stdClass Object ( [id] => 1065854 [title] => Željko Neven Bremec POSTAJE PRVI HRVATSKI DOKTOR KULINARSTVA [alias] => zeljko-neven-bremec-postaje-prvi-hrvatski-doktor-kuharstva [catid] => 426 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Željko Neven Bremec, jedan od najvećih hrvatskih gastronomskih edukatora, trenutno je na putu do titule prvog hrvatskog doktora kuharstva. U 23. godine rada u biografiji mu je zabilježen impresivan obrazovni niz i vrijedna zvanja. Razlog zbog kojeg ga kolege drže jednim od najpriznatijih domaćih, ali i stranih gastronomskih stručnjaka su i titule koje je stekao tijekom profesionalnog rada. Između ostalog, Željko je završio Hotelijerski fakultet, magistrirao je u Dubrovniku, u Švicarskoj je postao masterchef, magistar je poslovne ekonomije i ekonomist hotelijerstva.
Trenutno je predsjednik ŠKMER-a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) u Splitu, u kojem, između ostalog, obnaša poslove voditelja i predavača na kuharskoj akademiji, koju pohađaju domaći i stranci. Uz to ima i važnu ulogu u organizaciji natjecanja iz područja ugostiteljstva. Više o njemu najbolje će reći njegovi kolege, primjerice doajen gastronomske scene Stevo Karapandža, koji otvoreno veli kako je počašćen što je imao prigodu surađivati s tako mladim, ali iskusnim, ambicioznim profesionalcem i najboljim nasljednikom Mira Bogdanovića, utemeljitelja ŠKMER-a.

Pokretačka snaga

– Bila je to velika sreća što je naš Miro upravo Željka prepoznao kao čovjeka koji može preuzeti tako važnu funkciju. On je u njemu vidio ambiciju, znanje, pokretačku snagu, energiju potrebnu za razvoj gastronomije, ne samo Splita već i čitave regije. Jer manifestacije koje ŠKMER organizira su nešto fenomenalno. Upravo su ti elementi i doveli do toga da je Željko prepoznat i u svjetskim vodama. Nas nekolicina imamo licenciju međunarodne kuharske federacije, jedan od njih je i Željko, koji s takvom preferencijom kao istaknuti sudac putuje svijetom. Počašćen sam što tako dobro surađujemo i što imam prigodu raditi s čovjekom koji daje širu perspektivu u razvoju kulinarstva – ustvrdio je Karapandža za svog kolegu.
Naravno da to godi chefu Bremecu, koji skromno veli da mu je pokojni Miro Bogdanović otvorio ŠKMER. Željko kaže kako je u kontakt sa ŠKMER-om ušao preko natjecanja, pobjedom na tradicionalnoj manifestaciji "Biser mora", kasnije i sve jačoj suradnji, a onda i prihvaćanju organizacijskog dijela posla. Kako je vrijeme odmicalo Miro je Bremecu davao sve veću slobodu. Pitajući Željka što je tome presudilo, naveo nam je kako je Miro kao vrhunski profesionalac i mentor uočio njegov rad, želju, viziju da se time bavi. Miro je znao da je Bremecu dobrobit kuhara i njihova edukacija vrlo bitna.

– Rano sam shvatio da me zanima svijet kuharstva, i jako rano sam se i usmjerio u tom pravcu. Rodom sam iz Duge Rese, u ratu jako pogođene, pa me majka odmičući od tih strahota poslala na školovanje na Kvarner. U dobrom pravcu, u Lovran, u smjeru nadaleko poznate ugostiteljske opatijske škole. Već tada sam znao kojim ću se poslom baviti, i već tada sam imao jaku želju da u tome i uspijem. Paralelno sam učio, živio u učeničkom domu u Lovranu, obavljao praksu, svjestan da želim još više. To je bilo devedesetih godina prošloga stoljeća u kojima nismo imali mogućnost šire edukacije, na raspolaganju smo imali samo to što nam se pružalo u lokalnoj školskoj sredini. Snalazio sam se kako sam mogao, pitao vlasnike opatijskih hotela da me prime na stažiranje – govori Bremec.

Tu je priča krenula, a onda ga i povela u svijet. Na školovanja, napredovanja, u Švicarsku, Italiju, Ameriku. Titule i nova znanja samo su se redale. Sve je to chef Bremec implantirao u rad na sebi, u edukaciju drugih, uvijek napominjući kako je učenje, stjecanje novih znanja prioritet u profesionalnom napredovanju i usavršavanju svakog kulinarskog djelatnika. Kao prvi čovjek ŠKMER-a na svojim leđima nosi veliki posao i odgovornost. Pitamo ga koja je glavna uloga ove strukovne organizacije, i po čemu se ŠKMER razlikuje od konkurencije?
–​ ŠKMER je u početku zamišljen kao okupljanje kuhara u čvrstoj organizaciji s ciljem međusobnog pomaganja u pronalasku posla, razmjene iskustava, druženja, profiliranja struke kroz egidu "Zajedno smo jači". A onda se profilirala ideja o akademiji s ciljem obučavanja prvo svog članstva, a kako se interes pojačavao, kao i opremljenost prostora, potom i kuhara cijele regije. Dovelo je to do toga da smo lani imali polaznike iz cijele Hrvatske, ali i regije. Ono što nas izdvaja od drugih su treninzi koje samo mi imamo, i što su iznimno prihvaćeni među kolegama – veli Bremec.

