StoryEditorOCM
4 kantunaDOSSIER ZADARSKI RITAM ZLOČINA (2): ZAŠTO SMO NAJKRVAVIJE PODRUČJE U HRVATSKOJ

Sin zatukao majku klamaricom, otac silovao kćerku 1500 puta, nadrogiran izmaskarirao djevojku...

Piše Ivica Nevešćanin, Božana Sviličić
27. siječnja 2019. - 11:57
shutterstock_737262580

U prošlom broju Nedjeljne 'Slobodne' donijeli smo popis - od 'Slučaja Medanić' iz siječnja 2006. godine do 'Slučaja Kruševo' iz srpnja 2015. godine. Ove nedjelje, nastavljamo...

Rujan 2015./SLUČAJ SMILJEVAC: Sin zatukao majku klamaricom
U ostavi prizemlja zgrade u Ulici Antuna Barca 9C na Smiljevcu pronađeno je mrtvo tijelo 49-godišnje M.S., udovice i samohrane majke troje djece, od kojih su dvoje bili maloljetni blizanci. Nakon cijelonoćne kriminalističke istrage zadarska policija je potvrdila kako je za ženinu nasilnu smrt osumnjičen njezin najstariji sin, 26-godišnji M. S. koji već godinama ima psihičkih problema. Prije dvanaest godina, njihov otac i suprug, invalid Domovinskog rata, počinio je samoubojstvo vješanjem, a majka je u tom trenutku bila trudna s blizancima. Nesretna žena sama se brinula za sebe i djecu, susjedi su o njoj govorili kao o iznimno brižnoj majci koja je uspjela sama podići dvoje djece uz stalnu brigu o najstarijem sinu čije su psihičke poteškoće s godinama bile sve izraženije. Istraga je pokazala da je sin majku na smrt zatukao klamaricom.

Studeni 2015./SLUČAJ KNEŽEVIĆ: Nadrogiran izmasakrirao djevojku
Hrvoje Knežević (22) je djevojku Josipu Božić (21) s kojom je živio u obiteljskoj kući u Modriču kod Starigrada ubio u noći sa 26. na 27. studenog 2015. godine. Na okrutan joj je način, nakon svađe, zadao veći broj ozljeda tupim i oštrim predmetom od kojih je smrtonosna bila ubodna rana lijeve strane vrata. Navodno joj je odvijačem izrezao arteriju. Mjesto ubojstva izgledalo je stravično jer je mladić djevojku bacao u zid i po namještaju. Pred istražnim sucem Knežević je kazao kako ne zna što ga je te večeri obuzelo. Utvrđeno je da je bio u stanju smanjene ubrojivosti jer je prethodno uzeo amfetamine (speed). Navodno je djevojku ubio dan ranije, tijelo joj je cijelo vrijeme ležalo u kući dok je on boravio kraj nje. Josipu je oprao u kadi i donio veliku plastičnu vreću. Planirao ju je zamotati i sakriti, no nakon toga se predomislio i ipak nazvao njezinu majku i rekao joj: "Ubio sam Josipu". Za razliku od susjeda kojima su djelovali kao skladan par, Josipina obitelj, njezine dvije sestre i majka, rekli su kako je istina daleko od toga, te da je Hrvoje njihovu kćer uvukao u pakao droge. Nepravomoćno je osuđen na 30 godina zatvora.

