StoryEditorOCM
4 kantunaDOSSIER ZADARSKI RITAM ZLOČINA (1) : ZAŠTO SMO NAJKRVAVIJE PODRUČJE U HRVATSKOJ

Brat naručio ubojstvo sestre, upucao taksista sačmaricom, izmaskarirao majku i baku, serijsko silovanje maturantice...

Piše Božana Sviličić, Ivica Nevešćanin
20. siječnja 2019. - 15:07
shutterstock_336708521

Slučaj teškog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke od prošlog ljeta, poznat kao "slučaj Daruvarac", kao da je medijski zasjenio brojne druge "crne" epizode koje su se 2018. dogodile na zadarskom području. Brzo se zaboravi da smo istog ljeta imali dva dvostruka samoubojstva u razmaku od mjesec dana ili dvostruko silovanje 21-godišnjakinje u centru grada, a samo dan prije trostrukog ubojstva i samoubojstva u Sukošanu početkom siječnja ove godine zabilježili smo i slučaj dviju žena iz iste ulice koje su u razmaku od sat vremena odlučile sebi oduzeti život.

I bez podsjećanja na višestruke paljevine automobila, raznorazne oružane obračune i bombaške napade na policiju tijekom protekle godine, "ritam zločina" u Zadru i okolici izgleda nevjerojatan, a kad se tome još pridoda novinska arhiva unatrag desetak godina, te učestalost i karakter crnokronikaških priča iz Zadra i sa zadarskog područja, patologija cijele stvari izgleda dodatno zastrašujuće. I zabrinjavajuće.

Izdvojili smo neke od najdrastičnijih slučajeva teških kaznenih djela koja su zadnjih godina potresli Zadar i Hrvatsku.

DOSSIER ZADARSKI RITAM ZLOČINA (2): ZAŠTO SMO NAJKRVAVIJE PODRUČJE U HRVATSKOJ Sin zatukao majku klamaricom, otac silovao kćerku 1500 puta, nadrogiran izmaskarirao djevojku... 

Siječanj 2006./ SLUČAJ MEDANIĆ: Brat za sestru naručio tri hica u glavu
Točno na Tri kralja 2006. godine u svom stanu na Boriku ubijena je Slavica Medanić(56). Imućna Zadranka likvidirana je s tri hica u glavu iz Walthera, kalibra 6,35 milimetara, a stan je bio ispremetan jer je ubojica tražio novac i vrijednosne papire. Ubio ju je profesionalni kiler Perica Majstorović (48), a posao od njega naručio je Slavičin rođeni bratŠime Medanić (53). On i njegov ortak Majstorović zacijelo je najstrašniji par ubojica koji je hodao Hrvatskom. U Medanićevu dosjeu stoje tri naručena ubojstva i jedna bizarna ucjena, a Majstorović je izvršio četiri hladnokrvne likvidacije, od čega dvije za Medanića, a jedno mu ubojstvo nikad nije dokazano. Medanić u zagrebačkom zatvoru služi 40-godišnju kaznu, a Majstorović se ubio u bjelovarskom zatvoru gdje je također služio 40-godišnju kaznu. Ključnu je ulogu u hvatanju Medanića i Majstorovića odigraoTibor Fur (33) koji je uhićen zbog sumnje na protudržavni terorizam. Na svoje traženje progovorio je pred istražnim sucem i prokazao Medanića i Majstorovića koji su istog dana uhićeni u Istri.

Siječanj 2008./ SLUČAJ ŠOPIĆ: Upucao taksista sačmaricom u zatiljak
Zbog ubojstva zadarskog taksista Igora Ćustića (30), kojeg je na cesti u blizini Benkovca prostrijelio skraćenom lovačkom puškom, Elvis Šopić (22) iz Raštevića je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na trideset godina zatvora. Šopić se 29. siječnja 2008. godine ukrcao u taksi na zadarskom Autobusnom kolodvoru da bi oko 22.30 sati na cesti nadomak sela Korlat skraćenom lovačkom puškom, koju je sakrio ispod jakne, pucao u potiljak taksistu Ćustiću. Nakon toga je zajedno sa taksijem zapalio tijelo. Karbonizirano tijelo i automobil ubrzo su pronađeni uz rub ceste, a samo dan nakon ubojstva pronađen je i Šopić. Policiji je tada kazao da je ubio Ćustića slučajno jer ga je ovaj provocirao na nacionalnoj osnovi zbog njegove "ekavice". Više članova obitelji Šopić ima mentalnu retardaciju, a otac mu je bio kronični alkoholičar. Šopiću je kasnije kazna smanjena, najprije na petnaest godina, a potom na dvanaest godina zatvora.

