StoryEditorOCM
4 kantunaPARALIZIRAJUĆI STRAH

Hoće li Grad Zadar tražiti od Nasada raskidanje ugovora s Ledanom? Hoće li Grad Zadar pokrenuti zaštitu Perivoja kao spomenika arhitekture?

Piše Ivica Nevešćanin
20. srpnja 2022. - 21:34

U Gradu Zadru nastavljaju kupovati vrijeme u slučaju Ledane. Nakon smrti mladog Irca u padu s bedema, gradsku je upravu zahvatio sindrom paralizirajućeg straha od kojeg se nitko ne usuđuje ništa javno reći što bi eventualno moglo naštetiti interesima Ledane i njenih vlasnika ili nekome od dužnosnika zalijepiti etiketu političke odgovornosti za tragičan događaj, ali i za dugogodišnje neprihvatljivo stanje u Perivoju kraljice Jelene Madijevke. 

Zadarski.hr je više puta ukazao na činjenicu da Ledana kao noćni bar nema uvjete za rad na otvorenoj površini, a nakon zadnjeg incidenta rade kao kafić do jedan sat iza ponoći. Dio straha, pored toga, generira i kriminalistička istraga, koja je već obišla Nasade i neke županijske urede, pa nitko više nije siguran što smije, a što ne smije službeno reći kada je poslovanje Ledane u pitanju. 

image

Gradonačelnik Branko Dukić

Jure Miskovic/

Od Tomislava Korone, pročelnika za gospodarenje gradskom imovinom, tražili smo odgovore na nekoliko pitanja, a odgovoreno nam je iz ureda glasnogovornice, što znači da iza njih stoji gradonačelnik Branko Dukić s najužim timom suradnika.

Pitali smo hoće li Grad Zadar zbog brojnih utvrđenih nezakonitosti u radu zadnjih godina raskinuti ugovor s tvrtkom Riva Liburna za najam javne površine i poslovnog prostora kojeg koriste za kafić/noćni klub Ledana? Naime, tvrtka Nasadi, kojoj je Grad Zadar kao vlasnik prepustio korištenje Perivoja, sklopila je sve ugovore o zakupu s tvrtkom Riva Liburna, ali uz suglasnost osnivača, dakle gradske uprave.

- Grad Zadar nije potpisnik ugovora s tvrtkom Riva Liburna za najam javne površine i poslovnog prostora u Perivoju kraljice Jelene Madijevke. Potpisnik ugovora, tvrtka Nasadi, postupat će u skladu s ovlastima i mogućnostima definiranim u ugovoru s tvrtkom koja je u najmu, isključivo s ciljem zaštite javnog interesa - stoji u odgovoru.

Podsjetimo, Ledana je tek u siječnju ove godine dobila minimalne uvjete za javnu površinu od 599 kvadrata koje koristi kao kafić, iako je godinama istu ili čak veću površinu koristila bez minimalnih uvjeta i za kafić i za noćni bar koji smije raditi isključivo u zatvorenome prostoru, dok kafić može, sukladno odluci gradske uprave, zimi raditi do jedan sat, a ljeti do 1.30 iza ponoći. 

Grad Zadar smo pitali hoće li kao vlasnik Perivoja, odnosno Nasadi kao korisnik Perivoja, pokrenuti postupak zaštite Perivoja kao spomenika parkovne arhitekture? Kako je Zadarski.hr već pisao, Perivoj kraljice Jelene Madijevke je najstariji perivoj u Zadru, nalazi se na bedemima pod zaštitom UNESCO-a i nesumnjivo ima sve pretpostavke za zaštitu kao spomenik parkovne arhitekture.

image
Luka Gerlanc/

Uostalom, prije 17 godina njegovu zaštitu pokušali su ishoditi Nasadi i tadašnja županijska javna ustanova preteča Natura Jadere, ali prijedlog s izrađenim elaboratom, iz nepoznatih razloga, nikada nije dospio do Županijske skupštine. Nakon toga se nitko nije bavio pitanjem spomeničke zaštite Perivoja, a kad bi on došao pod upravu Nature Jadere, županijske ustanove ovlaštene za upravljanjem zaštićenim područjima prirode, noćni bar najvjerojatnije ne bi dobio suglasnost za rad.

- U tijeku je izrada Plana upravljanja povijesnom jezgrom Grada Zadra. Riječ je o strateškom dokumentu koji će odrediti uvjete i mjere korištenja javnog prostora u urbanoj cjelini Poluotoka, a svakako i definirati namjene pojedinih prostora, poglavito onih pod zaštitom UNESCO-a u koje spada i Perivoj kraljice Jelene Madijevke - odgovorili su nam iz gradske uprave.

Kada će Plan upravljanja biti izrađen, a kad usvojen, teško je reći. U najboljoj varijanti proći će još najmanje jedna do dvije sezone, što znači da bi Ledana u ovakvom izdanju i dalje mogla raditi. Da je vlastima do rješavanja nereda, u ovome bi trenu mogli sve presjeći, jer za to imaju sve instrumente i ovlasti u rukama. Ali očito se nema hrabrosti donijeti političku odluku koja bi mogla poremetiti dobro uhodani posao koji godinama nije vođen u skladu sa zakonom.

20. travanj 2024 05:17