StoryEditorOCM
4 kantunaSVAĐA ZBOG CSUKM-A

Dukić: To je opstrukcija radi destrukcije! Većina u Vijeću mora odlučiti: ili će ovdje biti Centar za mlade ili ćemo tu useliti Odvodnju i Čistoću!

Piše Iva Ivanac
13. rujna 2022. - 15:20

Gradonačelnik Branko Dukić je sa suradnicima obišao Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade, a svoj posjet je iskoristio i za kritiku većine u Gradskom vijeću koja u ponedjeljak nije podržala odluku o osnivanju javne ustanove.

- Ovaj Centar je svrstan u strateški program Grada i ne radim to za sebe ili HDZ već za građane grada Zadra. Prema odlukama Gradskog vijeća morat ćemo, pri samom kraju realizacije programa, staviti ključ u bravu. Sve projekte koje radimo, kao što je  izgradnja dvorane za Tehnički školski centar, oko koje se vijećnici i eksperti prostornog planiranja još uvijek nisu dogovorili, radimo u interesu grada. Vjerujem da će se uskoro dogovoriti, kao što su se nedavno dogovorili da se vrtić, škola i druge javne funkcije u Kožinu, rade planski. Tako će se možda i dogovoriti oko osnivanja javne ustanove i da će im doći u svijest da to ne radimo za sebe već za građane jer su oni to željeli, istaknuo je gradonačelnik dodajući kako su dok je on bio u Vijeću određeni ljudi iz oporbe, pogotovo iz SDP-a, napadali vlast zašto nema centra za mlade.

- Sada kad je Centar napravljen, današnji drugačiji SDP ne želi da se centar prepusti mladima, a kao izgovor kažu da ćemo tu zaposliti nekog svog. Koga svoga? Svi smo mi naši! Nema opravdanja da nakon toliko utrošenog vremena za neku kuću, volje i razgovora sa svim udrugama kojima kronično nedostaje prostora, sada dolazimo do opstrukcije radi destrukcije i postavljanja raznih uvjeta. Imam dovoljno strateških projekata i nije upitno da sadašnja garnitura vlasti to neće iznijeti do kraja, ali postavljam pitanje, što ćemo ostaviti u nasljeđe nekom drugom gradonačelniku? Netko drugi zbog sadašnje destrukcije neće imati ništa. Nalazimo se pred trenutkom kad se oni u Vijeću moraju zamisliti. Što da onda napravimo s ovom zgradom ako vijećnici ne daju dozvolu za osnivanje javne ustanove? Da je vratimo državi ili da tu uselimo Odvodnju i Čistoću?!, ljutito je govorio Dukić.

Pročelnica za kulturu i šport Dina Bušić istaknula je kako je Grad u ovoj godini podigao sredstva za udruge za kulturu i tehničku kulturu te iznose 3,1 milijuna kuna.

- Znamo da udruge imaju potrebe za prostorom, istina je da koriste gradske prostore, ali im nedostaje još kapaciteta i za takve udruge prostor Centra je spas. Način na koji ćemo funkcionirati određen je smjernicama koje su nam preporučili stručnjaci u suradnji s udrugama i uvidom u trenutno stanje stvari. Ono je takvo da trebamo ići prema modelu besplatnog korištenja prostora, da Grad treba plaćati hladni pogon Centra u iznosu od milijun kuna godišnje i održavati zgradu, da ima platformu od pet zaposlenih među kojima je produkcijsko-tehnička podrška i projektna podrška, a udruge će zauzvrat mladima morati omogućiti dostupnost svojih programa i ne raditi samo za svoj kreativni uzlet, kazala je pročelnica Bušić dodajući kako su udruge kreirale naziv nove gradske ustanove.

Pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković ponovno je naglasio kako je Centar strateški i kapitalni projekt Grada gdje je kroz dvije faze osigurano gotovo 40 milijuna kuna. Završena je prva faza, a druga faza vezana je uz uređenje okoliša gdje će uskoro biti poznat i izvođač radova vrijednih preko četiri milijuna kuna.

- Svi ti napori napravljeni su u korist civilnog društva i naših sugrađana. Sve je ovo rezultat rada velikog broja udruga i stručnjaka i s tim smo izašli na Vijeće, a s druge strane nismo čuli nikakav konstruktivan prijedlog. Jedino što smo čuli bila je ucjena. Gradonačelnik je naglasio kako je on dobio povjerenje na demokratskim izborima i on je u obvezi da na Vijeće donosi točke koje su važne za razvoj grada. To je važno za naglasiti jer sada imamo situaciju kad je nekoliko kapitalnih projekta uzdrmano i čija je budućnost neizvjesna. Važno je da svi skupa u gradskoj vijećnici još jednom sagledaju važnost ovog projekta, kazao je Ćurković dodajući kako nemaju puno vremena za dovršetak projekta jer zgrada mora biti u funkciji do kraja iduće godine.

30. travanj 2024 20:52