Novi trendovi

Riječ je o MCA treningu skraćenici Mediterranean Culinary Arts programu, namijenjenom za profesionalne kuhare s najmanje tri godine radnog iskustva. Ovaj im trening omogućuje stjecanje specijaliziranih vještina i znanja u skladu s novim trendovima mediteranskog i svjetskog kulinarstva. Program se provodi uz sudjelovanje vrhunskih edukatora kao što su Željko Neven Bremec, Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević i drugi. Uz ovaj trening tu je i onaj za Ducasse program, iza kojeg stoji Alain Ducasse, glasoviti francuski kuhar, vlasnik nekoliko restorana s Michelinovom zvjezdicom.
– On je vrhunski chef, predstavnik visoke svjetske gastronomije, utemeljitelj akademije na kojoj predaju chefovi iz njegovih restorana. Oni rade edukacije po cijelom svijetu, i iznimno smo počašćeni što su gostovali i kod nas u ŠKMER-u. Upoznao sam ih tijekom staža u njihovu restoranu te tako i dogovorio suradnju. Edukaciju smo imali u veljači ove godine, i u radu je sudjelovalo 20-ak kuhara – kaže chef Bremec.

Edukacija, usavršavanje, rad na sebi su stavke koje Bremec stalno ističe. Najvažnije za kuhara je, veli, steći odličan temelj, dobro naučiti bazično znanje. A kasnije uz stalno ponavljanje, i stjecanje tih finih nijansi, priča se samo dograđuje. Uvijek napominje kako dobra kuhinja ne ovisi o vremenu i prostoru, njezina bit je dobro tehnički pripremljeno jelo. Tehnički dio je klasika posla na koju se nadovezuju nijanse.

– Visoko obrazovanje je prednost i nužnost, jer ono otvara i nove poglede. Vrhunski kuhar mora imati znanja ne samo iz kulinarstva, već i povijesti, kulture, umjetnosti, politike, ekonomije, ustroja lokalne i državne vlasti. On mora znati didaktiku, mora naučiti razgovarati s ljudima, znati kako nešto pojasniti. Mora imati saznanja i o principu rada tržišta, putu kojim namirnica preko trgovina dolazi do potrošača. Mora biti svestran, i treba se znati ponašati, govoriti jezike, komunicirati u visokom društvu. To je to što učim kolege, učenje je najvažnije. I to je ono što radimo i na našoj akademiji. Jer bazna osnova, termička priprema jela ista je kao i prije 50 i više godina. Ali svijet danas od kuhara, od vrhunskog chefa traži puno više. Zato sam se školovao i na području psihologije i odnosa s javnosti. I s tim saznanjima i informacijama počeo voditi i edukacije kolegama. Ima jako puno interakcija na ovom području. Kuhari nova znanja stječu u svojim međusobnim druženjima, na profiliranim susretima, na natjecanjima, u učionicama, seminarima – ističe Željko.

ŠKMER-ov poslovni planer je prepun stavki, a jedna od njih je i otvaranje Regionalnog centra kompetentnosti za splitsko-dalmatinsku regiju. Ovaj opsežni projekt je najavljen za sljedeću godinu, a namijenjen je daljnjem usavršavanju nastavnika kuharstva i učenika u ugostiteljskim školama. Chef Bremec veli kako i profesor kuharstva neizostavno treba nadogradnju, link na gastronomiju današnjice koju će prenijeti mladim naraštajima. Idući u tom smjeru u ŠKMER-u su napravili presjek postojećeg stanja sa željom podizanja kompetencije nastavnika kuharstva, slastičarstva i posluživanja u regiji, od Zadra do Dubrovnika.
– Prvo smo napravili presjek stanja i na toj osnovi isplanirali što dalje. Pripremljena su predavanja i program za iduće tri godine edukacije. Radit ćemo u tri pravca, na korištenju klasičnih tehnika u kuhanju i posluživanju, uvođenju modernih tehnologija i praćenju trendova – veli Bremec.

Riznica znanja

Prvi čovjek ŠKMER-a je riznica znanja, čovjek koji se školovao u Švicarskoj, Italiji, SAD-u, te samim tim i motiv mnogima koji žele i sami nešto više naučiti. Njegove preduvjete za izvrsnost i uspješnost žele reproducirat i na svom poslovnom uspjehu. Znaju da dolaze kod mentora koji ima ogromno znanje iz svjetske gastronomije, tehnika dalmatinskih i istarskih gospodskih kuća, pa i pučke kuhinje. Ali i onoga tko poznaje način rada u Ducasse restoranima ili Nomi.
​Što ga je motiviralo na stjecanje iskustva u svim ovim područjima?
– Ne može se pobjeći od tradicije, ali moraju se poznavati i lokalna jela, te klasične stvari iz francuske, talijanske i drugih kuhinja. I to pravilno napraviti. Kad poznajete namirnice i tehnike, možete doći bilo gdje u svijetu i pred bilo koga i stati i kuhati. I samo zatražiti dajte mi štednjak i namirnice, i od toga ću napraviti dobro jelo. ​Što nudimo profesionalcu kroz svoju edukaciju? Profesionalcu uvijek želim reći kako treba koristiti domaću namirnicu, samo vrhunsku, usavršene tehnike rada, modernu prezentaciju. A početniku amateru, djetetu, strancu, njima dajem novu razinu kuhanja. I ono bitno, mi u ŠKMER-u želimo ljudima maknuti strah od kuhanja i strah od korištenja namirnica koje do tada nisu koristili u pripremi – naglašava chef Željko Neven Bremec.

