StoryEditorOCM
Biznisnigdje bez keša

Na vratima piše da primaju kartice, ali kad je izvadite, konobar traži gotovinu? Evo zašto ne smijete popustiti

Piše Dora Koretić/JL
18. ožujka 2024. - 08:15

Jedina stvar koja je gora od kafića koji u 21. stoljeću ne primaju kartice su oni koji primaju kartice, ali zapravo ne primaju kartice. I u njima mole Boga da ju ne izvadite. A kad je izvadite, onda opet prvo pokušaju naplatiti gotovinu, piše Jutarnji list. 

To je uhodana praksa koja ide otprilike ovako.

Sjedneš s prijateljem u kafić i poveseliš se kad na vratima ugledaš naljepnicu da primaju kartice, jer takvih kafića nema mnogo. Naručite kave i sokove, malo popričate, a onda mahneš konobaru, koji odmah dotrči uz smiješak.

Taj osmijeh polako nestaje kad spazi da u rukama držiš karticu.

" Ajoj, kartica... Trebali ste mi to unaprijed reći jer ja sam već otkucao gotovinu", kaže umilnim glasom.

" Pa evo, otkucajte ponovno", ne daš se, ali ne da se ni konobar.

" A nemate ipak gotovinu?", opet će on tvrdoglavo.

" Nemam", kažeš.

Kako te volja

Ovdje je vašem prijatelju već malo neugodno slušati taj besmisleni razgovor pa se uključi, izvadi keš i konobaru plati u gotovini kako bi se ta mini-drama okončala.

Sad ne znaš ljutiš li se više na prijatelja ili na konobara, ali scenarij se redovito ponavlja i obično završava tako da konobar pobijedi u svojem inzistiranju na gotovini jer se u društvu uvijek javi kakav pametnjaković koji popusti.

Ne sjećam se, doista, da sam u svoje 44 godine života u bilo kojem posjetu bilo kojoj europskoj ili nekoj drugoj metropoli doživjela da konobar plaćanje karticom uvjetuje mojom prethodnom najavom. Naprosto ti donese cugu i na kraju naplati kako te volja. Dobro, ondje nisam doživjela niti mnoge druge stvari tipične za Hrvatsku - recimo, da ti usred ispijanja kave dođe naplatiti "jer mu je smjena", ali to ćemo ostaviti za neki dugi tekst.

U ovome pokušavam dokučiti što je u glavama ugostitelja koji misle da je normalno goste maltretirati da prije svake narudžbe najave na koji način namjeravaju platiti i, ako je to zbilja toliko bitno, zašto konobare ne upute da onda gosta prvo pitaju o načinu plaćanja.

Ili zamisli sad ovo, zašto automatski ne izdaju račun na karticu umjesto gotovinu jer je danas veća vjerojatnost da čovjek sa sobom ima ovaj komad plastike nego keš? Uostalom, što se mene kao gosta tiče treba li konobar stornirati račun i treba li me netko time uopće gnjaviti?

Ako ih pitate, obično će vam reći da u slučaju promjene načina plaćanja na računu konobar u kasi mora stornirati račun, što onda nužno alarmira Poreznu upravu, pa kafić zbog toga ima problem.

Nije razlog za nadzor

Ipak, od predsjednice Udruženja ugostitelja pri HGK, Jelene Tabak, doznajem kako je ova praksa ukinuta i kako promjena načina plaćanja na računu više nema nikakvog utjecaja na porezni nadzor, što ugostitelji jako dobro znaju.

"To je nekad doista bilo tako, no nakon što smo Poreznu upravu upozorili da se izmjena načina plaćanja ne smije tretirati kao storno računa, jer ona to i nije, naš je prijedlog prihvaćen i zbog toga se više ne ide u nadzor", kaže Tabak te dodaje kako ugostitelji goste, ako su uveli kartice te ih istaknuli kao legitiman način plaćanja, ne bi trebali gnjaviti obvezom prethodnih najava, vodeći se onom dobrom starom da je mušterija uvijek u pravu.

"Osim toga, gost se ima pravo predomisliti, možda i popiti više nego što je planirao i odlučiti radije platiti karticom nego gotovinom i ne bi zbog toga trebao imati problema", pojašnjava Tabak.

image

Jelena Tabak

Saša Burić/Cropix

Što dulje o tome razmišljam, sve mi je jasnije kako je ta praksa ugostitelja, nažalost, promišljena i sastavni dio njihovog višegodišnjeg otpora eliminaciji sive ekonomije, zahvaljujući kojoj su mnogi dosad profitirali.

U tom kontekstu shvaćam i njihove aktualne žalopojke vezane za fiskalizaciju napojnice.

Nakon što su godinama goste uvjeravali kako im ne mogu omogućiti plaćanje napojnice karticom jer bi na nju morali platiti porez, sad kad je taj porez ukinut, opet nije dobro.

U ova dva mjeseca otkako je napojnica postala neoporeziva, još se nisam susrela s lokalom koji mi je omogućio da je uplatim karticom.

Domaći ugostitelji žele samo keš. To je samo još jedan razlog više zašto treba inzistirati na kartici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:20