Prosinac 2009./ SLUČAJ SORIĆ: Ubio ženu, bacio je u kontejner i nastavio normalno živjeti
U noći sa 19. na 20. prosinca 2009. godineZoran Sorić (60) je ubio suprugu Ljubicu Filipović Sorić (38) u njihovom stanu u ulici Benka Benkovića, a potom je bacio u kontejner za smeće. Sorić je godinu dana prikrivao dokaze. Između supružnika je došlo do verbalnog sukoba, nakon čega ju je on udario šakom. Ona je pala na pod, udarila se u glavu i preminula. Sorić je u večernjim satima ženin leš zapakirao u kartonsku kutiju i bacio u kontejner za smeće. Vratio se u stan gdje je potom uklonio sve dokaze, oprao podove i posteljinu, a tijekom iduća dva, tri dana riješio se svih Ljubičinih osobnih stvari. Unatoč potrazi, njezino tijelo nikad nije pronađeno. Nakon toga, on je nastavio živjeti kao da se ništa nije dogodilo, a nestanak je prijavila njena kćer. Tek je kasnije istragom utvrđeno što se dogodilo. "Sve se odigralo u trenutku. Posvađali smo se, o onda je ona udarila mog psa. Dok sam ga stavljao u košaru vrišteći mi je skočila ne leđa. Okrenuo sam se i udario je šakom u predjelu glave. Pala je i udarila glavom u komodu. Prišao sam joj, vidio krv i opipao puls. Nije ga bilo. Odlučio sam sve prikriti i nastaviti život", ispričao je u svoju obranu umirovljeni pirotehničar Zoran Sorić. Dobio je 10 godina zatvora.

Kolovoz 2010./ SLUČAJ DUKIĆ: Zbog ljubomore ubio sestru i brata
U caffe baru 'Amadeus' u Ulici kralja Dmitra Zvonimira u Benkovcu 18. kolovoza 2010. godine, u večernjim satima, Marinu Palavra(22) i njezina brata Marina Kambera (24) hicima iz ilegalnog pištolja usmrtio je Marko Dukić (33), bivši Marinin dečko iz Lisičića. On se nikako nije mogao pomiriti s tim da Marina, nakon godinu dana veze, više ne želi imati ništa s njim. Bio je ljubomoran, pratio ju je, proganjao i maltretirao, što je ona prijavila policiji. Kasnije je provođena i istraga je li policija trebala i mogla zaštititi mladu djevojku, a njezini roditelji su protiv policije podnijeli i tužbu. Dva dana prije tragičnih događaja u istom kafiću Marko je fizički napao Marinu prijeteći joj smrću. Kobne večeri u kafić je došao očito s namjerom da se obračuna s Marinom jer je znao da ona slavi rođendan. Čim je ušao i ugledao Marinu, povukao je obarač. Marina se srušila prostrijeljena vrata. Njezin brat Marin pokušao je pobjeći u WC, ali ga je Marko zaustavio hicem u leđa. Potom mu je prišao i još jednom pucao u glavu. Okrenuo se prema šanku i četvrti hitac ispalio u svoju desnu sljepoočnicu. Unatoč zadobivenim teškim ozljedama glave ostao je živ. Tijekom noći preminuo je u zadarskoj bolnici.

Veljača 2011./ SLUČAJ SAKIĆ: Čekićem zatukao majku i bacio je u bunar
U subotu 26. veljače. 2011. godine 20-godišnjiDino Sakić iz Stankovaca ubio je svoju majku Divnu Morić (40) iz Benkovca. Iako je isprva negirao zločin i uredno prošao poligraf, nakon više od trideset sati ispitivanja policiji je priznao da je majku ubio nakon kraće svađe u kojem mu je majka predbacivala česte odlaske u kladionicu i loše društvo, te stalno traženje novca. U hodniku bakine kuće u Stankovcima Dino je majku najprije udario šakom u glavu, da bi je potom zatukao čekićem zadavši joj pet smrtonosnih udarca u stražnji dio glave dok je još omamljena ležala na podu. Tijelo je potom odvukao u sobu, počistio mjesto zločina, nakon čega joj je uzeo kartice, te zlatninu iz njezina stana u Benkovcu. Šest je dana jeo, pio i spavao uz tijelo majke koje je bilo u sobi, a u međuvremenu je s njezinim novcem i putovao po Zagrebu, Šibeniku, Splitu i Trogiru gdje se provodio. Motiv zločina je koristoljublje. Sakić je bio stari znanac policije. Još kao 15-godišnjak znao je krasti i provaljivati, zbog čega je jedno vrijeme bio i u popravnom domu u Zadru, a u zatvoru je proveo godinu dana zbog zlostavljanja majke i bake.