---

image
skmer kuharska akademija
---

---

Iznimni projekti

ŠKMER nastavlja sa serijom iznimnih profesionalnih projekata, u razdoblju koje je pred nama slijedi novi ciklus treninga za chefove s relevantnim iskustvom na programu Mediterranean Culinary Arts i Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse s gostujućim predavačima iz najprestižnije francuske škola kuhanja Alaina Ducassea, jednog od najvećih svjetskih chefova današnjice i kulinarskih inovatora.
11.-22. siječnja 2021. Mediterranean Culinary Arts, trening za Chefove
26.-29. siječnja 2021. Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse: Naturalité concept
16.-19. veljače 2021. Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse: Gurman street food
23.-26. ožujka 2021. Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse: Francuski tea-time

---

---

ŠKMER je bio zamišljen kao okupljanje kuhara u čvrstoj organizaciji s ciljem pomaganja, razmjene iskustava, druženja, profiliranja struke kroz egidu 'Zajedno smo jači'. A onda se profilirala ideja o akademiji s ciljem obučavanja prvo svog članstva, a potom i kuhara cijele regije. Ono što nas izdvaja su treninzi koje samo mi imamo, a iznimno su prihvaćeni među kolegama, ističe Bremec

---

---

Bremec je predsjednik ŠKMER-a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) u Splitu, u kojem, između ostalog, obnaša poslove voditelja i predavača na kuharskoj akademiji, koju pohađaju domaći i stranci. Uz to ima i važnu ulogu u organizaciji natjecanja iz područja ugostiteljstva

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GASTRO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => GASTRO 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-21 08:39:50 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => Tanja Šimundić Bendić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-22 15:11:40 [modified_by] => 3217 [publish_up] => 2020-12-18 07:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1542 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 426 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta. [menu-meta_keywords] => hrvatska, politika, svijet, crna kronika, biznis, regija [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Premium 2020 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/21\/15509912.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/21\/15509908.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/21\/15510382.png","\/images\/slike\/2020\/12\/21\/15510360.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","skmer kuharska akademija 2","Skmer logo"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_15509912_1280.jpg":"1280x1280","k_15509912_1024.jpg":"1024x1024","k_15509912_640.jpg":"640x640","k_15509912_480.jpg":"480x480","k_15509912_340.jpg":"340x340","k_15509912_220.jpg":"220x220","o_15509912_1280.jpg":"1280x853","o_15509912_1024.jpg":"1024x682","o_15509912_640.jpg":"640x426","o_15509912_480.jpg":"480x320","o_15509912_340.jpg":"340x226","o_15509912_220.jpg":"220x146","h_15509912_1280.jpg":"1280x854","h_15509912_1024.jpg":"1024x683","h_15509912_640.jpg":"640x427","h_15509912_480.jpg":"480x320","h_15509912_340.jpg":"340x227","h_15509912_220.jpg":"220x147","pp_15509912_1280.jpg":"1006x1280","pp_15509912_1024.jpg":"805x1024","pp_15509912_640.jpg":"503x640","pp_15509912_480.jpg":"377x480","pp_15509912_340.jpg":"267x340","pp_15509912_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15509908_1280.jpg":"1280x1280","k_15509908_1024.jpg":"1024x1024","k_15509908_640.jpg":"640x640","k_15509908_480.jpg":"480x480","k_15509908_340.jpg":"340x340","k_15509908_220.jpg":"220x220","o_15509908_1280.jpg":"1280x853","o_15509908_1024.jpg":"1024x682","o_15509908_640.jpg":"640x426","o_15509908_480.jpg":"480x320","o_15509908_340.jpg":"340x226","o_15509908_220.jpg":"220x146","h_15509908_1280.jpg":"1280x854","h_15509908_1024.jpg":"1024x683","h_15509908_640.jpg":"640x427","h_15509908_480.jpg":"480x320","h_15509908_340.jpg":"340x227","h_15509908_220.jpg":"220x147","pp_15509908_1280.jpg":"1006x1280","pp_15509908_1024.jpg":"805x1024","pp_15509908_640.jpg":"503x640","pp_15509908_480.jpg":"377x480","pp_15509908_340.jpg":"267x340","pp_15509908_220.jpg":"173x220"},{"size0":"2344x1448","k_15510382_1280.png":"1280x1280","k_15510382_1024.png":"1024x1024","k_15510382_640.png":"640x640","k_15510382_480.png":"480x480","k_15510382_340.png":"340x340","k_15510382_220.png":"220x220","o_15510382_1280.png":"1280x790","o_15510382_1024.png":"1024x632","o_15510382_640.png":"640x395","o_15510382_480.png":"480x296","o_15510382_340.png":"340x210","o_15510382_220.png":"220x135","h_15510382_1280.png":"1280x854","h_15510382_1024.png":"1024x683","h_15510382_640.png":"640x427","h_15510382_480.png":"480x320","h_15510382_340.png":"340x227","h_15510382_220.png":"220x147","pp_15510382_1280.png":"1006x1280","pp_15510382_1024.png":"805x1024","pp_15510382_640.png":"503x640","pp_15510382_480.png":"377x480","pp_15510382_340.png":"267x340","pp_15510382_220.png":"173x220"},{"size0":"1884x1894","k_15510360_1280.png":"1280x1280","k_15510360_1024.png":"1024x1024","k_15510360_640.png":"640x640","k_15510360_480.png":"480x480","k_15510360_340.png":"340x340","k_15510360_220.png":"220x220","o_15510360_1280.png":"1280x1286","o_15510360_1024.png":"1024x1029","o_15510360_640.png":"640x643","o_15510360_480.png":"480x482","o_15510360_340.png":"340x341","o_15510360_220.png":"220x221","h_15510360_1280.png":"1280x854","h_15510360_1024.png":"1024x683","h_15510360_640.png":"640x427","h_15510360_480.png":"480x320","h_15510360_340.png":"340x227","h_15510360_220.png":"220x147","pp_15510360_1280.png":"1006x1280","pp_15510360_1024.png":"805x1024","pp_15510360_640.png":"503x640","pp_15510360_480.png":"377x480","pp_15510360_340.png":"267x340","pp_15510360_220.png":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 426 [name] => Premium 2020 [alias] => premium-2020 [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 8 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4196604 Threads: 3 Questions: 128046481 Slow queries: 55290 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3870687 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /premium-2020 ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 426 [name] => Premium 2020 [alias] => premium-2020 [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /premium-2020 ) ) [link] => /premium-2020/zeljko-neven-bremec-postaje-prvi-hrvatski-doktor-kuharstva-1065854 [printLink] => /premium-2020/zeljko-neven-bremec-postaje-prvi-hrvatski-doktor-kuharstva-1065854?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626185 [name] => PREMIUM 2020 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-21 09:34:14 [main_article_id] => 0 [alias] => premium-2020 [link] => /tag/premium-2020 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GASTRO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Željko Neven Bremec POSTAJE PRVI HRVATSKI DOKTOR KULINARSTVA [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/21/15509912.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/21/15509912.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/21/15509908.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/21/15510382.png [title] => skmer kuharska akademija 2 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/21/15510360.png [title] => Skmer logo ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Željko Neven Bremec, jedan od najvećih hrvatskih gastronomskih edukatora, trenutno je na putu do titule prvog hrvatskog doktora kuharstva. U 23. godine rada u biografiji mu je zabilježen impresivan obrazovni niz i vrijedna zvanja. Razlog zbog kojeg ga kolege drže jednim od najpriznatijih domaćih, ali i stranih gastronomskih stručnjaka su i titule koje je stekao tijekom profesionalnog rada. Između ostalog, Željko je završio Hotelijerski fakultet, magistrirao je u Dubrovniku, u Švicarskoj je postao masterchef, magistar je poslovne ekonomije i ekonomist hotelijerstva.
Trenutno je predsjednik ŠKMER-a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) u Splitu, u kojem, između ostalog, obnaša poslove voditelja i predavača na kuharskoj akademiji, koju pohađaju domaći i stranci. Uz to ima i važnu ulogu u organizaciji natjecanja iz područja ugostiteljstva. Više o njemu najbolje će reći njegovi kolege, primjerice doajen gastronomske scene Stevo Karapandža, koji otvoreno veli kako je počašćen što je imao prigodu surađivati s tako mladim, ali iskusnim, ambicioznim profesionalcem i najboljim nasljednikom Mira Bogdanovića, utemeljitelja ŠKMER-a.

