StoryEditorOCM
4 kantunaSUKOB U OB ZADAR

Glavna sestra Darija Katuša dobila pravomoćnu presudu: Ivan Brala je oklevetao i uvrijedio, mora platiti kaznu! Što sud nije povjerovao dr. Nakiću?

Piše Ivica Nevešćanin
14. lipnja 2022. - 21:17

Medicinski tehničar Ivan Brala pravomoćno je osuđen za klevetu i uvredu na štetu glavne sestre Opće bolnice Zadar Darije Katuše. Županijski sud u Splitu odbio je 17. svibnja 2022. Bralinu žalbu na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Zadru te u potpunosti prihvatio odluku sutkinje Maje Ivković od 14. rujna 2021. koja je Bralu temeljem privatne tužbe Darije Katuše osudila za kazneno djelo klevete i kazneno djelo uvrede.

Sutkinja je za počinjena djela Brali na koncu izrekla jedinstvenu novčanu kaznu u visini 50 dnevnih iznosa, odnosno 10 tisuća kuna, koje mora platiti, zajedno sa sudskim troškovima, u roku šest mjeseci od pravomoćnosti presude. Ako to ne napravi u predviđenom roku, kazna će se prisilno naplatiti od strane Porezne uprave, a ako ni to ne bude moguće, kazna će mu se zamijeniti radom za opće dobro.

Ivan Brala je osuđen da je Dariju Katušu oklevetao i uvrijedio putem Facebooka prije tri godine. Najprije je 12. rujna 2019. u FB grupi pod nazivom "Medicinske sestre/tehničari zajedno" (Brala je bio sindikalni povjerenik Sindikata medicinskih sestara i tehničara - zajedno u OB Zadar, op.a.), napisao komentar da je Katuša na radno mjesto glavne sestre izabrana prije dvije godine bez javnog natječaja usprkos tome što je dobila opomenu pred otkaz zbog iživljavanja na svojim podređenima i da se ona „sada dočepala fotelje, opet s istim stavom kreće u akciju i degradira one koji su 2009. godine protiv nje pisali peticiju i pokušava ih strati”. Brala je, ustvrdio je sud, to napisao iako je znao da navedene tvrdnje nisu bile istinite, s ciljem da naškodi časti i ugledu glavne sestre, te je tu neistinitu činjeničnu tvrdnju učinio pristupačnom većem broju osoba.

image

OB Zadar

Luka Gerlanc/Cropix

Istog dana Brala je počinio i kazneno djelo uvrede prema Katuši tako da je u istoj grupi na Facebooku napisao komentare: „Vezano je za našu glavnu sestru ilitiga Dragog vođu” i „Branka ti se smiješ... hahahah! Ja se zajebavam da triba njenu sliku staviti na ulaz u bolnicu i svaki dan kad dolazimo u smjenu da se klanjamo ko Kim Jong Unu... hahahah”, i te uvrede također učinio pristupačnima većem broju osoba.

Brala je preko svog branitelja Mirka Kovača tvrdio da Katušu nije htio klevetati ni uvrijediti, tražio je poništenje prvostupanjske odluke suda zbog krivo utvrđenih činjenica, tvrdio je da u presudi nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, odnosno da su nejasni i proturječni. Međutim, Županijski sud u Splitu je sve njegove žalbene navode odbacio i potvrdio osuđujuću presudu uzimajući kao jedinu olakotnu okolnost činjenicu da je 38-godišnji Brala otac četvero malodobne djece.

Županijski sud je također poklonio povjerenje svjedočenju Darije Katuše i ostalim dokazima, posebno iskazima svjedoka, liječnice Melanije Ražov Radas, medicinske sestre Dubravke Varivode, medicinske sestre Mirjane Šimunov, ravnatelja bolnice Željka Čuline, liječnika Jadranka Turčinova, medicinske sestre Katice Čakarun, medicinske sestre Leonarde Režan, rukovoditeljice pravne službe OB Zadar Vedrane Vitlov te bivše glavne sestre bolnice Ivane Gusar.

