StoryEditorOCM
Svijetneumijeće ratovanja

Ukrajinska vojska sve snimila: ovako to izgleda kad Rusi uporno i bezuspješno napadaju preko istog minskog polja. Suludo

Piše Vijesti SD
5. siječnja 2024. - 22:50

Kada napad mehanizirane postrojbe na neprijatelja preko minskog polja i kroz zonu preleta dronova i artiljerije završi neuspješno i s teškim gubicima, što sljedeće uradite?

Ako ste ukrajinska vojska, ponovo razmotrite taktiku i pokušate na drugi način – kao što se dogodilo kada se grupa 47. mehanizirane brigade zaglavila u ruskim minskim poljima u lipnju, a zatim prešla na napade pješaštva s boka - piše magazin Forbes.

Ako ste ruska vojska, jednostavno ponavljate neuspjeli napad… još nekoliko puta. Barem je to bio pristup 25. i 138. mehanizirane pješadijske brigade u sjeveroistočnoj Ukrajini prošlog mjeseca.

Rusi su više puta slali miješane kolone tenkova, borbenih vozila i pješaštva u miniranu zonu na raskrižju šumskih staza. Ukrajinske 14. i 30. mehanizirane brigade redom su uništile svaku kolonu. Evidentno su ponovo postavljali mine i obnavljali svoju obranu između napada.

Postoje vizualni dokazi o najmanje sedam neuspjelih ruskih napada kroz istu zonu između 14. i 28. prosinca. Posljednji je možda bio najkatastrofalniji za ruske brigade.

Tijekom napada, Rusi su s tenkovima morali proći pored uništenih vozila i kratera od prethodnih napada, tako da su znali što ih čeka kad izađu iz šume.

Dok je dron ukrajinske 30. brigade promatrao, vodeći ruski tenk je ili udario u minu ili je pogođen protutenkovskom raketom – i eksplodirao. Preživjeli iz tročlane posade izletjeli su direktno u vatru ukrajinskog topa.

Tri neoštećena ruska vozila brzo su se stvorila iza gorećeg tenka, a u tom trenutku su Ukrajinci napravili pametnu stvar – dronovima su pogodili posljednje vozilo u koloni.

Vojnici su iskočili iz tog vozila i krenuli u obližnju šumu. Neoštećena vozila su pokušala manevrirati i pritom su naišla na mine. Ukrajinci su bacili kasetnu bombu na goreću olupinu i rasuli pješaštvo.

Nije jasno koliko je Rusa poginulo – i je li neko pobjegao. Prvog siječnja, 30. brigada je zarobila neke ruske vojnike južno od mjesta sukoba koji se dogodio 28. prosinca.

Kako se zima produbljuje širom fronta i kako Rusija lansira svoje tradicionalne napade na početku zime, sukobi poput ovih opisanih postaju sve učestaliji.

Ishodi su gotovo uvijek isti: Rusi napadaju, uništavaju ih kombinacije mina, dronova, artiljerije i vatrenog topa, i zatim se povlače. Nekoliko dana kasnije, pokušavaju ponovo, ponovo budu uništeni i ponovo se povlače.

Jedini sektori gdje Rusi napreduju su sektori gdje su koncentrirali desetke tisuća vojnika i tisuće vozila, te gdje su ruski zapovjednici spremni pretrpjeti tisuće gubitaka i izgubiti stotine vozila kako bi napredovali dva-tri kilometra - piše magazin Forbes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:02