StoryEditorOCM
OtociPROJEKT ARHIPELOGOS

Dalmatinsko sveučilište gradi kampus u otočnoj vojarni, projekt vrijedi više od 5 milijuna eura, evo što se sve planira

Piše Ana Vučetić Škrbić
8. veljače 2024. - 14:49

Nakon dugotrajne borbe s birokratskim zavrzlamama i opsežnog postupka rješavanja prostorno-planske dokumentacije, početkom veljače konačno je napravljen prvi veliki korak prema izgradnji sveučilišnog centra na otoku Molatu za čije će se potrebe obnoviti i dograditi nekadašnja vojarna u uvali Lučina!

Ta zgrada u glavnom otočnom portu, koja se kroz tri desetljeća državne nebrige pretvorila u otočko ruglo, dobit će potpuno novu namjenu i to zahvaljujući projektu Sveučilišta u Zadru nazvanog Arhipelogos čiji je cilj dislokacija sveučilišnih aktivnosti na slabije naseljene zadarske otoke.

- Trenutačno smo u procesu ishođenja građevinske dozvole. Nedavno je objavljena e-konferencija, odnosno poziv javnopravnim tijelima na očitovanje koje traje 15 dana i preduvjet je za izdavanje građevinske dozvole.

Građevinska krajem mjeseca

Ako ta očitovanja budu pozitivna, možemo očekivati izdavanje građevinske dozvole do kraja veljače.

Koraci koji slijede su već definirani, a sastoje se od revizije projektno-tehničke dokumentacije, izrade izvedbenog projekta te objave javnog natječaja za izvođača radova - kaže nam rektor Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Josip Faričić, koji je ujedno i voditelj ovog projekta.

image

Rektor prof. dr. sc. Josip Faričić: Obnovu zgrade namjeravamo ostvariti u suradnji s pojedinim jedinicama lokalne samouprave

Luka Gerlanc/Cropix

Istodobno s dozvolom, odvija se i proces osiguravanja financijskih sredstava kako bi se projekt realizirao. Potencijalni prostor za financiranje pronađen je u Integriranom teritorijalnom programu 2021. – 2027. (ITP) za otoke.

- Obnovu zgrade namjeravamo ostvariti u suradnji s pojedinim jedinicama lokalne samouprave. Imamo intenzivnu koordinaciju sa svim nadležnima kako bismo što bolje dočekali objavu poziva na dostavu projektnih prijedloga koji očekujemo ovoga ljeta.

S obzirom na to da je objekt zamišljen kao potporna infrastruktura sveučilišnim znanstveno-nastavnim aktivnostima, lokalnoj zajednici i poduzetnicima, sve to u svrhu revitalizacije otoka što je bila inicijalna ideja programa Arhipelogos, očekujemo mnoge sadržaje koji će pridonijeti dobrodošloj suradnji akademske s društvenom i gospodarskom zajednicom.

image

Ovako će izgledati zadarski Sveučilišni centar na Molatu

Sveučilište u Zadru

U tom dragocjenom prostoru organizirat ćemo nastavne i znanstvene aktivnosti kao i radionice te druge oblike suradnje s poduzetnicima, predstavnicima civilnoga društva i drugim dionicima čije su aktivnosti usmjerene na vrednovanje i obazrivo upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom hrvatskoga otočnog prostora - kaže rektor Faričić.

Terenska nastava

U budućem sveučilišnom kampusu na Molatu, naime, Sveučilište planira izvoditi redovitu i terensku nastavu, znanstvena istraživanja, održavanje znanstvenih skupova, ljetnih škola i doktorskih radionica te niz drugih nastavnih i izvannastavnih aktivnosti za studente, ali i za otočane.

Ukratko, bila bi to obostrana korist za lokalnu zajednicu i za zadarsko sveučilište na koji je preneseno vlasništvo nad nekadašnjim državnim zemljištem površine 2222 metara četvornih.

Procijenjena vrijednost ovog projekta bila je oko pet milijuna  eura, no s protekom vremena očekuje se kako će i taj iznos biti veći.

- Ako projekt bude odobren za financiranje, pristupit će se reviziji projektne dokumentacije u dijelu koji se odnosi na planirane troškove odnosno rashode. Tako ćemo imati što vjerodostojnije podatke prije objave javnog natječaja  za izradu izvedbenog projekta i izvođenje radova - zaključuje rektor Josip Faričić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:39