Njihove iskaze je sud prvog stupnja ocijenio argumentiranim, logičnim i uvjerljivim, s čim se složio i drugostupanjski sud, dok je svjedočenje bivšeg ravnatelja (2009.-2012.) Darija Nakića sud djelomično prihvatio. Nakić je u to vrijeme s Katušom kao glavnom sestrom na gastroenterologiji, protiv koje su se 2009. godine pisale peticije, imao nekoliko otvorenih sukoba, uključujući izrečenu opomenu pred otkaz.  

image

Ravnatelj OB Zadar dr. Željko Čulina

Luka Gerlanc/

Sud je prihvatio onaj dio Nakićevog iskaza koji se poklapao s iskazima drugih svjedoka i dokazima, kada je navodio da ne može reći da je Katuša degradirala podređene ili se na njima iživljavala te kada je isticao da nije bilo nezakonitosti oko imenovanja Katuše za glavnu sestru bolnice jer nju ravnatelj može birati bez javnog natječaja. Sud je poklonio povjerenje Nakiću i kad je nakon sastanka tadašnjoj glavnoj sestri bolnice Ivani Gusar rekao da Katuša neće moći biti na rukovodećem položaju dok je on ravnatelj. Međutim, sud nije povjerovao Nakiću kada je navodio da je nakon sastanka radi peticije izrekao Katuši mjeru pisane opomene pred otkaz jer takve Nakićeve navode nije potvrdio nijedan od ispitanih svjedoka, a za to nema uporišta ni u materijalnim dokazima s obzirom na to da u arhivi bolnice nije zavedena bilo kakva pisana opomena Katuši povezana s peticijom koju su protiv nje potpisale medicinske sestre i tehničari s odjela. 

Sud je nadalje zaključio da su ispitani svjedoci redom govorili da je posljedica peticije bila smjena Katuše na nižu poziciju na drugom odjelu, a niti jedan od svjedoka nije potvrdio tvrdnje Nakića da je Katuša od njega dobila pisano upozorenje pred otkaz, nego opomenu, za koju se ne zna je li bila opomena pred otkaz i je li bila u pisanoj formi. 

Pravnica Vedrana Vitlov je na tu temu najprije rekla da je u pitanju bila opomena pred otkaz, no potom je svoj iskaz ispravila navodeći da se otkaz nije spominjao u upozorenju Katuši te da se nije spominjao ni kao opcija. Dodatno je rekla da se otkaz Katuši spominjao ranije, 2007. godine, kada je dobila upozorenje od tadašnjeg ravnatelja Zvonimira Vrančića, ali je to upozorenje povučeno nakon Katušinog pisanog očitovanja. Potom je i ravnatelj Čulina rekao da bi sigurno kod odabira Katuše za glavnu sestru 2017. reagirala pravna služba da je bilo kakvih zapreka. 

Sud je na koncu zaključio „da niti jedan provedeni dokaz ne potkrepljuje tvrdnju svjedoka Darija Nakića o postojanju pisane opomene pred otkaz tužiteljici, a koja opomena bi bila posljedica peticije iz 2009. godine.”

image

Dario Nakić, bivši ministar zdravstva i ravnatelj OB Zadar
 

Jure Miskovic/Cropix

Kako je svjedočila Darija Katuša

Darija Katuša je kao svjedokinja rekla da su svi navodi Ivana Brale objavljeni na Facebooku bili neistiniti i za nju uvredljivi, osim dijela gdje se govori da je protiv nje potpisivana peticija. Rekla je da nikad nije dobila opomenu pred otkaz zbog iživljavanja nad svojim podređenima, ali je uvijek željela da se barem približno ostvare standardi njihovog posla koji je zahtijevan, ali ne bi trebao biti težak jer je to njihov posao i poziv. Povodom peticije iz 2009. nije dobila opomenu pred otkaz, niti joj je usmeno izrečena. Opomenu je dobila 2007., ali ona nije bila pred otkaz.

Katuša je nadalje izjavila da je dr. Nakić nikad nije pozvao na nekakav razgovor gdje bi joj rekao da je dobila opomenu pred otkaz, niti ju je pitao informacije vezane za peticiju. Povodom peticije su bili na zajedničkom sastanku za koji je ona pripremila pisano očitovanje. Tada je rekla što je mislila o svemu tome, ali pisano očitovanje nije do nje nitko tražio. Naglasila je da nikada nije nekoga degradirala, ponižavala ili pokušavala satrati.

Što se tiče uvredljivih navoda, kazala je da Brala već neko vrijeme hoda po bolničkim odjelima i priča priče o tome tko je ona, a to se intenziviralo kada je postala glavna sestra bolnice. Jednog dana je njezin sin došao kući iz škole i rekao joj da ga je mama od jednog kolege iz razreda pitala za te navode jesu li oni istiniti. Vrijeđa je kada je Brala uspoređuje s diktatorom iz Sjeverne Koreje jer ona nikome ne brani da kaže svoje mišljenje, ali pri tome svi imaju svoje obveze. Smatra da su usporedbe s diktatorom podrugljive i uvredljive.

 

23. travanj 2024 11:08