Srpanj 2016./SLUČAJ FRITZL: Silovao kćer 1500 puta i napravio joj dijete
"Zamislite samo brojanje od broja 1 do broja 1500, a vi ste u više od 1500 navrata imali sa svojom rođenom kćerkom incest, odnosno spolni odnos, uništili ste to dijete i to od njezinog djetinjstva, ali i ostalu djecu, kao i suprugu, a jednako tako uništili ste i život maloljetne djevojčice koju ste dobili iz incestuoznog odnosa sa svojom kćerkom, koja od ranog djetinjstva trpi posljedice vašeg nemilosrdnog, ružnog i monstruoznog postupanja".
Ovo je samo dio obrazloženja presude bivšeg suca Borisa Radmana izrečene na Županijskom sudu u Zadru protiv 51-godišnjeg Zadranina koji je svoju najstariju kćerku petnaest godina, od njene 12 do 28 godine, prisiljavao na spolne odnose i pritom svih tih godina fizički i psihički zlostavljaju suprugu i njihovo šestoro djece. Kao žrtva sustavnog seksualnog zlostavljanja njegova najstarija kćerka je još kao maloljetnica rodila dijete, a u dva navrata je abortirala. U dobi od petnaest godina pokušala se i ubiti.
Zadarski Fritzl se prema svojoj kćerki, drugoj djeci i supruzi odnosio kao prema privatnom vlasništvu i objektima tretirajući ih bestijalno, kao stvari, a ne živa bića i ljude. Policijska istraga pokrenuta je nakon što je jednu od zlostavljanih djevojaka dečko uspio ohrabriti i nagovoriti da svog oca prijavi policiji. Nedugo nakon toga, 28. srpnja 2015. godine, monstruozni otac i pedofil priveden je u istražni zatvor.
Prije ovoga 51-godišnjak nije bio osuđivan, bio je sudionik Domovinskog rata i konzument alkohola na nivou štetne uporabe, ali psihijatrijskim vještačenjem je dokazano da je, kao osoba s razvijenim poremećajem osobnosti, cijelo vrijeme svog pedofilsko-incestuoznog odnosa sa članovima obitelji, bio psihički ubrojiv, odnosno da je bio potpuno svjestan što im čini. Osuđen je po svih pet točaka optužnice, dobivši ukupno 54 godine zatvora, to jest jedinstvenu maksimalnu kaznu zapriječenu hrvatskim zakonima od 40 godina zatvora. Vrhovni sud mu je kaznu smanjio na trideset godina.

Lipanj 2017./SLUČAJ VELEBIT: Rodica nožem ubila rodicu
Zadarsku tinejdžericu Saru Čirjak (14) na obiteljskom ranču 'Mala Mila' u velebitskoj vrleti Žuljine nožem je ubila rodica Ivana Čude (27) iz Zatona Obrovačkog. U prvu verziju, koju su njezini rođaci ispričali medicinskom osoblju i policiji, da je djevojčica pala s kreveta na nož, nije povjerovao nitko, dapače, policija je ubrzo slučaj počela istraživati kao ubojstvo. Optužena je prekinula studij veterine u Zagrebu i vratila se kući te je imala psihičkih smetnji. Netom nakon teškog ranjavanja Sare, Ivana je nestala s imanja te se u rodnom Zatonu Obrovačkom pojavila 24 sata poslije, čime je odmah privukla sumnju na sebe. Sara je imala teške porezotine i ubode na predjelu prsnog koša kad su je vozili put gospićke bolnice. No pomoći joj nisu uspjeli jer u vozilu Hitne pomoći preminula.

Srpanj 2017./SLUČAJ STROJAR: Majci batinama zacrnio lice
Zbog neviđene fizičke brutalnosti nad majkom, 43-godišnji Zadranin je na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Iako je za muškarca, inače brodskog strojara i razvedenog oca dvoje djece, ODO tražilo zatvorsku kaznu od šest mjeseci, sudac Tomislav Šimić 'odrezao' mu je četiri godine bezuvjetnog zatvora zbog šokantnih ozljeda koje je nanio majci. O tome je svjedočila fotodokumentacija ozljeda nesretne žene s kojom je sin živio, a na kojima je majčino lice zbog brojnih podljeva potpuno – crno. Tijekom suđenja bio je iznimno miran, te je priznao da je kaznena djela koja mu se stavljaju na teret počinio pod utjecajem alkohola.
Kada je majka pokušala u nekoliko navrata pozvati pomoć, u tome ju je spriječio tako što ju je snažno uhvatio rukama za vilicu te joj zatvorio usta i tukao glavom o zid. Braneći se od njegovih udaraca nesretna žena se nekoliko puta pokušala baciti na pod, ali ju je sin ponovno snažno uhvatio rukama, te je, nakon što je sa sebe skinuo majicu, posjeo natrag na stolicu, i nastavio snažno udarati nogama i rukama. Od udaraca je zadobila brojne kontuzije, unutrašnje ozljede, te višestruki prijelom rebara. Uz fizičko, majka je doživljavala i konstantno verbalno iživljavanje. Sin joj je tako bez ikakvog povoda svakodnevno govorio da je kurva, u više navrata zaključavao je u stan i branio joj izlazak iz spavaće sobe. Kada bi mu se suprotstavljala, iskoristio bi svoju tjelesnu nadmoć te je fizički napao, udaravši je nogama i rukama po cijelom tijelu, što je kod nje izazvalo osjećaj straha za sigurnost i osjećaj poniženja.