Pokretačka snaga

– Bila je to velika sreća što je naš Miro upravo Željka prepoznao kao čovjeka koji može preuzeti tako važnu funkciju. On je u njemu vidio ambiciju, znanje, pokretačku snagu, energiju potrebnu za razvoj gastronomije, ne samo Splita već i čitave regije. Jer manifestacije koje ŠKMER organizira su nešto fenomenalno. Upravo su ti elementi i doveli do toga da je Željko prepoznat i u svjetskim vodama. Nas nekolicina imamo licenciju međunarodne kuharske federacije, jedan od njih je i Željko, koji s takvom preferencijom kao istaknuti sudac putuje svijetom. Počašćen sam što tako dobro surađujemo i što imam prigodu raditi s čovjekom koji daje širu perspektivu u razvoju kulinarstva – ustvrdio je Karapandža za svog kolegu.
Naravno da to godi chefu Bremecu, koji skromno veli da mu je pokojni Miro Bogdanović otvorio ŠKMER. Željko kaže kako je u kontakt sa ŠKMER-om ušao preko natjecanja, pobjedom na tradicionalnoj manifestaciji "Biser mora", kasnije i sve jačoj suradnji, a onda i prihvaćanju organizacijskog dijela posla. Kako je vrijeme odmicalo Miro je Bremecu davao sve veću slobodu. Pitajući Željka što je tome presudilo, naveo nam je kako je Miro kao vrhunski profesionalac i mentor uočio njegov rad, želju, viziju da se time bavi. Miro je znao da je Bremecu dobrobit kuhara i njihova edukacija vrlo bitna.

– Rano sam shvatio da me zanima svijet kuharstva, i jako rano sam se i usmjerio u tom pravcu. Rodom sam iz Duge Rese, u ratu jako pogođene, pa me majka odmičući od tih strahota poslala na školovanje na Kvarner. U dobrom pravcu, u Lovran, u smjeru nadaleko poznate ugostiteljske opatijske škole. Već tada sam znao kojim ću se poslom baviti, i već tada sam imao jaku želju da u tome i uspijem. Paralelno sam učio, živio u učeničkom domu u Lovranu, obavljao praksu, svjestan da želim još više. To je bilo devedesetih godina prošloga stoljeća u kojima nismo imali mogućnost šire edukacije, na raspolaganju smo imali samo to što nam se pružalo u lokalnoj školskoj sredini. Snalazio sam se kako sam mogao, pitao vlasnike opatijskih hotela da me prime na stažiranje – govori Bremec.

