StoryEditorOCM
4 kantunaPOVIJEST BOLESTI

Istraga protiv don Marušića je završena, a sličnih predatora i baraba u mantiji i prije je bilo u Zadarskoj nadbiskupiji

Piše Božana Sviličić/Matea Magaš
19. rujna 2024. - 08:35

Policija je službeno završila kriminalističko istraživanje protiv don Darka Marušića, svećenika iz Perušića Benkovačkog, zbog sumnji na počinjenje kaznenog djela protiv maloljetnika. Sanja Baljkas, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske, izjavila je u srijedu kako zbog zaštite žrtve ne mogu otkrivati dodatne detalje.

- Istraga je završena, i obavijestili smo nadležno državno odvjetništvo. Nažalost, zbog zaštite identiteta žrtve i sprječavanja dodatne viktimizacije, ne možemo pružiti više informacija - kazala je Baljkas.

U međuvremenu, Državno odvjetništvo u Šibeniku nije odgovorilo na upit o tome je li don Marušiću određen pritvor ili se branio šutnjom, te je li iznio ikakvu obranu. Zadarska nadbiskupija je izdala priopćenje u kojem izražava podršku svim istražnim radnjama nadležnih institucija. Međutim, nije željela komentirati dodatna pitanja vezana uz don Marušića, uključujući informacije o župama u kojima je služio ili o mogućim prethodnim prijavama i sumnjama na njegove postupke.

- Zadarska nadbiskupija se očitovala u priopćenju od jučer - rekli su.

Tijekom istrage, policija je pretresla crkvu i župni ured, zaplijenivši dva računala, laptop, mobitele i USB uređaje. Nakon privođenja don Marušića, Nadbiskupija je poslala svećenika Marija Karadakića da služi nedjeljne mise u župi Perušić, dok se ne pronađe trajnije rješenje.Na nedjeljnoj misi, Karadakić je propovijedao o borbi protiv Sotone i tjelesnih iskušenja, no zajednica vjernika ostala je u šoku zbog događaja koji su uslijedili.

image

Don Darko Marušić

Općina Sv Filip I Jakov/Slobodna Dalmacija

U svom službenom priopćenju, Nadbiskupija je izrazila žaljenje zbog situacije, te pozvala sve koji su pretrpjeli bilo kakav oblik zlostavljanja da se jave nadležnim vlastima.

- Svjesni smo da je i sama osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela na štetu maloljetnika od strane svećenika uvijek težak udarac mogućim žrtvama, zajednici vjernika i cjelokupnoj Crkvi. Izražavamo svoje suosjećanje i žaljenje - poručili su.

Don Marušić, svećenik župe Perušić Benkovački, priveden je u srijedu, 11. rujna, tijekom sprovoda zbog sumnji na spolno uznemiravanje 16-godišnjakinje.

Mještani Perušića Benkovačkog izrazili su nevjericu i šok zbog uhićenja svećenika.

- Ne možemo vjerovati što se dogodilo, don Marko je bio dugogodišnji svećenik u našoj zajednici, a vijest o njegovom uhićenju tijekom sprovoda potresla je sve nas - rekli su.

Don Darko Marušić, koji je rođen 1985. godine, zaređen je za svećenika 2011. godine u zadarskoj katedrali Sv. Stošije. Posljednjih nekoliko godina službuje u župi Perušić Benkovački, koja broji oko stotinjak vjernika. Prije toga, bio je aktivan u župama Gorica i Raštani.

Don Darka Marušića, kako se tvrdi, optužila je za seksualno uznemiravanje jedna 16-godišnjakinja.

U Zadarskoj županiji, u posljednjim godinama zabilježeni su ozbiljni slučajevi prekršaja i zlostavljanja među svećenicima, koji su uključivali različite oblike neetičkog ponašanja i kriminalnih djela.