Travanj 2011./ SLUČAJ GRGINOVIĆ: Nogom u glavu usmrtio bratovu suprugu
Zbog ubojstva bratove nevjenčane supruge, 78-godišnje Zorice Zečević, koju je usmrtio udarcima nogom, 71-godišnji umirovljenik iz Sukošana Vjekoslav Grginović osuđen je na četiri godine i dva mjeseca zatvora. Grginović se u istrazi se branio šutnjom, a na sudu je rekao da se ne osjeća krivim. Nakon svađe na kućnom pragu Grginović je s nekoliko udaraca nogom u glavu i vrat usmrtio Zoricu zbog nerazjašnjenih imovinsko-pravnih odnosa. Tog je dana bio pod utjecajem alkohola još od prethodne noći kada je cijela obitelj slavila njegov rođendan. "Udario sam nogom u vrata, koja su Zoricu srušila na pod, a potom sam je još dva, tri puta nogom udario u vrat", opisao je što se događalo na kućnom pragu bratove kuće. Odmah je napustio mjesto nesreće, otišao kući, presvukao se, uzeo bocu piva i nož te otišao u obližnji šumarak. Razmišljao je o samoubojstvu, a nekoliko sati kasnije pronašli su ga sin i snaha, odveli kući i predali policiji. "Ja sam teško bolestan i želim da me spremite na psihijatriju", rekao je na suđenju Grginović koji je duže vrijeme imao psihičkih problema zbog alkoholizma.

Svibanj 2011./ SLUČAJ ZELENGRAD: Prijatelja na Đurđevdan pretukli do smrti
Šime Karamarko (47) zvani Šika iz Kruševa i Ivo Mitrović (57) zvani Jovo iz Zadra došli su u kuću Zorana Gagića u Zelengradu 6. svibnja 2011. godine, zajedno sMladenom Divnićem (62), slaviti Đurđevdan. Tamo su kao prijatelji jeli, pili i onda se počeli svađati. Karamarko je Divnića polio vrućom vodom, a potom su ga i on i Mitrović počeli tući rukama i nogama. Bacili su ga na pod i dalje tukli. Onda su opet malo pili, pa su ga za noge izvukli u dvorište. Divnić je zapomagao, ali oni nisu prestajali s udarcima ni ispred kuće. Udarili su ga i sjekirom po glavi. Potom mu je Karamarko skinuo hlače, i dok je onako gol do pasa ležao, on i Mitrović su mu zajedno gurali sitno zrnasto kamenje u spolnI organ i u stražnjicu. Nakon toga, odveli su ga do Mitrovićeva automobila, a potom ga je Mitrović odvezao na obližnji izvor gdje ga je pokušao oprati od krvi. Vidjevši da mu nema pomoći, Mitrović je oko šest sati ujutro pozvao policiju i Hitnu medicinsku pomoć kazavši kako u automobilu ima ozlijeđenu osobu kojoj je potrebna pomoć. Mitrović i Karamarko na suđenju su rekli da se ne osjećaju krivima za teško ubojstvo njihovog prijatelja počinjeno na osobito okrutan način. Vrhovni sud je potvrdio presudu Županijskog suda u Zadru: Karamarko je dobio sedam godina zatvora, a Mitroviću je smješten u psihijatrijsku ustanovu zatvorenog tipa.

