StoryEditorOCM
Zadar plusVELIKI DAN ZA ZADAR

U srijedu, 20. travnja, obnovljena Providurova palača konačno otvara svoja vrata! Program otvorenja trajat će deset dana, evo što je sve planirano

Piše AVŠ
8. travnja 2022. - 14:41

U srijedu, 20. travnja, obnovljene i suvremeno opremljene dvije palače vraćaju se u kulturni život Zadra! Veliki je to događaj za grad nakon sedam godina zahtjevne obnove dva kapitalna objekta, Kneževe i Providurove palače, koja će uskoro otvoriti svoja vrata posjetiteljima. Za program otvorenja, koji će trajati deset dana, planiran je niz izložbi, koncerata, radionica, filmova, predstavljanja knjiga i predavanja.

-Stvorili smo prostor koji će postati kulturni dnevni boravak dostupan i otvoren za svakog našeg sugrađanina i posjetitelja kroz cijelu godinu. Predivne izložbene dvorane, koncertni i plesni prostori, dvorana za projekcije i dramske izvedbe, knjižnica… nisu zamišljene samo kako bi ugostile najveća kulturna događanja kakva do sada nismo imali gdje ugostiti- kazao je danas zadarski gradonačelnik Branko Dukić na predstavljanju programa koje će idućih mjeseci ugostiti kompleks Dvije palače, ali i sadržaja koje će taj prostor trajno udomiti.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Dvije palače otvaraju Zadranke i Zadrani, oni koji su u njoj stvarali umjetnost i prije njihovog rušenja – Zoranićevci, Glazbena škola, plesni ansambl, Gradska glazba, Narodni muzej sa zanimljivim spojem Brkana i Špralje. Ovo je zadarska kuća kulture, obnovljena i opremljena za sve građane zadarskom vizijom, idejom, kreativnošću, radom te, uz europske, i novcima svih Zadrana. I baš zato pozivam sve sugrađane neka budu ovdje, u svojoj kući, u srijedu, 20. travnja, od 19 sati - kazao je Dukić.

- Većina od 7.000 metara kvadratnih prostora namijenjena je izložbeno galerijskoj djelatnosti gdje će umjetnine biti prezentirane po najvišim kustoskim standardima. U prostor Providurove ući će i glazba, u novu i veću polivanentnu dvoranu, gdje je svoj prostor pronašla i Kino Zona. Na radost svih građana, posebice onih koji žive na Poluotoku, u prostor palača vraća se i Gradska knjižnica Zadar, a do kraja godine i unutarnju kafeteriju kako mjesto susreta i druženja - rekla je Dina Bušić, gradska pročelnica za kulturu.

image
Jure Miskovic/Cropix

Program otvorenja traje deset dana. Ulaz je besplatan

Ravnateljice Narodnog muzeja i Koncertnog ureda, Renata Peroš i Melita Ivković, najavile su niz izložbenih, glazbenih i filmskih projekcija.

Na dan otvorenja, 20. travnja, na koncertu na Trgu Petra Zoranića gostuju Alejuandro Buendija i sinovi te Banana zvuk. Dan kasnije, u novoj polivalentnoj dvorani, nastupaju Jazz orchestra HRT-a te saksofonist i skladatelj Victor Goines. Elvis Stanić group gostuje 22. travnja, a najavljen je i Hommage a Pavle Deštpalj 25. travnja. Filmski program koji uključuje četiri naslova: “Marcel Duchamp: Art of Possible” (23.04.), “Prova D’Orchestra” (27.04.), “Beyus” (28.04.) i “Letters to Paul Morrissey” (30.04.)

Od izložbi, najavljena je ona Ratka Petrića “Baciti istinu u lice”, “Moderno-postmoderno” iz fundusa Galerije umjetnina, “Obitelj Dešpalj u objektivu Ante Brkana”....

image
Jure Miskovic/Cropix

"Ovdje svi skupa svjedočimo boljoj arhitekturi, izvrsnoj arhitekturi i realizaciji"

U zadnjih sedam godina u revitalizaciju kulturne baštine i kulturni sektor u gradu Zadru uloženo je preko 244 milijuna kuna, uz prosječnu stopu financiranja iz EU fondova od 85 posto, kazao je Ante Ćurković, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove.

- Kneževa palača, Providurova palača, UNESCO Bedemi, Centar za mlade, MCPA, Stara tehnička škola, sve su to donedavno bili „crne točke“ grada sa izrazitim potencijalom za revitalizaciju. Uspješno smo osigurali financiranje i obnovu svih tih važnih zadarskih projekata i na tom polju napravili više od svih drugih gradova u Hrvatskoj. Na tom popisu kompleks dvije palače jedan od najvećih i najizazovnijih projekata sa čijom smo se realizacijom suočili obzirom sa se radi o pojedinačnom zaštićenom kulturnom dobru u staroj gradskoj jezgri i koje se prostire na preko 7.000 m2 bruto površine. Ovdje svi skupa svjedočimo boljoj arhitekturi, izvrsnoj arhitekturi i realizaciji. Usudio bi se reći da bolje ne može- kazao je Ćurković.

 

03. svibanj 2024 05:51