StoryEditorOCM
4 kantunaPROJEKT ARHIPELOGOS

Sveučilište u Zadru je pred dobivanjem građevinske dozvole za obnovu i dogradnju nekadašnje vojarne na Molatu! Evo što se sve tamo planira

Piše Ana Vučetić Škrbić
6. veljače 2024. - 20:44

Nakon dugotrajne borbe s birokratskim zavrzlamama i opsežnog postupka rješavanja prostorno-planske dokumentacije, početkom veljače konačno je napravljen prvi veliki korak prema izgradnji sveučilišnog centra na otoku Molatu za čije će se potrebe obnoviti i dograditi nekadašnja vojarna u uvali Lučina!

Ta zgrada u glavnom otočnom portu, koja se kroz tri desetljeća državne nebrige pretvorila u otočko ruglo, dobit će potpuno novu namjenu i to zahvaljujući projektu Sveučilišta u Zadru nazvanog Arhipelogos čiji je cilj  dislokacija sveučilišnih aktivnosti na slabije naseljene zadarske otoke.

image

Rektor zadarskog Sveučilista dr. sc. Josip Faricic
 

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

- Trenutačno smo u procesu ishođenja građevinske dozvole. Nedavno je objavljena  e-konferencija odnosno poziv javnopravnim tijelima na očitovanje koje traje 15 dana i preduvjet je za izdavanje građevinske dozvole. Ako ta očitovanja budu pozitivna, možemo očekivati izdavanje građevinske dozvole do kraja veljače. Koraci koji slijede su već definirani, a sastoje se od revizije projektno-tehničke dokumentacije, izrade izvedbenog projekta te objave javnog natječaja za izvođača radova- kaže nam rektor Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Josip Faričić, koji je ujedno i voditelj ovog projekta. Istodobno s dozvolom, odvija se i proces osiguravanja financijskih sredstava kako bi se projekt realizirao. Potencijalni prostor za financiranje pronađen je u Integriranom teritorijalnom programu 2021. – 2027. (ITP) za otoke.

- Obnovu zgrade namjeravamo ostvariti u suradnji s pojedinim jedinicama lokalne samouprave.  Imamo intenzivnu koordinaciju sa svim nadležnima kako bismo što bolje dočekali objavu poziva na dostavu projektnih prijedloga koji očekujemo na ljeto 2024. S obzirom na to da je objekt zamišljen kao potporna infrastruktura sveučilišnim znanstveno-nastavnim aktivnostima, lokalnoj zajednici i poduzetnicima, sve to u svrhu revitalizacije otoka što je bila inicijalna ideja programa Arhipelogos, očekujemo mnoge sadržaje koji će pridonijeti dobrodošloj suradnji akademske s društvenom i gospodarsko zajednicom. U tom dragocjenom prostoru organizirat ćemo nastavne i znanstvene aktivnosti kao i radionice te druge oblike suradnje s poduzetnicima, predstavnicima civilnoga društva i drugim dionicima čije su aktivnosti usmjerene na vrednovanje i obazrivo upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom hrvatskoga otočnog prostora – kaže rektor Faričić. U budućem sveučilišnom kampusu na Molatu, naime, Sveučilište planira izvoditi redovitu i terensku nastavu, znanstvena istraživanja, održavanje znanstvenih skupova, ljetnih škola i doktorskih radionica te niz drugih nastavnih i izvannastavnih aktivnosti za studente, ali i za otočane. Ukrako, bila bi to obostrana korist za lokalnu zajednicu i za zadarsko sveučilište na koji je preneseno vlasništvo nad nekadašnjim državnim zemljištem površine 2.222 metara četvornih.

image

Sveučilišni centar na Molatu

Procijenjena vrijednost projekta ovog projekta bila je oko 5 milijuna  eura, no s protekom vremena očekuje se kako će i taj iznos nakon biti veći.

- Ako projekt bude odobren za financiranje, pristupit će se reviziji projektne dokumentacije u dijelu koji se odnosi na planirane troškove odnosno rashode. Tako ćemo imati što vjerodostojnije podatke prije objave javnog natječaja  za izradu izvedbenog projekta i izvođenje radova- zaključuje rektor Faričić.

02. svibanj 2024 18:55