Tu je priča krenula, a onda ga i povela u svijet. Na školovanja, napredovanja, u Švicarsku, Italiju, Ameriku. Titule i nova znanja samo su se redale. Sve je to chef Bremec implantirao u rad na sebi, u edukaciju drugih, uvijek napominjući kako je učenje, stjecanje novih znanja prioritet u profesionalnom napredovanju i usavršavanju svakog kulinarskog djelatnika. Kao prvi čovjek ŠKMER-a na svojim leđima nosi veliki posao i odgovornost. Pitamo ga koja je glavna uloga ove strukovne organizacije, i po čemu se ŠKMER razlikuje od konkurencije?
–​ ŠKMER je u početku zamišljen kao okupljanje kuhara u čvrstoj organizaciji s ciljem međusobnog pomaganja u pronalasku posla, razmjene iskustava, druženja, profiliranja struke kroz egidu "Zajedno smo jači". A onda se profilirala ideja o akademiji s ciljem obučavanja prvo svog članstva, a kako se interes pojačavao, kao i opremljenost prostora, potom i kuhara cijele regije. Dovelo je to do toga da smo lani imali polaznike iz cijele Hrvatske, ali i regije. Ono što nas izdvaja od drugih su treninzi koje samo mi imamo, i što su iznimno prihvaćeni među kolegama – veli Bremec.

Novi trendovi

Riječ je o MCA treningu skraćenici Mediterranean Culinary Arts programu, namijenjenom za profesionalne kuhare s najmanje tri godine radnog iskustva. Ovaj im trening omogućuje stjecanje specijaliziranih vještina i znanja u skladu s novim trendovima mediteranskog i svjetskog kulinarstva. Program se provodi uz sudjelovanje vrhunskih edukatora kao što su Željko Neven Bremec, Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević i drugi. Uz ovaj trening tu je i onaj za Ducasse program, iza kojeg stoji Alain Ducasse, glasoviti francuski kuhar, vlasnik nekoliko restorana s Michelinovom zvjezdicom.
– On je vrhunski chef, predstavnik visoke svjetske gastronomije, utemeljitelj akademije na kojoj predaju chefovi iz njegovih restorana. Oni rade edukacije po cijelom svijetu, i iznimno smo počašćeni što su gostovali i kod nas u ŠKMER-u. Upoznao sam ih tijekom staža u njihovu restoranu te tako i dogovorio suradnju. Edukaciju smo imali u veljači ove godine, i u radu je sudjelovalo 20-ak kuhara – kaže chef Bremec.

Edukacija, usavršavanje, rad na sebi su stavke koje Bremec stalno ističe. Najvažnije za kuhara je, veli, steći odličan temelj, dobro naučiti bazično znanje. A kasnije uz stalno ponavljanje, i stjecanje tih finih nijansi, priča se samo dograđuje. Uvijek napominje kako dobra kuhinja ne ovisi o vremenu i prostoru, njezina bit je dobro tehnički pripremljeno jelo. Tehnički dio je klasika posla na koju se nadovezuju nijanse.

– Visoko obrazovanje je prednost i nužnost, jer ono otvara i nove poglede. Vrhunski kuhar mora imati znanja ne samo iz kulinarstva, već i povijesti, kulture, umjetnosti, politike, ekonomije, ustroja lokalne i državne vlasti. On mora znati didaktiku, mora naučiti razgovarati s ljudima, znati kako nešto pojasniti. Mora imati saznanja i o principu rada tržišta, putu kojim namirnica preko trgovina dolazi do potrošača. Mora biti svestran, i treba se znati ponašati, govoriti jezike, komunicirati u visokom društvu. To je to što učim kolege, učenje je najvažnije. I to je ono što radimo i na našoj akademiji. Jer bazna osnova, termička priprema jela ista je kao i prije 50 i više godina. Ali svijet danas od kuhara, od vrhunskog chefa traži puno više. Zato sam se školovao i na području psihologije i odnosa s javnosti. I s tim saznanjima i informacijama počeo voditi i edukacije kolegama. Ima jako puno interakcija na ovom području. Kuhari nova znanja stječu u svojim međusobnim druženjima, na profiliranim susretima, na natjecanjima, u učionicama, seminarima – ističe Željko.

ŠKMER-ov poslovni planer je prepun stavki, a jedna od njih je i otvaranje Regionalnog centra kompetentnosti za splitsko-dalmatinsku regiju. Ovaj opsežni projekt je najavljen za sljedeću godinu, a namijenjen je daljnjem usavršavanju nastavnika kuharstva i učenika u ugostiteljskim školama. Chef Bremec veli kako i profesor kuharstva neizostavno treba nadogradnju, link na gastronomiju današnjice koju će prenijeti mladim naraštajima. Idući u tom smjeru u ŠKMER-u su napravili presjek postojećeg stanja sa željom podizanja kompetencije nastavnika kuharstva, slastičarstva i posluživanja u regiji, od Zadra do Dubrovnika.
– Prvo smo napravili presjek stanja i na toj osnovi isplanirali što dalje. Pripremljena su predavanja i program za iduće tri godine edukacije. Radit ćemo u tri pravca, na korištenju klasičnih tehnika u kuhanju i posluživanju, uvođenju modernih tehnologija i praćenju trendova – veli Bremec.

