StoryEditorOCM
ZdravljePRIRODNE METODE

Plivanje u hladnoj vodi može ublažiti simptome menopauze i osloboditi vas hormonske terapije.; evo detaljnih uputa

25. ožujka 2024. - 07:31

Poznato je da se simptomi menopauze mogu uspješno ublažiti raznim prirodnim metodama. Biljke se obično spominju u vezi s prirodnim ublažavanjem tegoba koje se često javljaju tijekom prijelaza u menopauzu. Ali sada su znanstvenici otkrili novu mogućnost. To se na prvi pogled čini dosta neugodno, ali dobrobiti su često veće. Govorimo o redovitom kupanju u hladnoj vodi.

Kao što je opisano u studiji nedavno objavljenoj u znanstvenom časopisu Post Reproductive Health, ova metoda može značajno ublažiti simptome menopauze i time poboljšati kvalitetu života – bez potrebe za hormonskom nadomjesnom terapijom, koja može izazvati prilično neugodne nuspojave.

Studija koju potpisuju britanski znanstvenici potvrdila je vezu između redovitog kupanja u hladnoj vodi i podnošljivijih simptoma menopauze. Plivanje u hladnoj vodi imalo je pozitivan učinak na fizičke i psihičke simptome. Osim utjecaja na probleme vezane uz menopauzu, autori studije promatrali su i učinak na probleme koji su tipični tijekom menstruacije. Studija je rezultat analize upitnika koji je ispunilo ukupno 1114 žena – uključujući 785 žena koje su već započele prijelaz u menopauzu.

Manje problema s valunzima, tjeskobom, depresijom...

Analiza odgovora pokazala je da redovito kupanje u hladnoj vodi znatno ublažava tegobe koje inače prate prijelaz u menopauzu. Čak 46,9 posto žena koje su redovito plivale u hladnoj vodi doživjelo je značajno smanjenje tjeskobe. Značajno manje izražene promjene raspoloženja imalo je 34,5 posto žena, dok je 31,1 posto žena prijavilo značajno ublažavanje depresivnih osjećaja. Osim toga, bilo je moguće otkriti manje problema s valovima vrućine kod žena koje su redovito plivale u hladnoj vodi.Pozitivan učinak na ovaj simptom prijavilo je 30,3 posto žena.

image
/Shutterstock

Čak 63,3 posto žena koje su već ušle u menopauzu u upitniku je kao primarni razlog redovitog kupanja u hladnoj vodi navelo učinkovitost ove metode u ublažavanju simptoma menopauze. Odgovori opisuju plivanje u hladnoj vodi kao "trenutno olakšanje od stresa i tjeskobe" i kao "iscjeljenje". Jedna od žena čak je napisala da joj je redovito kupanje u hladnoj vodi spasilo život.

Optimalno trajanje, učestalost i temperatura vode?

Autori se nadaju da će njihova otkrića pomoći onim osobama kojima druge prirodne metode ublažavanja tegoba tijekom prijelaza u menopauzu nisu donijele željene rezultate. Pritom su svjesni da će biti potrebna dodatna istraživanja koja će, među ostalim, odgovoriti na pitanja o optimalnoj učestalosti i temperaturi vode za ublažavanje tegoba tipičnih za prijelaz u menopauzu. Ujedno ih zanima može li se na učinkovitost metode utjecati i kupaćim kostimima. Većina žena koje su sudjelovale u istraživanju za vrijeme plivanja nosile su kupaći kostim, a ne poseban neoprenski.

Korisno i u reproduktivnim godinama

Također je otkrivena pozitivna korelacija s problemima vezanim uz menstruaciju. Primjerice, 37,6 posto žena koje su redovito plivale u hladnoj vodi primijetile su da su manje razdražljive prije i tijekom menstruacije. Manje problema s tjeskobom prije/tijekom menstruacije percipiralo je 46,7 posto žena koje su redovito plivale u hladnoj vodi.

image
/Shutterstock

Redovito plivanje u hladnoj vodi stoga može donijeti različite dobrobiti, ali istraživači ipak upozoravaju da je nužan oprez odnosno da treba voditi računa o određenim rizicima - primjerice rizik od hipotermije i kardiovaskularnih komplikacija. Stoga, prije nego isprobate ovu metodu, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:09