StoryEditorOCM
4 kantunaISTA RAZMIŠLJANJA

I ravnateljica Glazbene škole, i voditelji Gradske glazbe Zadar i Pjevačkog zbora Zoranić slažu se kako bi Dom županije trebao postati - Dom glazbe!

Piše AVŠ/M.M.
8. ožujka 2022. - 22:02

Može li Dom Županije, umjesto kaptolske knjižnice i nadbiskupskog arhiva, postati novi Dom glazbe u Zadru?

Upravo ovo rješenje za taj vrijedan gradski prostor, koje je nedavno predložio ugledni profesor i povjesničar, dr.sc. Pavuša Vežić, prihvaćeno je u javnosti kao pravi put za novu namjenu zgrade iznad Pozdrava Suncu.

- Dom županije treba dati na korištenje prosvjetnim djelatnicima koji njeguju glazbeni život grada i koji bi mu mogli pružiti jedan kvalitetniji, urbani sadržaj. Ja bih to nazvao muzičkim domom za cijeli grad i sve njegove glazbene potrebe. Zgrada Županije ima lijepu dvoranu i puno drugih, većih i manjih, prostora gdje bi se na jednom mjestu objediniti sve ono što Zadar ima u glazbenom smislu: Glazbenu školu, Zadarski komorni orkestar, Zbor Zoranić, Gradsku glazbu, Koncertni ured... Uz to, ispred zgrade je i prekrasan vidikovac te dvorišni park u kojem bi se ljeti mogli održavati divni koncerti na otvorenom i koji bi se kao takav, napokon vratio građanima, da u njemu uživaju baš kao i u najljepšem pogledu na svijetu – poručio je za naš portal profesor Vežić.

Njegovu ideju podržali su svi predstavnici gradskih i županijskih ustanova i udruga koje se bave glazbom.

Ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa, Branka Višić Karavida, kaže kako je to lijepa inicijativa i sjajna ideja koju svakako podržava. Kao i to da se Glazbena škola preseli u zgradu Doma županije jer im kronično nedostaje prostora za rad. No, o tome je, kaže, prerano govoriti jer se još uvijek ne zna budući vlasnik zgrade, a kamo li njezina namjena.

Ivan Ousenek, koji vodi Gradsku glazbu, također se slaže s idejnom da sadašnja zgrada Zadarske županije, iz koje uskoro trebaju iseliti svi uredi i administracija, treba ostati dostupna javnosti.

- A ako bi se pri tome još našlo rješenje da se u toj zgradi udomi 150 godina staru Gradsku glazbu, koja je u istom gradskom prostoru već 30-ak godina, to bi bi zaista bila lijepa vijest - kaže Ousenek.

Silvija Romić, predsjednica Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva "Zoranić" slaže se sa svojim kolegama.

- Odmah smo uočili izjavu gospodina Vežića i zaista je, svim srcem, podržavamo. Voljeli bismo da zadarski kulturnjaci dobiju svoj dom, Dom kulture i glazbe jer Zadar kao grad s dugom i bogatom kulturnom i glazbenom poviješću to zaslužuje. Ovdje djeluje i najstariji gradski ansambl, Gradska glazba Zadar, koja je proslavila 150 godina djelovanja. Mi "Zoranićevci" smo nešto mlađi, slavimo 115 godina. Samo to govori o tradiciji koja se s velikom pažnjom njeguje - ističe Romić te dodaje kako bi ovaj dom mnogo značio kako profesionalnim, tako i amaterskim sastavima i glazbenicima.

- Kad bolje razmišljam o tome, shvaćam koliko bi se toga na tom predivnom mjestu moglo organizirati, koliko glazbenih susreta koncerata, festivala, gostovanja... A da ne govorim koliko bi nama, lokalnim glazbenicima, značila međusobna suradnja koju bi zasigurno bolje ostvarivali jer bi bili svi na jednom mjestu, jedni blizu drugih - zaključila je Romić.

07. svibanj 2024 22:59