Riznica znanja

Prvi čovjek ŠKMER-a je riznica znanja, čovjek koji se školovao u Švicarskoj, Italiji, SAD-u, te samim tim i motiv mnogima koji žele i sami nešto više naučiti. Njegove preduvjete za izvrsnost i uspješnost žele reproducirat i na svom poslovnom uspjehu. Znaju da dolaze kod mentora koji ima ogromno znanje iz svjetske gastronomije, tehnika dalmatinskih i istarskih gospodskih kuća, pa i pučke kuhinje. Ali i onoga tko poznaje način rada u Ducasse restoranima ili Nomi.
​Što ga je motiviralo na stjecanje iskustva u svim ovim područjima?
– Ne može se pobjeći od tradicije, ali moraju se poznavati i lokalna jela, te klasične stvari iz francuske, talijanske i drugih kuhinja. I to pravilno napraviti. Kad poznajete namirnice i tehnike, možete doći bilo gdje u svijetu i pred bilo koga i stati i kuhati. I samo zatražiti dajte mi štednjak i namirnice, i od toga ću napraviti dobro jelo. ​Što nudimo profesionalcu kroz svoju edukaciju? Profesionalcu uvijek želim reći kako treba koristiti domaću namirnicu, samo vrhunsku, usavršene tehnike rada, modernu prezentaciju. A početniku amateru, djetetu, strancu, njima dajem novu razinu kuhanja. I ono bitno, mi u ŠKMER-u želimo ljudima maknuti strah od kuhanja i strah od korištenja namirnica koje do tada nisu koristili u pripremi – naglašava chef Željko Neven Bremec.

---

image
skmer kuharska akademija
---

---

Iznimni projekti

ŠKMER nastavlja sa serijom iznimnih profesionalnih projekata, u razdoblju koje je pred nama slijedi novi ciklus treninga za chefove s relevantnim iskustvom na programu Mediterranean Culinary Arts i Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse s gostujućim predavačima iz najprestižnije francuske škola kuhanja Alaina Ducassea, jednog od najvećih svjetskih chefova današnjice i kulinarskih inovatora.
11.-22. siječnja 2021. Mediterranean Culinary Arts, trening za Chefove
26.-29. siječnja 2021. Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse: Naturalité concept
16.-19. veljače 2021. Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse: Gurman street food
23.-26. ožujka 2021. Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse: Francuski tea-time

---

---

ŠKMER je bio zamišljen kao okupljanje kuhara u čvrstoj organizaciji s ciljem pomaganja, razmjene iskustava, druženja, profiliranja struke kroz egidu 'Zajedno smo jači'. A onda se profilirala ideja o akademiji s ciljem obučavanja prvo svog članstva, a potom i kuhara cijele regije. Ono što nas izdvaja su treninzi koje samo mi imamo, a iznimno su prihvaćeni među kolegama, ističe Bremec

---

---

Bremec je predsjednik ŠKMER-a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) u Splitu, u kojem, između ostalog, obnaša poslove voditelja i predavača na kuharskoj akademiji, koju pohađaju domaći i stranci. Uz to ima i važnu ulogu u organizaciji natjecanja iz područja ugostiteljstva

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>



skmer kuharska akademija 2

Skmer logo
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/premium-2020/zeljko-neven-bremec-postaje-prvi-hrvatski-doktor-kuharstva-1065854 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b3ee6591081147a23c24bcdf06b797ca8cb488a2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDeljko+Neven+Bremec+POSTAJE+PRVI+HRVATSKI+DOKTOR+KULINARSTVA&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fpremium-2020%2Fzeljko-neven-bremec-postaje-prvi-hrvatski-doktor-kuharstva-1065854 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fpremium-2020%2Fzeljko-neven-bremec-postaje-prvi-hrvatski-doktor-kuharstva-1065854 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GASTRO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
GASTRO

Željko Neven Bremec POSTAJE PRVI HRVATSKI DOKTOR KULINARSTVA

Piše Tanja Šimundić Bendić
18. prosinca 2020. - 08:00

Željko Neven Bremec, jedan od najvećih hrvatskih gastronomskih edukatora, trenutno je na putu do titule prvog hrvatskog doktora kuharstva. U 23. godine rada u biografiji mu je zabilježen impresivan obrazovni niz i vrijedna zvanja. Razlog zbog kojeg ga kolege drže jednim od najpriznatijih domaćih, ali i stranih gastronomskih stručnjaka su i titule koje je stekao tijekom profesionalnog rada. Između ostalog, Željko je završio Hotelijerski fakultet, magistrirao je u Dubrovniku, u Švicarskoj je postao masterchef, magistar je poslovne ekonomije i ekonomist hotelijerstva.
Trenutno je predsjednik ŠKMER-a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) u Splitu, u kojem, između ostalog, obnaša poslove voditelja i predavača na kuharskoj akademiji, koju pohađaju domaći i stranci. Uz to ima i važnu ulogu u organizaciji natjecanja iz područja ugostiteljstva. Više o njemu najbolje će reći njegovi kolege, primjerice doajen gastronomske scene Stevo Karapandža, koji otvoreno veli kako je počašćen što je imao prigodu surađivati s tako mladim, ali iskusnim, ambicioznim profesionalcem i najboljim nasljednikom Mira Bogdanovića, utemeljitelja ŠKMER-a.