Najveća afera koja je pogodila Zadarsku županiju bila je povezana s optužbama za seksualno zlostavljanje djece za što je optužen don Nediljko Ivanov iz Bibinja.

image

Don Nediljko Ivanov

Cropix/Slobodna Dalmacija

Don Ivanov, sada pokojni župnik iz Bibinja, bio je optužen i osuđen zbog seksualnog zlostavljanja djece tijekom 1980-ih i 1990-ih. Istraga protiv njega pokrenuta je 2012. godine, kada su se pojavile optužbe za pedofiliju. Unatoč brojnim prijavama, kazneno gonjenje je bilo otežano zbog zakonske zastare koja je stupila na snagu 15 godina nakon počinjenja kaznenih djela.

Crkveni sud proglasio je Ivanova krivim, a presudu je potvrdila Kongregacija za nauk vjere u Vatikanu. Iako je Ivanov bio u mirovini, protiv njega su uvedene sankcije, uključujući zabrane obavljanja svećeničkih dužnosti. Crkva je priznala krivnju don Ivanova i ponudila pomoć žrtvama. Ovaj slučaj izazvao je veliku javnu osudu, a nadbiskup Želimir Puljić izrazio je žaljenje zbog počinjenih djela, nazivajući ih strašnima i nečuvenima.

Iako je Ivanov crkveno kažnjen, zakonska zastara spriječila je njegovo krivično procesuiranje. To je otvorilo širu raspravu o seksualnom zlostavljanju unutar Crkve u Hrvatskoj i šire​

Tadašnji zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić izjavio je tada da je crkva posvećena borbi protiv svih oblika zlostavljanja i da će surađivati s pravnim vlastima kako bi se razjasnili svi slučajevi. Također je obećao reforme i jačanje procedura za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

image

Solin, 281023.
Svecano euharistijsko slavlje povodom preuzimanja sluzbe novog splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Zdenka Krizica u crkvi Svete Obitelji na Gospinom otoku.
Na fotografiji: nadbiskup Zelimir Puljic.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

Don Nediljko bio je optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Prema svjedočanstvima i izjavama žrtava, iskorištavao je svoj položaj i povjerenje kako bi izvršio ove prestupe. Nakon što su optužbe izašle u javnost, Crkva je pokrenula unutarnju istragu, a don Nediljko je suspendiran s dužnosti.

Žrtve su istupile s tvrdnjama da su bile zlostavljane dok su bile ministranti i dio župne zajednice. Ove optužbe uznemirile su ne samo mještane Bibinja, nego i širu javnost, koja je zahtijevala odgovornost i transparentnost Crkve. Prvotno je došlo do podrške don Ivanovu od dijela lokalne zajednice, dok su drugi bili zgroženi i tražili pravdu za žrtve.

Policija je pokrenula kazneni postupak protiv njega, a sud mu je izrekao kaznu zatvora, koja je uključivala i nadzor u zajednici. Istražitelji su također provodili pretragu njegovog prebivališta i župnog ureda u potrazi za dodatnim dokazima.

"Shvatio sam da se u sakristiju ulazi pojedinačno na ispovijed, bez paravana pa sam to nekako izbjegavao, iako nisam znao o čemu se točno radi. pak, bio sam znatiželjan, posebno prema vjeri i Crkvi. Don Ivanov me jedan dan pozvao u sakristiju, tamo iza oltara, na razgovor. Odmah taj prvi put mi je rekao da je on seksolog, da je stručnjak. Kazao mi je da se razumije u spolne organe. Po prirodi sam jako otvoren, a takav sam bio i kao dijete i mogu razgovarati s bilo kim, meni su ljudi ljudi. Slušao sam to tada, bio sam dijete i mislio kako don Ivanov zna o čemu priča – ispričala je tada jedna od žrtava medijima

Domagoj Kelava, sukošanski svećenik, bio je u centru pozornosti nakon incidenta 2022. godine u kojem je pijan pretukao 70 -godišnju časnu sestru a nakon toga i 43-godišnju mještanku. Dobio je ukupno 27 dana zatvora. Za napad na časnu sestru koju je udario u alkoholiziranom stanju na Prekršajnom sudu u Zadru izrečeno mu je 10 dana, a za mještanku A.S. 17 dana zatvora.

