StoryEditorOCM
4 kantunaSTRAH OD RUJNA

Gospodarska komora: fiskalnih računa u svibnju je za 40 posto manje nego lani. Zadarski obrtnici vrte glavom: još je gore, strah nas je duboke krize

Piše Predrag Opačić
4. lipnja 2020. - 19:20

Prema podacima kojima raspolaže Županijska komora Zadar, na području Zadarske županije broj fiskaliziranih računa u svibnju 2020. bio je na razini od 61 posto broja fiskaliziranih računa u svibnju 2019. godine. Njihova ukupna vrijednost dosegla je 63 posto ukupne vrijednosti fiskaliziranih računa u svibnju 2019.

Po podacima kojima barata zadarska Županijska komora, početak lipnja kao da nagovještava gospodarski oporavak, pa se u prva tri dana lipnja broj izdanih računa popeo na 83 posto njihovoga broja iz prva tri dana lipnja 2019. godine, a njihova ukupna vrijednost bila je na razini 77 posto vrijednosti računa iz prva tri dana lipnja prošle godine.

Međutim, Mladen Malta, prvi čovjek ovdašnjeg Udruženja obrtnika vrti glavom na spomen tih postotaka:

-Na terenu je situacija dosta loša, a pad prometa u odnosu na prošlu godinu je kudikamo veći, posebno na zadarskom Poluotoku koji je oslonjen na turizam i potrošnju turista kojih – nema! Imam dvije svoje trgovine i promet mi se kreće do 20 posto lanjskog. Postoji nada da će se u srpnju i kolovozu nešto promijeniti, ali strah me da nas čeka prava, velika gospodarska kriza. Kad prestanu državne stimulacijske mjere, bojim se da ćemo ovakvim tempom do rujna biti na koljenima. Čak i da ostvarimo promet iz lanjskog srpnja i kolovoza, jedva bismo se izvukli, pesimističan je Malta.

-Sve to je posljedica pucanja lanca. Kruzeri ne pristaju, a koliko znamo u Zadru do kraja mjeseca neće biti ni avionskih letova ni gostiju, pa onda u probleme upadaju taksisti, renta-car kuće, vlasnici apartmana, ugostitelji, suvenirnice i tako redom, a posebno će teško biti vlasnicima restorana koji moraju imati dvije smjene zaposlenika. Neizvjesnost je velika i ne miriše na dobro, zaključuje Malta.

26. travanj 2024 21:22