćama – naglasila je Rudić.

Prostor parka pomno je osmišljen tako da svojim elementima i sadržajem omogućava učenje kroz osjetila potičući djecu i mlade na kretanje, razvijanje pažnje i stimulaciju osjetilnih sustava koristeći igru kao osnovni medij za učenje.

image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix

- Veliki je ovo iskorak u podizanju kvalitete u opremanju javnih prostora namijenjenih i za najranjivije skupine u društvu, za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, koja po prvi puta u svome gradu mogu uživati u bezbrižnoj igri na zraku. Upravo se ovakvim stvarima stvara razlika između velikog grada, i ostalih, jer ulažemo u uključivanje u društvo svu djecu. To smo dokazali i s Centrom Mocire, baš kao i s ovim danas – izjavio je gradonačelnik Branko Dukić te za kraj naglasio:

- Ni jedno stablo nije stradalo ovim uređenjem – uz osmijeh je zaključio.

image

 Branko Dukic, gradonačelnik

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Ministar Regionalnog razvoja, Šime Erlić, stigao je u pratnji svoja tri sina koji su odmah pohitali na sprave.

- Mislim da stvarno možemo biti presretni s učinjenim! Zadar je suvremeni grad, grad koji prati sve razvojne trendove, a znamo da su ovakvi senzorički parkovi nešto što je praksa u brojim drugim razvijenim, europskim gradovima. Nadam se da će park Vruljica postati savršen primjer za ostale parkove, da ih pokušamo čim više urediti za svu djecu. To je ujedno i suvremeni i civilizacijski doseg, ali i jedna lijepa priča – istaknuo je ministar Erlić dodavši kako je Vruljica oduvijek bio omiljeni park Zadrana i kako će sad, osobito u proljeće, nada se, biti pun dječje graje.

Brojni volonteri stigli su danas u Vruljicu kako bi zabavili djecu raznim zanimljivim igrama, slikanjem na tkanini, slaganjem nakita od recikliranog materijala, oslikavanjem lica... 

image

Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja.
 

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Mama Kristina dovela je svoja dva sina koje je pokušavala imati na oku.

- Moram priznati da je sad Vruljica zasjala u punom sjaju! Jako mi je drago da je uređena i da je ovo sve napravljeno, Sigurno ćemo dolaziti koliko god budemo mogli, ovo je za mališane pravi mali raj - rekla nam je. 

U svoj je radi grad stigla i državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Pletikosa, koja je odmah na početku naglasila kako se ona još kao dijete igrala u Vruljici, a kako će sada dovoditi i svoje unuke. 

- Zato me ovo osobno jako raduje! Zaista kroz cijeli život pratim razvoj kako grada, tako i naše Vruljice, i mogu reći da nikad nije bolje izgledala... Od zapuštenog potoka do ovog neprepoznatljivog mjesta s kojim smo omogućili svoj djeci da "svaki dan lipšaju nam grad - istaknula je Pletikosa te dodala:

- Pravo svakog djeteta je pravo na obitelj, ljubav, sigurnost. Upravo današnji događaj svjedoči tome da svoj našoj djeci želimo pružiti sigurnost, da poštujemo različitosti i da djecu uključujemo u svakodnevni život. Igra je ono što je djeci najvrjednije u životu, jer uz nju osim što stvaraju nove odnose, emocionalno se razvijaju i potiče ih na razmišljanje. Zato vjerujem da će ovaj park biti idealan početak za taj dio njihova života - zaključila je Pletikosa. 

image

Marija Pletikosa, državna tajnica
 

Jure Miskovic/Cropix/Cropix
03. svibanj 2024 22:39