Ožujak 2013./ SLUČAJ MESNIĆ: Majku i baku izmasakrirao nožem i sjekirom
Dvadesetogodišnji Lovre Mesnić je 29. ožujka 2013. u obiteljskoj kući na Bokanjcu počinio nezapamćen zločin, masakriravši svoju majku i baku, prema kojima je osjećao netrpeljivost. Žrtve su zatečene u takvom stanju da je nekim policijskim istražiteljima pozlilo kad su došli na mjesto događaja. MajkaRena Mesnić (55) ležala je na jednom kraju sobe, a baka Nita Mesnić (78) na drugom kraju, obje izranjavane do neprepoznatljivosti. Baki je u prsima pronađen zarinut nož na koji je bila zakačena staklenka, a iz nosnica su joj virile dvije smotane novčanice. Po glavi i tijelu imala je desetke otvorenih rana. Majka je ležala prekrivena krvlju s velikim ozljedama glave u koje je najvjerojatnije Lovro postavio mobitel. Takva jeziva i istodobno bizarna slika dala je za povod istražiteljima da sumnjaju kako je Lovro svoj zločin “osmislio” kao kakav performans. Policija je, naime, na ulazu u sobu u kojoj su pronađena tijela pronašla obješene Lovrine privatne predmete i crteže, što ih je sve podsjećalo na neku vrstu horor izložbe. Na zidovima sobe gdje su pronađena tijela 20-godišnjak je sprejem ispisao grafite.
Lovre je svoj postupak "najavio" u pismu objavljenom na društvenim mrežama navodeći, između ostalog, da je „dvadeset godina bolesnog tripa gotovo“. „Sistem koji je okolina toliko ugradila u mene je pa, a početak svakog lošeg sistema su kao kod svakog njegovi roditelji. Rišite probleme koje imate sa svojim roditeljima, tek onda ih nastavite rješavati u okolini, nemojte ih sa strane ostavljati i misliti da se o tome ne priča. Ako mislite da vas neko ne more razumiti spustite se na njegovu razinu i lipo... mu objasnite."
U trenutku počinjenja zločina Lovre je bio psihički neubrojiv, vrlo vjerojatno drogiran, pa je nakon presude smješten u jednoj od psihijatrijskih bolnica.

Kolovoz 2013./ SLUČAJ ZEKANOVIĆ: Pretukao suprugu do smrti
Dana 28. kolovoza 2013. Mate Zekanović(62) ubio je svoju devet godinu mlađu suprugu Anu u njihovom zajedničkom stanu u Ulici Josipa bana Jelačića 13 na Voštarnici, a zatim se sam prijavio zadarskim policajcima. Prema priči susjeda desetak minuta prije samog ubojstva čulo se ženino zapomaganje, međutim nitko od njih nije se htio petljati u sukob supružnika. Čuli su se njezini krici i povici "nemoj, nemoj!", a zatim je sve utihnulo. U trenutku ubojstva bračni par je bio sam, Mate je svoju suprugu pretukao do smrti i to teškim udarcima na predjelu glave. Od težine ozljeda Ana je vrlo brzo preminula.

Listopad 2013./ SLUČAJ KOLOVARE: Serijsko silovanje 17-godišnje maturantice
Petorica mladića u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine optužena je u prosincu 2013. pod sumnjom da su krajem listopada sudjelovala u serijskom silovanju 17-godišnjakinje na zadarskom kupalištu Kolovare.
Djevojka je najprije u obližnjem noćnom klubu "Hitch" razgovarala s jednim od mladića koji ju je častio pićem, a zatim je s njim izišla iz lokala. On ju je silovao, te potom pozvao i svoje prijatelje koji su učinili isto. Dok je zapomagala na plaži, pronašla ju je prolaznica koja joj je pomogla da se vrati kući. Bila je izudarana, a na njoj su bili tek dijelovi odjeće. Nakon što su više od sat vremena tražile njezine stvari razbacane po plaži, zaputile su se u policiju gdje je majka dežurnim policajcima opisala u kakvom je strašnom stanju pronašla kćer. “Molim vas utvrdite što se dogodilo“, kazala im je majka. Liječničkim pregledom utvrđene su lakše tjelesne ozljede i spolni odnos s više muškaraca. Iako je petoricu mladića nakon višesatnog iživljavanja nad djevojkom policija kazneno prijavila za spolni odnos bez pristanka, ŽDO je kazneno djelo prekvalificiralo u teško silovanje na štetu djeteta, za što je zapriječena kazna do petnaest godina zatvora. Prvoptuženi je na kraju dobio četri godine i deset mjeseci zatvora, drugooptuženi tri godine maloljetničkog zatvora, četvrtooptuženi godinu dana maloljetničkog zatvora, a treće i petooptuženi tri godine nadzora, bez zatvora.

Studeni 2013./ SLUČAJ GALOVAC: Susjeda zatukla staricu zbog nesreće u ljubavi
Mještane Galovca u studenome 2013. potresao je slučaj brutalnog ubojstva 85-godišnje Milke Tokić. Nju je u obiteljskoj kući udarcima kamenom u glavu usmrtila 33-godišnja susjeda vjerujući navodno da je ona krivac što nema sreće u ljubavi. Majku je mrtvu u lokvi krvi pronašao sin Nediljko.
- Ona nije bila dobro sa zdravljem, a sve ostalo su gluposti i izmišljanja - kazao je rođak 33-godišnjakinje. Kao službeni motiv iz policije su naveli netrpeljivost 33-godišnjakinje prema ubijenoj ženi, pored koje je živjela s obitelji nakon što je završila fakultet.