Siječanj 2018./SLUČAJ STANKOVCI: Pregazio rođaka autom pa ga vukao po cesti
Ante Pelaić (49) iz Stankovaca je 4. siječnja 2018. u pijanom stanju automobilom pregazio svog rođaka Vinka Buru (47), a potom njegovo tijelo gurnuo s krova vozila i pobjegao s mjesta nesreće.
Pelaić je na rođaka naletio u 1.18 sati, prednjim lijevim dijelom automobila, nakon što su prethodno bili na večeri kod zajedničkog prijatelja. Od naleta rođakova mercedesa, Bura je nabačen na krov vozila, a Pelaić je, iako svjestan da treba pružiti pomoć koja bi ozlijeđenome mogla spasiti život, nastavio vožnju bez zaustavljanja daljnjih 150 metara. Nakon toga se zaustavio i rođakovo tijelo gurnuo s krova vozila, te se udaljio s mjesta događaja, bez da je nazvao Hitnu pomoć i policiju. Vratio se na mjesto nesreće samo da bi pokupio registracijsku pločicu koja mu je prilikom gaženja rođaka otpala. Prema izjavama očevidaca, Bura je, nakon što ga je Pelaić ostavio, još bio živ te je vikao tražeći pomoć. Uz to što ga je vukao s automobilom u kojem je bio zaglavljen, Pelaić je svom rođaku Buri skinuo i odjeću s tijela kako bi zametnuo tragove.

Lipanj 2018/SLUČAJ VRSI: Otac ubio kćer pa sebe
Mirno nedjeljno poslijepodne u Vrsima kraj Zadra razbudila su tri pucnja u ulici Ante Starčevića na predjelu Mulo. Oko 17 sati u obiteljskoj kući 60-godišnji M. J. je s vatrenim oružjem dva puta u kuhinji upucao 29-godišnju kćer, L. J., nakon čega je izašao na terasu i sebi oduzeo život.
- Bili su mirna i povučena obitelj. Otac je pomorac, a kćer je radila kao sezonska trgovkinja na Viru. Financijskih problema nisu imali, nedavno su i apartmane napravili tako da to zasigurno ne može biti razlog ovom strašnom obračunu - rekli su mještani.
- Često smo znali čuti nju i oca kako se svađaju. Bilo je to dosta glasno, da bi vam nekada bilo neugodno sjediti na vlastitoj terasi, ali nikome od nas ni na kraj pameti nije bilo da bi te svađe mogle završiti ovako užasnom tragedijom – rekla je njihova susjeda.
Osim oca i kćeri, u obiteljskoj kući živjeli su majka i starija kćer.

Siječanj 2019. SLUČAJ KERAN: Ubio se nakon trostrukog ubojstva
"Hladnije je danas nego jučer", rekao je 62-godišnji Čedomir Keran susjedu Zdravku Brkiću u nedjelju 6. siječnja ove godine, oko devet sati, nakon što je izvršio pokolj u vlastitoj obitelji. Samo dva sata ranije čekao je da mu članovi obitelji otvore vrata. A otvorio ih je nećak Darko Obrovac (37) kojeg je odmah na ulazu zatukao tupim predmetom. Popeo se na kat kuće i ubio sestru Zvjezdanu Obrovac (65) te njezinu svekrvu Anu Benković (81) još dok su bile u krevetu. Iako policija ne otkriva koje je oružje koristio osim tupog predmeta, neslužbeno je monstruozan čin izvršio sjekirom i čekićem.
Dugogodišnji susjed Zdravko ni po čemu nije mogao naslutiti što je netom prije njegov prijatelj učinio u obiteljskoj kući u kojoj mu je živjela sestra.
"Izgledao je kao i svako jutro. Djelovao je potpuno normalno. Nikad ne bih rekao niti naslutio da je učinio takvo što".
Nakon što su se pozdravili, Čedo je otišao do svoje druge kuće, a potom na uobičajenu jutarnju kavu. Ni tamo nitko nije mogao naslutiti što je učinio.
"Bio je kao i svaki dan, isti. Ništa nismo primijetili", rekli su u kafiću.
"Ubio sam ih. Napravio sam sranje. Zovi policiju", priznao je šokiranoj susjedi.
Čedomir se navodno slomio zbog priključka za struju. Sestra nije plaćala račune pa su ih slali njemu, a na kraju ih je tužio za ekonomsko nasilje. Isključili su im struju, a njezin sin ga je pokušavao nagovoriti da im je ponovno uključi. Nakon ubojstva mopedom se odvezao u polje iznad Sukošana na području sv. Martina, zavezao omču oko vrata i u sebe pucao automatskom puškom koju je posjedovao ilegalno. Iza sebe je na mjestu događaja ostavio oproštajno pismo u kojem se obraća obitelji. Napisao je da je to za njega bilo jedino rješenje.
 

02. svibanj 2024 13:55