StoryEditorOCM
Zadar plusSPEKTAKL U LIPNJU

Zadar je domaćin prvog Sunset Sports Media Festivala koji će okupiti globalne zvijezde sporta i medija

Piše Iva Ivanac
28. travnja 2022. - 15:12

Prvi Sunset Sports Media Festivalu koji će se od 9. do 11. lipnja održati u Zadru, okupit će globalne sportske zvijezde i stručnjake iz svijeta medija kao što su bivši nogometni vratar Peter Schmeichela, bivši igrači američkog nogometa Julian Edelman i Ray Lewisa te producent i redatelj Pete Radovich, slavni Zadranin s američkom adresom, dobitnik više od 40 nagrada Emmy.

Riječ je o projektu koji postavlja nove standarde u organizaciji sportskih poslovnih događanja, a spoj je globalne sportske i medijske industrije te poslovni događaj koji okuplja najveće profesionalce u svijetu sporta. 

U programu festivala sudjelovat će neke od najvećih svjetskih sportskih legendi, sportski manageri i rukovoditelji, stručnjaci iz medija, PR-a i marketinga svih zemalja regije i svijeta. 

- Kao aktivni sudionici globalne sportske i medijske scene u prilici smo shvatiti glavne izazove industrije te prepoznati inovatore i ključne igrače na sceni, a pozicija i uloga koju Hrvatska ima u svijetu sporta daje nam mogućnost da postanemo predvodnik ovakvih događaja. Zašto Zadar? Zato što je to sportski grad i destinacija u koju svi žele doći. Taj spoj turizma i sporta je nešto iz čega dolazi ideja o organizaciji, kazao je Boris Kovaček, organizator prvog SUNSET Sports Media Festivala, i predstavnik agencije Pepermint koja stoji iza popularnog Weekend media Festivala u Rovinju. Istaknuo je i kako je sport iznimno važan segment medija jer je to jedini preostali sadržaj koji se mora pratiti uživo. 

U programu festivala sudjeluju globalne svjetske zvijezde, pa će tako posjetitelji u Zadru imati jedinstvenu priliku slušati predavanja nogometne legende, bivšeg vratara, Peter Schmeichela, osvajača velikog broja trofeja, uključujući Kup prvaka s Manchester Unitedom i naslov europskog prvaka s reprezentacijom Danske, ali i bivše igrače američkog nogometa, višestruke MVP Super Bowla, Juliana Edelmana koji je odigrao 12 sezona NFL-u za legendarne New England Patriotse i Ray Lewisa, igrača koji se smatra jednim od najvećih „linebackera“ u povijesti NFL-a.

U ulozi ambasadora i savjetnika SUNSET Sports Media Festivala, našao se i slavni Zadranin s američkom adresom, Pete Radovich, producent i redatelj, dobitnik više od 40 Emmy nagrada, izvršni producent u NFL-u, koordinacijski producent UEFA Champions League, dopredsjednik produkcije i kreativni direktor medijske kuće CBS Sports. 

- Sretni smo i ponosni što je produkcija SUNSET Sports Media Festival odabrala Zadar kao mjesto događanja ovog važnog medijsko – sportskog događaja. Zadar je oduvijek grad sporta, a u spajanju pojmova sporta i turizma ima dugogodišnje uspješno iskustvo. Sportaši su najbolji promotori hrvatskog turizma, a mi vjerujemo da je ovo jedan lijep nastavak u prenošenju slave Zadra diljem svijeta, rekao je Mario Paleka, direktor TZ Grada Zadra koji je Petea upoznao na prošlom Weekend media festivalu u Rovinju.

Paleka je naime sudjelovao na Peteovom predavanju gdje je gledao promotivni film o nogometnoj Ligi prvaka u kojem je Pete u više navrata upotrijebio vizure Zadra. Kako je Weekend media festival odmicao, Paleka je shvatio da je dr. Alan Medić, voditelj službe za epidemiologiju ZJZ Zadar, Peteov dobar prijatelj te ga je zamolio da se upoznaju. Tada su razmijenili ideje o organizaciji SUNSET Sports Media Festivala u Zadru, a ostalo je, kako se kaže, prošlost. 

Gradonačelnik Branko Dukić je izjavio kako je i počašćen što je Zadar domaćin ovakvom projektu svjetskog kalibra, za koji vjeruje da će uz sve kapacitete i klimu, infrastrukturnu i prometnu povezanosti dodatno istaknuti Zadar kao jedno od središta sportskog turizma, dok je Martina Srnec, direktorica Sektora za promociju i oglašavanje HTZ-a istaknula kako je uvjerena da će Sports Media Festival Hrvatskoj, a posebice Zadru, dati dodatnu vidljivost na međunarodnom tržištu. 

O čemu će se razgovarati...

Neke od najzanimljivijih tema koje će se obraditi i o kojima će se pričati na SUNSET Sports Media Festivalu su “Everybody wants to rule the world: Football vs. Football”, što stoji iza fenomena zvanog NFL i koji su ključni elementi koji razdvajaju dva nogometna svijeta dok se bore za globalnu dominaciju i pažnju gledatelja. Stephen Espinoza, predsjednik Showtime Sportsa, dijeli svoje uvide u povijesni uspjeh koji je ostvario u svijetu boksa, na predavanju “Inside the ring with Stephen Espinoza”, a saznat će se i o sportskom klađenju, izazovima digitalnog i tradicionalnog kao i mnogim drugim temama kroz objektiv čovjeka koji je revolucionirao Sky Sports te trenutno predsjeda kao izvršni potpredsjednik IMG-a i voditelj globalne produkcije, Barneya Francisa, na predavanju „Production in the new era“.  Posjetitelje očekuje još mnogo zanimljivih tema kao što su „Access is king“, „Underdogs“, „Production in the new era“, „Started from the bottom now we’re here“, „Women in sports“, „Future of Serie A“, „Politics in sport”/“it’s complicated”. Cijeli program festivala bit će objavljen tijekom svibnja.

30. travanj 2024 03:45