Prosinac 2014./ SLUČAJ SVIRČIĆ: Ubilački pohod na muža i dijete bivše supruge
Prije nego što je utorak 23. prosinca 2014. krenuo u Kijevsku ulicu na Bilom brigu u Zadru, Zlatko Svirčić (55) je u stanu ostavio oporuku. U njoj je jasno naveo da je tog jutra odlučio jednom zauvijek razriješi problem koji mu je kopao dušu zadnjih dvanaest godina te presuditi svojoj bivšoj supruzi, njenom suprugu, ali i sebi. Stvari su, međutim, poprimile sasvim drugačiji tijek. Njegov ubilački pohod završio je smrću 49-godišnjeg M.O. i teškim ranjavanjem njegovog 10-mjesečnog sina, a 39-godišnja supruga samo je hrabrošću susjeda izbjegla smrt.
Svirčić je na Bilom brigu čekao u kombiju sve dok se ispred kuće u automobilu nije pojavio M.O. Kad je držeći sina u naručju krenuo prema ulazu ispred njega se stvorio Svirčić i započeo pucnjavu iz ilegalne berette. Pet metaka pogodilo je M.O.-a: jedan u glavu i četiri u predjelu abdomena. Kad je htio staviti novo punjenje i krenuti prema bivšoj supruzi, Svirčića je zaustavio 35-godišnji susjed. Skočio je na njega, i šakom u potiljak oborio na zemlju. Zaustavljen u svom naumu Svirčić je otrčao do auta i otišao na policiju. "Dobar dan. Ja sam Zlatko Svirčić. Pucao sam na Bilom brigu. Ima ranjenih" kazao je dežurnom operativcu.

Četiri metka M.O. je primio u leđa koja je instinktivno, htijući zaštiti dijete, okrenuo prema Svirčiću. Jedan od tih metaka prošao mu je kroz tijelo i pogodio dijete. Iako mu je metak prošao kroz mozak i lubanju, dijete je uspjelo preživjeti. M.O. je nakon šest dana vegetativne kome izdahnuo u zadarskoj bolnici. Presudan je bio pogodak u glavu koji mu je uništio mozak.

"Ja ću njih do Božića pobiti! Uzeli su mi sve. I kćer i stan i duševni mir. Ja ću njih odrobijati", povjerio se Svirčić najbližima prije monstruoznog čina. "Ne mogu ovo više trpjeti, kad puknem tek onda će se svi pitati što mi je bilo!" žalio se prijateljima. Svirčića je, kažu, uništila brakorazvodna parnica, a okidač je bila sudska odluka o deložaciji iz stana kojeg je dobio kao branitelj. Zbog napada na bivšu suprugu Svirčić je prethodno triput kazneno prijavljivan. U Domovinskom ratu proveo je 1048 dana na ratištu i bolovao je od PTSP-a. Dobio je 18 godina zatvora.

Srpanj 2015./ SLUČAJ KRUŠEVO: Ubio ženu iz lovačke puške pa pokušao samoubojstvo
U srpnju 2015. u poslijepodnevnim satima Marko Brkić (52) je pokraj ceste u zaselku Zavelinac pored Kruševa iz ilegalne lovačke puške ubio 49-godišnju suprugu Anku, inače prvu rodicu tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. U svom sumanutom pohodu Marko je stotinjak metara od kuće dočekao ženu koja se ništa ne sluteći vraćala kući s posla iz OŠ u Obrovcu gdje je radila kao čistačica. Dočekao je i pucao, a potom je pokušao i sebi oduzeti život pucajući si u srce. Teško ranjen uspio je nazvati prijatelja, te mu rekao: "Prijatelju napravio sam sranje, molim te dođi, žedan sam..."

- To jutro Marka sam sreo u Obrovcu gdje je kupovao ribu za ručak. Bio je dobre volje i zadovoljan sa ribom koju je kupio. Vidio sam i Anku, ona je taman izlazila na pauzu iz škole. Bila je nasmijana. Ništa nije slutilo na svađu, a kamoli na tragediju – prisjetio se rođak obitelji. Marko je bio umirovljeni branitelj s PTSP-om i šećernom bolesti. Imao je i problema s alkoholom. Iako je policija u dva navrata intervenirala zbog nasilja u obitelji i oduzela mu tada pronađeno oružje, nitko u mjestu nije pomislio da bi on mogao počiniti tragediju ovakvih razmjera.

KRAJ DOSSIERA SLJEDEĆE NEDJELJE

19. travanj 2024 19:09