StoryEditorOCM
4 kantunaDESET GODINA OD TRAGEDIJE SUDSKA 'EKIPA' SUTRA NA KORNATU

Provodi se rekonstrukcija nesreće u kojoj je stradalo 13 vatrogasaca!

23. ožujka 2017. - 13:53
kornat.JPG

Na mjestu tragedije na otoku Kornatu sutra će se provesti djelomična rekonstrukcija nesreće u kojoj je 30. kolovoza 2007. godine od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama.

U djelomičnoj rekonstrukciji nesreće sudjelovat će i jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić, vještak sudske medicine Davor Mayer, geodet Tomislav Ćurko, te pilotske ekipe iz helikoptera i članovi HGSS-a koji su sudjelovali u spašavanju i prijevozu stradalih vatrogasaca.

U srpnju prošle godine na Županijskom sudu u Zadru, pod predsjedanjem novog suca Borisa Radmana, počelo je ponovljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici nakon što mu je oslobađajuću presudu ukinuo Vrhovni sud.

Dosad je u novom postupku sudac Radman razbistrio dosad nerazjašnjenje okolnosti tragedije, pa su na vidjelo izašli novi apusrdni propusti u reakcijama cijelog sustava. Doznalo se tako, uz ostalo, da sa mjesta tragedije nisu na vrijeme bile izuzete pumpe i kanistar za benzin, te da zapisnik o očevidu nije bio vjerodostojan. Mjesto tragedije nije bilo snimljeno kamerom, a helikopter kojeg je Slavica tražio da pomogne vatrogascima nikada nije stigao na Kornat jer je zahtjev bio poslan na krivu adresu.

Tužiteljstvo Slavicu optužuje za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika, te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih.

26. travanj 2024 12:42