StoryEditorOCM
ObalaOBNOVA I PREMJEŠTAJ

Zbog alarmantnog stanja s brojem neriješenih predmeta Općinski sud u Zadru dobiva osam novih sudaca!

Piše Božana Sviličić
27. ožujka 2024. - 21:26

Zbog alarmantnog stanja s brojem neriješenih predmeta koje je Jadranka Nižić-Peroš kao vršiteljica dužnosti zatekla na Općinskom sudu u Zadru nakon što je raniji predsjednik Mario Pešić suspendiran zbog USKOK-ove optužnice za zloupotrebu položaja i ovlasti, sud će dobiti novih osam sudaca!

- Završen je natječaj za pet sudaca, odnosno u tijeku je procedura pred Državnim sudbenim vijećem, a isto tako ide natječaj za još tri suca. Problema je bilo sa velikim brojem neriješenih predmeta, ali to se polako smanjuje, dakle efikasnost se podiže – rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Otkaz na Općinskom sudu dalo je preko 50 sudskih službenika, a dio sudaca otišao je u prijevremenu mirovinu, a Zemljišnoknjižni odjel ostao je zatrpan s više od 6700 neriješenih predmeta, od čega je gotovo 3000 prigovora u postupcima obnove zemljišnih knjiga starih i do sedam godina

- Materijalna sredstva i sve vezano za to je odobreno predsjednici suda, a razgovarali smo i o određenim prostornim uvjetima i kapacitetima prije svega za arhivu. Trenutačno smo u završnoj fazi izgradnje središnje pismohrane zemljišnih knjiga koje će biti u Gospiću tako da tako da ćemo rasteretiti sudove potrebe držanja zemljišnih knjiga. Dakle sve će biti na jednom mjestu. Moći će se skenirati i dostavljati za potrebe suda, odnosno postupaka koji su u tijeku. Tu predsjednica dobro odrađuje svoj posao, povećava se ažurnost, dobro se organizira rad, tako da vjerujem da je i ovaj broj neriješenih predmeta polako smanjivati – izjavio je Malenica.

O obnovi ruiniranih prostorija u dijelu zgrade suda gdje je nekad bila Prva policijska postaja Zadar, još se razgovara. U tom bi se dijelu smjestio dio prostorija Županijskog suda u Zadru.

- Ovisno o proračunu, dogovoreno je da nešto ide ove, a nešto slijedeće godine. Trenutačno također radimo na tome da se za Općinsko državno odvjetništvo u Zadru osiguraju adekvatni prostori u zgradi policije, nasuprot zgrade Trgovačkog suda u Zadru - rekao je Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:04