StoryEditorOCM
4 kantunaTRI MJESECA KASNIJE

Daniela Vukoša (SDP): "Inspekcija je utvrdila nepravilnosti pri upisu djece s teškoćama u gradske vrtiće"! Joso Nekić: "To je obično politiziranje"

Piše AVŠ
15. listopada 2021. - 19:00

Tri mjeseca nakon slučaja koji se dogodio na upisima predškolske djece u gradske vrtiće, kada dvoje mališana s poteškoćama u prvom krugu nije upisano u redoviti program, ta je priča dobila svoj nastavak. Gradska vijećnica SDP-a, Daniela Vukoša, koja je nakon toga gradonačelnika Branka Dukića prozvala za diskriminaciju zbog Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu po kojoj “gluha djeca, slijepa djeca, djeca s motoričkim oštećenjima autistična djeca, djeca s dijabetesom” nemaju pravo na upis u dječje vrtiće Grada Zadra, objavila je u petak kako je inspekcija Ministarstva obrazovanja potvrdila sve propuste na koje se upozoravalo.

“Inspekcijski nadzor MZOS utvrdio je nepravilnosti pri upisu djece s teškoćama u razvoju u gradske vrtiće Sunce i Radost do kojih je došlo i zbog Odluke o načinu i ostvarivanju prava na upis u dječje vrtiće Grada Zadar, koju je potpisao gradonačelnik Branko Dukić. Odluka nije u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, a po mišljenju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slošnjak je i diskriminatorna- kaže Vukoša, dodajući kako je takva Odluka napisana je još 2013. godine u gradskom Uredu za školstvo i obrazovanje i kako do danas nije usklađena sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju i s drugim propisima koji uređuju djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja.

"Osam godina su djeca s teškoćama u razvoju diskriminirana i zatvarana u njihova četiri zida. Što su radili članovi/ce Upravnog vijeća gradskih vrtića koje je imenovao gradonačelnik Branko Dukić u vrijeme dok su roditelji djece s autizmom obijali pragove vrtića, gradske uprave, Upravnog odjela za odgoj i školstvo? Ništa! Iako Statut vrtića kaže da upravno oni razmatraju predstavke i prijedloge roditelja i skrbnika djece i drugih građana u svezi s radom dječjeg vrtića- govori Vukoša.

No, za razliku od nje, pročelnik gradskog odjela za školstvo, Joso Nekić kaže kako je ovo “podgrijavanje hladne juhe” i politiziranje na vrlo osjetljivoj temi iako je riječ o propustu koji nije imao stvarnu posljedicu i koji je na vrijeme otklonjen.

- Inspekcijski nadzor nije ustvrdio ništa drugo osim toga: u natječaju smo imali manjkavost koja je ispravljena odmah u žalbenom roku, što je inspektor i potvrdio. To je greška koju smo sami priznali, prihvatili žalbe roditelja jer baš po toj odluci djeca prije polaska u školu imaju pravo na izravni upis. Greška se može dogoditi svakome, bitno je otkloniti ju i poboljšati sustav kako se više ne bi ponovila. I upravo to smo napravili. Zato ne želim prihvatiti prigovore kako se Grad Zadar prema djeci s poteškoćama ponaša diskriminatorno jer to jednostavno nije istina! Mi nemamo neupisane djece s poteškoćama, i to dovoljno govori- kaže Nekić, dodajući kako nije istina ni to da zadarski redoviti vrtići rijetko i nikako primaju djecu s poteškoćama, pogotovo težim.

- Samo ove godine u Sunce je upisano 13 mališana s poteškoćama, u Radost njih 23. Ukupno preko sto djece s nekom poteškoćom pohađa redovne programe. S druge strane, nitko ne spominje da mi imamo Laticu, izvrsnu predškolsku ustanovu koja provodi posebne edukacijsko-rehabilitacijske programe za djecu s teškoćama. A od ove godine imaju i puno bolje uvjete za inkluzivni edukacijsko-rehabilitacijski program jer Latica upisuje dvije redovite grupe djece. Zato ova prozivanja za diskriminaciju nemaju nikakve veze sa stvarnošću, pa i za tu odluku koja se donosi svake godine prije upisa. Ona se mijenja jer pokušavamo pratiti život, pa zato smo djeci s lakšim poteškoćama dali tri boda više baš na račun pozitivne diskriminacije - kaže Nekić.

Jedan od problema u ovoj priči jest i nepostojanje standarda na nacionalnoj razini zbog čega ga svaki grad rješava na svoj način. Upravo ovaj slučaj koji se dogodio, bit će prekretnica za sve buduće upise. Grad Zadar, naime, osnovao je radnu skupinu koju čini ravnatelja tri gradska vrtića te stručne službe, a njezin je cilj izraditi protokol prema kojem bi svako dijete dobilo onaj program koji je za njega najpotrebniji i najbolji.

- Ozbiljno razmišljamo o tome da upisi budu na skupnoj razini za sva tri vrtića: Radost, Sunce i Laticu. Time bi dobili puno bolji balans što se tiče mjesta u vrtićima te mogućnost da svako dijete dobije najbolji program. Nije bitno jesu li djeca s teškoćama ili ne, već da dobiju najprimjereniju podršku za svoj razvoj u gradskom vrtiću. Skupljanje političkih bodova na ovaj način nikome ne koristi- kaže Nekić.

26. travanj 2024 19:02