StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVNO: POLICIJA U LOVU NA POMAGAČE POKOJNOG DENISA PARAĆA (41)

Uhićen Vedran Ikić (44) zbog pomaganja u bijegu napadaču na kuću zadarskog odvjetnika! Tko se sve družio na Bokanjcu prije Paraćeve smrti i što je otkrila obdukcija?

7. svibnja 2019. - 22:45
Vedran Ikić privođen je više puta zbog brojnih teških kaznenih i prekršajnih djelaprivodjenje_ikic-110609

Zbog osnovane sumnje da je pomagao pokojnom Denisu Paraću (41) u bijegu pred zakonom, zadarska je policija u utorak ujutro privela 44-godišnjeg Vedrana Ikića iz Zadra, bivšeg policajca i svjetskog prvaka u džiju-džicu te suvlasnika tvrtke Sokol projekt koja je sve do 2017. godine vodila popularni lokal "Zara beach" na plaži Kolovare u Zadru.

RANO JUTROS NA BOKANJCU U prometnoj nesreći poginuo Denis Parać (41) kojega je policija tražila zbog napada na zadarskog odvjetnika 

Ikić je priveden zbog kaznenog djela "pomoći počinitelju nakon izvršenja kaznenog djela", odnosno da je Paraću, u tom trenutku osumnjičenom za oružani napad na kuću odvjetnika Augustina Sudinje u Sukošanu, te za preprodaju narkotika, posudio motor marke Yamaha i vozačku kacigu. Parać je taj motor koristio najmanje mjesec dana prije pogibije 6. lipnja rano ujutro u Zadru, kada je bježeći od policije sletio s ceste i preminuo na mjestu događaja. Tada je u javnost i procurila informacija da je Parać kod sebe imao neregistrirani pištolj s metkom u cijevi, te da je bijela Yamaha u Ikićevom vlasništvu.

Policija je Paraća dovodila u vezu s više kaznenih djela s elementima nasilja, neovlaštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Prilikom pretrage njegove kuće, policija je pronašla oko 750 grama marihuane, oko 20 grama kokaina, digitalnu vagu, prigušivač za automatsko oružje te nekoliko desetaka tisuća eura. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je sve te stvari Parać koristio.
Istog dana kada je Parać poginuo policija je privela Ikića i obavila pretres njegovog stana, ali je nakon saslušanja pušten na slobodu. Naime, na dan kada je automatskom puškom i ručnom granatom napadnuta kuća odvjetnika Sudinje, Ikić je bio u Zagrebu, gdje su ga zabilježile nadzorne kamere na nekoliko poznatih javnih mjesta.

Svjedoci napada na kuću odvjetnika Sudinje tvrde da je napadač došao na bijelom motoru, vrlo sličnom onome kojeg je Ikić posudio Paraću. Dodatno tvrde da je Parać u tom napadu imao pomagača, koji nije izravno sudjelovao u ispaljivanju 30 metaka iz automatske puške u parkirani automobil Volvo u vlasništvu odvjetnika Sudinje i bacanje bombe u dvorište, već mu je služio kao osiguranje i izvidnica. Policija zbog toga sumnja da je napad na Sudinjinu kuću došao iz redova bliskih Paraću, pogotovo zbog činjenice što je odvjetnik Sudinja kao zastupnik tvrtke Hoteli Zadar ozbiljno poremetio Ikićeve poslovne planove.

Naime, Sudinja je u ime Hotela Zadar kao posjednika nekretnina na Kolovarama tužio Sokol projekt u vlasništvu Ikića i bivšeg policajca Marka Čuline Make za neispunjavanja ugovornih obveza o najmu. Prijavili su ih i carini koja je objekt nakon toga zatvorila i do danas ne radi. Ikić i Čulina ostali su bez unosnog posla u kojeg su dosta uložili, a nedugo nakon sudskih sporova dogodio se i napad na Sudinjinu kuću.

Ikić bi u srijedu trebao biti priveden pred suca istrage koji će odlučiti hoće li ga zadržati u istražnom pritvoru na mjesec dana. Ikić je stari policijski znanac koji iza sebe ima podeblji dosje kaznenih i prekršajnih prijava. Čak 14 puta prijavljen je za narušavanje javnog reda i mira, dva puta za posjedovanje marihuane, 2003. godine prijavljen je za prijetnju redaru u Maya pubu, 2008. za iznudu, 2009. godine za silovanje i pokušaj ubojstva, 2014. za tešku tjelesnu ozljedu, a 2018. za skidanje i povredu službenog pečata na zatvorenom "Zara beachu". Unatoč brojnim policijskim prijavama, Ikić dosad nije dobio ozbiljniju sudsku sankciju, nerijetko je državno odvjetništvo odustajalo od kaznenog progona, ili bi oštećenici na suđenju povlačili svoje iskaze.

Noć prije pogibije u prometnoj nesreći Parać je proveo u kući na Bokanjcu kod Josipa Krizmana, u društvu Petra Mandića, Željka Grubića, Vedrana Ikića te Marina Goleša s kojim je došao njihov prijatelj iz Zagreba Miro Cavrić. Nakon provedene noći Parać se na Ikićevom motoru uputio kući, međutim, izgleda da je upao u policijsku klopku, pokušao im je pobjeći i u tom bijegu pao s motora i poginuo.

Osim Ikića, zadarska policija je za pomaganje Paraću u bijegu prošlog tjedna kazneno prijavila i Josipa Krizmana (33) iz Zadra dodatno ga optuživši za preprodaju kokaina u više navrata na zadarskom području u razdoblju od 28. ožujka do 26. travnja. Cjelonoćno druženje u njegovoj kući navodno je ostavila traga na Paraću koji je te večeri pio alkohol i konzumirao droge, zbog čega navodno nije uspio pobjeći policijskoj potjeri. Parać je bio poznat kao vješt vozač motora, a provedena obdukcija na sudskoj medicini u Splitu pokazala je da je u trenutku smrti u krvi imao poveću količinu alkohola i kokaina.

Policija nakon privođenja Ikića ne namjerava stati. Nedavno su utvrdili da je Parać mjesec dana prije pogibije živio u jednom apartmanu u Kožinu do kojeg je uredno dolazio na Ikićevom motoru. Na istom je motoru viđen u nekoliko navrata na području Zadra i Šibenika. Istražitelji zbog toga sumnjaju da Ikić i Krizmam nisu bili jedini koji su Paraću pomagali u bijegu i skrivanju od potjernice koja je za njima bila izdana od kraja kolovoza prošle godine, gotovo sedam mjeseci nakon napada na kuću odvjetnika Sudinje, što znači da bi uskoro mogla uslijediti nova privođenja.

24. travanj 2024 07:14