Pokretačka snaga

– Bila je to velika sreća što je naš Miro upravo Željka prepoznao kao čovjeka koji može preuzeti tako važnu funkciju. On je u njemu vidio ambiciju, znanje, pokretačku snagu, energiju potrebnu za razvoj gastronomije, ne samo Splita već i čitave regije. Jer manifestacije koje ŠKMER organizira su nešto fenomenalno. Upravo su ti elementi i doveli do toga da je Željko prepoznat i u svjetskim vodama. Nas nekolicina imamo licenciju međunarodne kuharske federacije, jedan od njih je i Željko, koji s takvom preferencijom kao istaknuti sudac putuje svijetom. Počašćen sam što tako dobro surađujemo i što imam prigodu raditi s čovjekom koji daje širu perspektivu u razvoju kulinarstva – ustvrdio je Karapandža za svog kolegu.
Naravno da to godi chefu Bremecu, koji skromno veli da mu je pokojni Miro Bogdanović otvorio ŠKMER. Željko kaže kako je u kontakt sa ŠKMER-om ušao preko natjecanja, pobjedom na tradicionalnoj manifestaciji "Biser mora", kasnije i sve jačoj suradnji, a onda i prihvaćanju organizacijskog dijela posla. Kako je vrijeme odmicalo Miro je Bremecu davao sve veću slobodu. Pitajući Željka što je tome presudilo, naveo nam je kako je Miro kao vrhunski profesionalac i mentor uočio njegov rad, želju, viziju da se time bavi. Miro je znao da je Bremecu dobrobit kuhara i njihova edukacija vrlo bitna.

– Rano sam shvatio da me zanima svijet kuharstva, i jako rano sam se i usmjerio u tom pravcu. Rodom sam iz Duge Rese, u ratu jako pogođene, pa me majka odmičući od tih strahota poslala na školovanje na Kvarner. U dobrom pravcu, u Lovran, u smjeru nadaleko poznate ugostiteljske opatijske škole. Već tada sam znao kojim ću se poslom baviti, i već tada sam imao jaku želju da u tome i uspijem. Paralelno sam učio, živio u učeničkom domu u Lovranu, obavljao praksu, svjestan da želim još više. To je bilo devedesetih godina prošloga stoljeća u kojima nismo imali mogućnost šire edukacije, na raspolaganju smo imali samo to što nam se pružalo u lokalnoj školskoj sredini. Snalazio sam se kako sam mogao, pitao vlasnike opatijskih hotela da me prime na stažiranje – govori Bremec.

Tu je priča krenula, a onda ga i povela u svijet. Na školovanja, napredovanja, u Švicarsku, Italiju, Ameriku. Titule i nova znanja samo su se redale. Sve je to chef Bremec implantirao u rad na sebi, u edukaciju drugih, uvijek napominjući kako je učenje, stjecanje novih znanja prioritet u profesionalnom napredovanju i usavršavanju svakog kulinarskog djelatnika. Kao prvi čovjek ŠKMER-a na svojim leđima nosi veliki posao i odgovornost. Pitamo ga koja je glavna uloga ove strukovne organizacije, i po čemu se ŠKMER razlikuje od konkurencije?
–​ ŠKMER je u početku zamišljen kao okupljanje kuhara u čvrstoj organizaciji s ciljem međusobnog pomaganja u pronalasku posla, razmjene iskustava, druženja, profiliranja struke kroz egidu "Zajedno smo jači". A onda se profilirala ideja o akademiji s ciljem obučavanja prvo svog članstva, a kako se interes pojačavao, kao i opremljenost prostora, potom i kuhara cijele regije. Dovelo je to do toga da smo lani imali polaznike iz cijele Hrvatske, ali i regije. Ono što nas izdvaja od drugih su treninzi koje samo mi imamo, i što su iznimno prihvaćeni među kolegama – veli Bremec.

Novi trendovi

Riječ je o MCA treningu skraćenici Mediterranean Culinary Arts programu, namijenjenom za profesionalne kuhare s najmanje tri godine radnog iskustva. Ovaj im trening omogućuje stjecanje specijaliziranih vještina i znanja u skladu s novim trendovima mediteranskog i svjetskog kulinarstva. Program se provodi uz sudjelovanje vrhunskih edukatora kao što su Željko Neven Bremec, Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević i drugi. Uz ovaj trening tu je i onaj za Ducasse program, iza kojeg stoji Alain Ducasse, glasoviti francuski kuhar, vlasnik nekoliko restorana s Michelinovom zvjezdicom.
– On je vrhunski chef, predstavnik visoke svjetske gastronomije, utemeljitelj akademije na kojoj predaju chefovi iz njegovih restorana. Oni rade edukacije po cijelom svijetu, i iznimno smo počašćeni što su gostovali i kod nas u ŠKMER-u. Upoznao sam ih tijekom staža u njihovu restoranu te tako i dogovorio suradnju. Edukaciju smo imali u veljači ove godine, i u radu je sudjelovalo 20-ak kuhara – kaže chef Bremec.

Edukacija, usavršavanje, rad na sebi su stavke koje Bremec stalno ističe. Najvažnije za kuhara je, veli, steći odličan temelj, dobro naučiti bazično znanje. A kasnije uz stalno ponavljanje, i stjecanje tih finih nijansi, priča se samo dograđuje. Uvijek napominje kako dobra kuhinja ne ovisi o vremenu i prostoru, njezina bit je dobro tehnički pripremljeno jelo. Tehnički dio je klasika posla na koju se nadovezuju nijanse.

