StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE BILO SUZA...

Evo zašto je Bore Poštar dobio 8 mjeseci zatvora: ozbiljno je prijetio novinaru da će se zbog Tornada iseliti iz Zadra

Piše Iva Ivanac
12. veljače 2021. - 19:23

Boris Marin (59), bivši vođa navijačke skupine Tornado, poznat kao Bore Poštar, osuđen je u petak na Općinskom sudu u Zadru na kaznu zatvora od osam mjeseci, uvjetno na dvije godine, zbog prijetnji upućenih Ivici Nevešćaninu, voditelju Dopisništva Slobodne Dalmacije u Zadru i izvršnom uredniku na portalu Zadarski.hr.

Marin je svoje prijetnje Nevešćaninu uputio 2015. godine preko svog Facebook profila, reagirajući na članak „Tko to tamo skandira? Kako je Tornado postao promaja” objavljen u Slobodnoj Dalmaciji i na portalu Zadarski.hr, a u kojem je Nevešćanin komentirao uvrede navijača upućene sportskom novinaru Slobodne Dalmacije Draženu Žuri na utakmici Zadra i Crvene zvezde. Marin je napisao objavu pod naslovom „Dogovor je pa, novinar Nevešćanin iz Zadra leti ća” s priloženom fotografijom na kojoj se on nalazi u društvu pet navijača.

image
Objava Borisa Marina na FB zbog koje je osuđen
Zadarski.hr

Marin je, prema optužnici, među ostalim napisao i sljedeće rečenice: „Ovaj put ti zadarski Tornado oprostiti neće, niti će ti zaboraviti, kunem ti se životom, ti si jedini novinar u povijesti zadarske košarke, jedini i prvi, a kunem ti se životom i zadnji, koji je na ovaj bestidni način, neistinit način, grubo nasrnuo na djecu ovoga grada, grada iz kojeg ti nisi”, te „Razbojniče u to budi siguran, ovaj put si zagriza svojom glupošću i bezobraznošću u malo veći zalogaj, ovaj put ti to zadarski Tornado neće oprostiti”, čime je aludirao da Nevešćanin nije rođen u Zadru i tu više neće moći živjeti i obavljati svoj posao, što je kod njega izazvalo strah od mogućeg fizičkog napada i strah za obavljanje novinarskog posla, posebno zato što je u veljači 2015. godine na javnom mjestu nepoznati član udruge Tornado ispisao grafit „I. Nevešćanin čuvaj se mraka” potpisan godinom „1965” koja se inače smatra godinom osnutka navijačke skupine.

„Takve riječi sagledane u cjelini, a još popraćene i fotografijom okrivljenika sa skupinom muškaraca prema mišljenju ovog suda predstavljaju konkretnu i ozbiljnu prijetnju nekim zlom oštećeniku i to kao novinaru u vezi s obavljanjem njegovog posla te su podesne da prestraše i uznemire bilo koju osobu. Pri tome je irelevantno je li okrivljenik bio istinski spreman ostvariti ono čime je prijetio, već je važno tek da se prema oštećeniku izgovorene prijetnje djelovale ozbiljno, da se prestrašio navedenih riječi, a o čemu svjedoči i činjenica da je odmah po saznanju o upućenim prijetnjama obavijestio policiju” ocijenio je sudac Davor Dubravica u nepravomoćnoj presudi, čime je Marin počinio kazneno djelo prijetnje prema novinaru u svezi s njegovim poslom.

Kazneni progon Borisa Marina pokrenulo je Općinsko državno odvjetništvo na temelju prijave novinara. U prvom suđenju kod suca Tomislava Šimića Marin je bio oslobođen kaznene odgovornosti, ali je nakon žalbe presuda ukinuta i suđenje je vraćeno na početak. Oslobađajuća presuda Marin je emotivno shrvala, zbog navale emocija stisnulo mu se grlo i zasuzile oči. Na suđenju se pravdao da je u svojoj objavi htio „samo postići rimu”. „Sve sam to napisao iz srca zbog Tornada. Kunem se da nisam nikome prijetio niti mi je bila namjera ikome prijetiti” kazivao je Marin koji je za počinjeno djelo mogao dobiti kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina.

17. travanj 2024 21:15