image

Zadar, 180522.
Privodjenje svecenika Domagoja Kelave koji je ponovo napao zenu u Sukosanu i to nakon sto je pusten na slobodu nakon isteka desetodnevnog pritvora zbog udaranja i vrijedjanja 70-godisnje casne sestre u Sukosanu kraj Zadra.
Na fotografiji: don Domagoj Kelava.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/Cropix

U kaznu mu je uračunat boravak u pritvoru u kojem je prethodno bio ukupno 25 dana nakon uhićenja. U oba slučaja sudilo mu se za počinjenje prekršaja iz čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na Prekršajnom odjelu općinskog suda u Zadru, jer za te ispade nikada nije ni bio kazneno prijavljen. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru nikada nije zaprimilo kaznenu prijavu protiv sukošanskog svećenika.

Nakon odsluženja zatvorske kazne, Kelava se vratio svećeničkom pozivu, ali sada služi mise na otoku Rava u zadarskom arhipelagu.

Župnik s Velog Iža don Ivan Ćurić oborio je 2020. godine motociklista na cesti kod Gaženice. Župniku iz Velog Iža na mjestu nesreće osvanuli su transparenti s porukama "Don Ivane, na Božjem sudu zastara ne postoji" i "2 godine su prošle, a suđenje ni počelo nije - koga se bojite?".

image

Don Ivan Ćurić

Cropix/Slobodna Dalmacija
image

Don Ivan Ćurić

Cropix/Slobodna Dalmacija

U prometnoj nesreći teško je stradao tada 26-godišnji vozač motora Yamaha iz Splita. Noga mu je bila toliko smrskana da su mu je liječnici u zadarskoj bolnici htjeli amputirati, no nakon teške operacije i desetomjesečnog liječenja, mladić se ipak uspio oporaviti. Desno stopalo je zadržalo 60 posto pokretljivosti, a zbog dugotrajne rehabilitacije ozlijeđeni mladić više od godine dana nije mogao raditi. Don Ćurić nije priskočio u pomoć stradalom vozaču motora, nije mu se nikada ispričao, niti ga je pitao za zdravlje.

Zadarski svećenik don Tomislav Vlahović koji se lažno predstavljao kao policajac i na župnom domu vješao zastavu s ustaškim pozdravom, dobio je uvjetnu zatvorsku kaznu 2021. godine.

image

Don Tomislav Vlahović

Cropix/Slobodna Dalmacija

Dok je bio policijski kapelan i župnik u Perušiću kod Benkovca, zaustavio je automobil s četvoricom lokalnih mladića lažno se predstavljajući kao policajac Policijske uprave šibensko-kninske. Sutkinja Općinskog suda u Zadru, Ana Zrilić, proglasila ga je krivim jer nije imao nikakve ovlasti zaustavljati i legitimirati svoje župljane, ali kaznu nije dobio jer njegovo djelo nema ni žrtve ni posljedice.

Javnosti je jako dobro poznat slučaj i fratra iz Lišana Ostrovičkih fra Šime Nimca i bankarice Jasmine Bilonić. Fra Šime je osuđen zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, a bankarica Bilonić na poticanja na to djelo za koje je sud utvrdio da je počinjeno na štetu jedne župe. Oboje su osuđeni su na uvjetne kazne zatvora.

 

image

Split, 040215.
Na Trgovackom sudu u Splitu odrzana je rasprava u postupku u kojem Zupa Uznesenja BDM Baska Voda trazi ponistenje kupoprodajnog ugovora koji je fra Sime Nimac sklopio s tvrtkom Suncani Best.
Na fotografiji: fra. Sime Nimac.
Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix
image

Makarska, 181012.
ARHIVSKA FOTOGRAFIJA
Bivsi zupnik zupe Baska Voda-Bast fra Sime Nimac koji je nestao s novcem od prodaje crkvenog zemljista na atraktivnoj lokaciji uz more na predjelu Basko Polje za ciju nezakonitu prodaju optuzen i nakon nekog vremena i priveden.
Na slici: Fra Sime Nimac, bivsi zupnik Baske Vode osumnjcen za malverzacije.
Foto: Ivo Ravlic/CROPIX

Ivo Ravlic/cropix/Cropix
19. rujan 2024 08:35