StoryEditorOCM
Zadar plusNAKON 41 GODINU RADA

Uživaj Mladene: u mirovinu je otišao jedan od najpoznatijih zadarskih obrtnika, jedan od najboljih gradskih vijećnika i jedan od suvlasnika KK Zadra

Piše Predrag Opačić
8. rujna 2023. - 20:51

Nakon nešto više od 41 godine radnog staža, u mirovinu je otišao Mladen Malta, vlasnik istoimenih darovnih dućana i jedan od najpoznatijih zadarskih obrtnika. Godinama je vodio Ceh trgovaca Zadarske županije i Županijskog udruženja obrtnika, bio je i predsjednik Ceha trgovaca Hrvatske obrtničke komore, a u tamošnjoj Skupštini odradio je čak pet mandata. I, negdje usput, dobio „Zlatne ruke”, veliko priznanje HOK-a koje je, osim njega, dobilo još samo četiri ili pet Zadrana.

U mirovini je, na veliku radost supruge Dejane, od 1. srpnja, a onda se 2. srpnja pojavio na poslu, na radost kćerke Martine koja je „preuzela” posao. Druga Maltina kćerka, Marta, nije „iskazala interes”, a Mladen se svojih dugogodišnjih radnih navika nije mogao preko noći osloboditi.

-Drugačije je ovo. Uživam u mirovini i ispravljam stare nepravde. Imam četvero unuka kojima sam se posvetio, kao i svima koje sam kroz sve te godine neopravdano zapostavljao zbog poduzetničkog ili političkog angažmana. Sad je vrijeme da tim ljudima i prijateljima sve to nadoknadim. Družimo se i dobro mi ide, kaže Malta.

Jesu li 1980-godine, kada ste krenuli, uopće usporedive s današnjom obrtničkom pričom u Zadru?

- Okolnosti su skroz različite, sada je sve to puno profesionalnije, stvoreni su zakonski okviri, a obrtništvo zahtijeva puno više „pozadinskih”, tehničkih poslova, tržište je otvoreno i nemilosrdno, a konkurencija žestoka. Ne prolazi više nikakva površnost u poslu. Nekada su zanatske radnje u Zadru trajale godinama i postajale su tradicija grada, a sada se tu događaju velike i skoro svakodnevne promjene. Obrtnici su se nekada prilagođavali našim građanima i svojim kupcima koji su uvijek znali gdje koga od obrtnika mogu naći, a danas se obrtnici prilagođavaju turistima, takvo je vrijeme došlo. Imali smo pet ili šest prepoznatljivih ugostitelja, a danas ih je sva sila. Svojedobno smo znali sjesti i na brzinu prebrojiti sve „ugostiteljske stolice” u Zadru, ali smo odustali kada je ta brojka narasla na više tisuća, došla su neka druga vremena, kaže Malta.

Kao već iskusan i poznat obrtnik, odjednom se pojavio u Gradskom vijeću i ostavio traga kao jedan od pet najboljih gradskih vijećnika koje je Zadar ikada imao: nepopustljiv, uporan, argumentiran, spreman na borbu. Pritom nikada nije jurišao na ljude s „dna hranidbenog lanca”, već je, braneći javni interes, udarao na korupcijske niti između gradske vlasti i „velikih poduzetnika”.

- U politiku sam, na veliku žalost svoje supruge, ušao kad su mi bile 53 godine, jer sam želio uskladiti interese svog ceha i javnog interesa i vlasti, da netko „s terena” pokuša sugerirati što treba mijenjati.

image
Cropix

Jeste li se pokajali?

- Ne, nije mi žao. To je posebna vrsta borbe, ne vjerujem u priče, a ovako iz prve ruke znam o čemu se radi i što je sve u politici moguće.

A žalite li što, „za dlaku”, niste ušli i u ovaj saziv Gradskog vijeća?

- Ovo je bila povijesna prilika da oporba sebi izgradi temelje za buduću vlast...

Slijedi ono „ali”?

- Ali, na žalost, to se nije dogodilo. Uvijek se sve svede na osobnu razinu, pojedini političari se pretvore u mjeru svih stvari. Opozicija ne shvaća da se samo ujedinjeni mogu suprotstaviti HDZ-u i vladajućima. Premda, ima tu i kvalitetnih ljudi s ozbiljnim referencama, Marko Vučetić je donio dosta drugačijeg stila u vođenju Gradskog vijeća, komunikacija s javnosti mu je izvanserijska.

Prognoza za sljedeće izbore?

- Za opoziciju je neizbježno sjedanje za isti stol i s otvorenim kartama. Inače će ostati na političkoj periferiji i opet HDZ.u otvoriti vrata. Nije lako četiri godine „odguliti”, a ništa ne napraviti, to te ubije, umori ljude, a šansu imaju samo ako birači u njima, neovisno o personalnom sastavu, prepoznaju nešto obećavajuće. Sve drugo je samo trošenje vremena.

Dakle, nikad više na izbore?

- Vjerojatno, ali nikad ne reci nikad...

image
Cropix

Malta je jedan iz skupine „luđaka s Juga”, navijača KK Zadra s južne tribine starih Jazina. Manje poznata činjenica je da je Malta kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo „registrirao” 15-ak logotipova i različitih proizvoda, ali i čuveni slogan „Igraj Zadre, volim te”! Ali, Malta je i suvlasnik KK Zadra jer ima 10 dionica!

I što o sudbini KK Zadra kaže jedan od suvlasnika?

- Davno je trebalo stvoriti uvjete i urediti Klub, pripremiti ga, kao mladu, „za udaju” i skinuti ga s gradskog proračuna. Ali, to je odgađano jer su se na tome dobivali ili gubili politički poeni i sam smo u bezizglednoj situaciji jer iz ormara stalno ispadaju nekakvi stari kosturi. U Gradskom vijeću treba postići opći konsenzus oko toga kako u što kraćem roku to napraviti i privatizirati ga. Grad mora biti svjestan da samo tako može pomoći Klubu, jer će budući vlasnik njime kudikamo bolje upravljati. Ako bude drugačije, posrnut ćemo do nižih liga, kao NK Zadar. A to ni za koga ne bi bilo dobro.

27. travanj 2024 08:35