StoryEditorOCM
Zadar plusVINSKI ZNALCI

Zadar je postao bogatiji za dva sommeliera treće razine: razgovarali smo s Ivanom i Filipom te saznali sve o teškom ispitu, ali i - pozitivnoj konkurenciji!

Piše Matea Magaš
22. travnja 2023. - 11:57

Zadar je postao bogatiji za dva sommeliera treće razine! Sad ih grad službeno ima – tri. Da, ne zvuče kao velike, zavidne brojke, no kad uzmete o obzir kako u cijeloj Hrvatskoj ima njih tek 58, onda stvari postaju jasnije.

 

Oni su Ivan Čapeta i Filip Cimera, te su prije nekoliko dana postali ponosni vlasnici prestižne diplome sommeliera posljednjeg stupnja. Prvi nositelj u Zadru bio je poznati organizator Zadar Wine Festivala, Ivan Stiblik.

 

Ovaj iznimno težak ispit održao se u hotel u Opatiji, gdje je bilo 17 polagača, dok je na tečaju bilo njih oko 32. Kako su nam pojasnili novopečeni sommelieri, ovakvo se polaganje održalo do sad tek dva puta u deset godina. I to je jedan od razloga što se na razini države malen broj ljudi može pohvaliti ovim zvanjem.

image
Luka Gerlanc/

Zašto je tome tako pojasnio nam je Čapeta.

- Iskreno, položiti ovo je strahovito teško. Ja mogu reći da moja priprema za ovo traje već deset godina. Zapravo je najzahvalnije reći kako je za ovaj ispit potreba cjeloživotno učenje. Samo malo staneš, zbog raznih razloga, i odmah ispadaš iz “đira“ – pojašnjava Čapeta, a Cimera se ubacuje kako je to zapravo način života.

image
Luka Gerlanc/

- Nema dana kad mi ne radimo s vinom, ne razmišljamo o njemu, ne čitamo, ne educiramo se dalje... Jednostavne formule nema, mi smo zapravo život posvetili vinu i proširivanju znanja o njemu – dodaje Cimera, inače voditelj poznatog restorana Pet Bunara. Čapeta im je gotovo prvi susjed s druge strane crkve sv. Šime – vlasnik je restorana Pašta&Svašta koji već godinama njeguje kulturu ispijanja vina i pjenušaca.

Pokušali su nam približiti kako otprilike izgledao ispit: ova, treća, ujedno i posljednja razina, obuhvaća sve tri razine znanja u jednom ispitu. Na pismenom dijelu odgovaralo se na 50 pitanja.

- Traži se znanje hrane, vina, namirnica, čak i sastojaka namirnice koji su važni za povezivanje s vinom. Zatim su tu pitanja o vinskim regijama, vinskom svijetu, o sortama, proizvođačima vina... Nakon toga slijedi opis vina na slijepo: treba znati prepoznati karakteristike i organoleptička svojstava vina: o kakvom se vinu radi, kakvog tipa, uz koju se hranu može poslužiti, na kojoj temperaturi, koliko ga još možemo odležavati, je li spremno za konzumaciju... – nabrojao je Cimera, a Čapeta se ubacio:

- Jedan je od zadataka bila i analiza jela. Trebalo je odgonetnuti njegove parametre koji se mogu sljubiti sa zadanim vinom. Morali smo pojasniti odgovara li to jelo određenom vinu, ako da, zašto, a ukoliko ne, objasniti svoj odgovor. Naše obrazloženje trebali smo unijeti u graf koji, ako se pravilno napravi, pokazuje tijelo vina, kao i tijelo jela te poklapaju li se. Nakon toga se donese zaključak o razini sljubljenosti – govori.

image
Luka Gerlanc/

Njihova diploma nije važna samo za njih kao ugostitelje, već cijelu zadarsku destinaciju diže na jednu novu razinu. 

- S ovim znanjem koje smo stekli i koje ćemo zasigurno steći u budućnosti, možemo educirati naše osoblje, ali naravno i sve druge koji budu zainteresirani. Sposobniji smo raditi vinske karte i za ostale restorane, upoznavati se samostalno s novim vinima, uparivati ih s jelima na bolje i kvalitetnije načine... - ističe Cimera, a Čapeta dodaje kako je važno napomenuti da se ovim stvara i pozitivna, zdrava konkurencija. 

- Kad kolege ugostitelji u našoj blizini shvate što mi nudimo u svojim restoranima te kako gostima približavamo karakteristike vina i predlažemo im koja jela s njima jesti na jedan profesionalan način, morat će se još više potruditi i poduzeti nešto. On će onda ulagati u svoje osoblje, kvaliteta će se dizati i laganim ćemo korakom doći do toliko željenih gostiju dubljeg džepa koji cijene kvalitetu nad kvantitetom - zaključio je Čapeta. 

04. svibanj 2024 15:52