StoryEditorOCM
Zadar plusU ZADRU U ČETVRTAK POČINJE DESET DANA RESTORANA

Uvertira u Zadar Wine festival nudi tri slijeda i čašu vina za 100 kuna!

Piše I.I.
14. ožujka 2018. - 17:10
wine_festival6-140318

Već drugu godinu za redom Zadar postaje vinski centar Hrvatske. U petsto godina starom spomeniku kulture, zadarskom Arsenalu, 24. i 25. ožujka održati će se Zadar Wine Festival koji ove godine donosi jedan veliki novitet. Naime, već u četvrtak 15. ožujka, kao oblik najave centralnog događaja, započinje podmanifestacija „Deset dana restorana“ u kojem će sudjelovati zadarski ugostitelji. Tijekom deset dana, zaključno do 25. ožujka, zadnjeg dana Wine festa, zadarski restorani uključeni u događaj nudit će meni od tri slijeda sa čašom vina iz zadarskog područja po cijeni od sto kuna, istaknuo je Danijel Peroš, jedan od organizatora Zadar Wine festivala na predstavljanju događaja u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Restorani koji sudjeluju u ovom dodatnom projektu su Pet bunara, Bistro pjat, Pašta & svašta, Groppo, Bon Apetit, Bruschetta, Konoba Skoblar te hotel Almayer i Art hotel Kalelarga. Deset dana restorana prilika je da se domaću javnost još jednom upozna sa ponudom zadarskih restorana i paletom ovdašnjih vina koja iz godine u godinu bilježe rast u kvaliteti.

- Prošlogodišnji festival okupio je 70-ak vinara, a ove godine je ta brojka porasla. Posjetitelji mogu očekivati više od 80 proizvođača vina s područja Zadarske županije i Hrvatske. Uz njih će nam se pridružiti i pet vinara iz Slovenije, a gosti će kroz izlagače koji su ujedno i distributeri imati priliku kušati i vina iz cijelog svijeta, istaknuo je Ivan Stiblik, jedan od organizatora Zadar Wine Festivala.

Na predstavljanje manifestacije bio je i Mladen Anić, vinar iz Smilčića koji je na prošlogodišnjem festivalu predstavio gotovo zaboravljenu autohtonu vinsku sortu – svrdlovinu.

- Ključ i sudbinu zadarskih vinara drže ugostitelji odnosno restorani, tako da je ovaj festival izuzetno važan za našu profesiju. Ovim putem također imamo i priliku vidjeti što rade drugi vinari u Hrvatskoj te učimo jedni od drugih, pogotovo od starijih i iskusnijih vinara koji su u ovom poslu godinama, kazao je Anić.

Poznati zadarski ugostitelj Vlado Babac, vlasnik restorana Pet bunara istaknuo je kako je Zadar Wine festival „meka za ugostitelje i vinare“.

- Ovakav tip festivala je izvanredna prilika za zadarske ugostitelje jer ne moraju putovati kako bi pronašli vina za vinske karte u svojim restoranima. Što se tiče Deset dana restorana, već smo složili meni i sljubili zadarska vina s sezonskim namirnicama, kazao je Babac.

 

TZGZ: Nadmašit će naša očekivanja

Zadar Wine festival je još prošle godine dobio potporu Turističke zajednice grada Zadar.

- Drago mi je da su zadarski vinari uhvatili korak s ostatkom Hrvatske. Moram priznati da prošle godine nismo vjerovali da će Ivan i Danijel uspjeti napraviti sve što su zamislili, sve se činilo preambiciozno, ali festival je na kraju bio izvrstan. Svaka čast organizatorima jer nije lako okupiti sve vinare i ugostitelje na jednom mjestu. Uvjeren sam da će festival ove godine nadmašiti naša sadašnja očekivanja, priznao je Ante Galić iz Turističke zajednice grada Zadra.

 

05. svibanj 2024 18:51