– Visoko obrazovanje je prednost i nužnost, jer ono otvara i nove poglede. Vrhunski kuhar mora imati znanja ne samo iz kulinarstva, već i povijesti, kulture, umjetnosti, politike, ekonomije, ustroja lokalne i državne vlasti. On mora znati didaktiku, mora naučiti razgovarati s ljudima, znati kako nešto pojasniti. Mora imati saznanja i o principu rada tržišta, putu kojim namirnica preko trgovina dolazi do potrošača. Mora biti svestran, i treba se znati ponašati, govoriti jezike, komunicirati u visokom društvu. To je to što učim kolege, učenje je najvažnije. I to je ono što radimo i na našoj akademiji. Jer bazna osnova, termička priprema jela ista je kao i prije 50 i više godina. Ali svijet danas od kuhara, od vrhunskog chefa traži puno više. Zato sam se školovao i na području psihologije i odnosa s javnosti. I s tim saznanjima i informacijama počeo voditi i edukacije kolegama. Ima jako puno interakcija na ovom području. Kuhari nova znanja stječu u svojim međusobnim druženjima, na profiliranim susretima, na natjecanjima, u učionicama, seminarima – ističe Željko.

ŠKMER-ov poslovni planer je prepun stavki, a jedna od njih je i otvaranje Regionalnog centra kompetentnosti za splitsko-dalmatinsku regiju. Ovaj opsežni projekt je najavljen za sljedeću godinu, a namijenjen je daljnjem usavršavanju nastavnika kuharstva i učenika u ugostiteljskim školama. Chef Bremec veli kako i profesor kuharstva neizostavno treba nadogradnju, link na gastronomiju današnjice koju će prenijeti mladim naraštajima. Idući u tom smjeru u ŠKMER-u su napravili presjek postojećeg stanja sa željom podizanja kompetencije nastavnika kuharstva, slastičarstva i posluživanja u regiji, od Zadra do Dubrovnika.
– Prvo smo napravili presjek stanja i na toj osnovi isplanirali što dalje. Pripremljena su predavanja i program za iduće tri godine edukacije. Radit ćemo u tri pravca, na korištenju klasičnih tehnika u kuhanju i posluživanju, uvođenju modernih tehnologija i praćenju trendova – veli Bremec.

Riznica znanja

Prvi čovjek ŠKMER-a je riznica znanja, čovjek koji se školovao u Švicarskoj, Italiji, SAD-u, te samim tim i motiv mnogima koji žele i sami nešto više naučiti. Njegove preduvjete za izvrsnost i uspješnost žele reproducirat i na svom poslovnom uspjehu. Znaju da dolaze kod mentora koji ima ogromno znanje iz svjetske gastronomije, tehnika dalmatinskih i istarskih gospodskih kuća, pa i pučke kuhinje. Ali i onoga tko poznaje način rada u Ducasse restoranima ili Nomi.
​Što ga je motiviralo na stjecanje iskustva u svim ovim područjima?
– Ne može se pobjeći od tradicije, ali moraju se poznavati i lokalna jela, te klasične stvari iz francuske, talijanske i drugih kuhinja. I to pravilno napraviti. Kad poznajete namirnice i tehnike, možete doći bilo gdje u svijetu i pred bilo koga i stati i kuhati. I samo zatražiti dajte mi štednjak i namirnice, i od toga ću napraviti dobro jelo. ​Što nudimo profesionalcu kroz svoju edukaciju? Profesionalcu uvijek želim reći kako treba koristiti domaću namirnicu, samo vrhunsku, usavršene tehnike rada, modernu prezentaciju. A početniku amateru, djetetu, strancu, njima dajem novu razinu kuhanja. I ono bitno, mi u ŠKMER-u želimo ljudima maknuti strah od kuhanja i strah od korištenja namirnica koje do tada nisu koristili u pripremi – naglašava chef Željko Neven Bremec.

image
skmer kuharska akademija
Iznimni projekti

ŠKMER nastavlja sa serijom iznimnih profesionalnih projekata, u razdoblju koje je pred nama slijedi novi ciklus treninga za chefove s relevantnim iskustvom na programu Mediterranean Culinary Arts i Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse s gostujućim predavačima iz najprestižnije francuske škola kuhanja Alaina Ducassea, jednog od najvećih svjetskih chefova današnjice i kulinarskih inovatora.
11.-22. siječnja 2021. Mediterranean Culinary Arts, trening za Chefove
26.-29. siječnja 2021. Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse: Naturalité concept
16.-19. veljače 2021. Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse: Gurman street food
23.-26. ožujka 2021. Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse: Francuski tea-time

ŠKMER je bio zamišljen kao okupljanje kuhara u čvrstoj organizaciji s ciljem pomaganja, razmjene iskustava, druženja, profiliranja struke kroz egidu 'Zajedno smo jači'. A onda se profilirala ideja o akademiji s ciljem obučavanja prvo svog članstva, a potom i kuhara cijele regije. Ono što nas izdvaja su treninzi koje samo mi imamo, a iznimno su prihvaćeni među kolegama, ističe Bremec

Bremec je predsjednik ŠKMER-a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) u Splitu, u kojem, između ostalog, obnaša poslove voditelja i predavača na kuharskoj akademiji, koju pohađaju domaći i stranci. Uz to ima i važnu ulogu u organizaciji natjecanja iz područja ugostiteljstva

12. svibanj 2024 18:11