StoryEditorOCM
4 kantunaPOČETAK KRAJA?

Istražitelji PNUSKOK-a na Općinskom sudu u Zadru provjeravali navode iz kaznene prijave protiv predsjednika Pešića, ali i neke druge stvari...

Piše Ivica Nevešćanin
13. veljače 2023. - 21:22

Istražitelji Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) prošlog su tjedna boravili na Općinskom sudu u Zadru istražujući navode iz kaznene prijave koju su protiv predsjednika Općinskog suda Marija Pešića podnijeli suci Županijskog suda u Zadru Boris Babić i Hrvoje Visković u veljači prošle godine, zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.  

Potvrdu ove informacije Zadarski.hr je dobio od dva neovisna izvora sa zadarskog Općinskog suda. Pitanje o razlozima dolaska pripadnika PNUSKOK-a na Općinski sud poslali smo i predsjedniku suda Pešiću, a odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Predsjednik Županijskog suda u Zadru Željko Đerđ u nedavnom je razgovoru za Zadarski.hr rekao da ga USKOK nije kontaktirao u svezi kaznene prijave protiv Pešića, ali da je po istom pitanju PNUSKOK u listopadu 2022. zatražio zapisnik o nadzoru obavljanja poslova sudske uprave u Općinskom sudu u Zadru od 4. veljače 2022., koji im je odmah proslijeđen.

Upravo su rezultati tog nadzora provedenog na traženje Vrhovnog suda ukazali na moguća kaznena djela koja je počinio sudac Pešić, a nakon što su pribavili dokaze koji su potkrijepili njihove sumnje, suci Babić i Visković podnijeli su USKOK-u kaznenu prijavu protiv predsjednika Općinskog suda. Iako je prijava proslijeđena i Državnom sudbenom vijeću, predsjedniku Županijskog suda u Zadru, Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravosuđa, više od deset mjeseci, sve dok Zadarski.hr nije objavio sadržaj kaznene prijave protiv Pešića, istraga se zapravo nije pokrenula, a javnost o tome ništa nije znala.

Pripadnici PNUSKOK-a su prošlog utorka, prema našim saznanjima, posjetili ured predsjednika i računovodstvo suda. Na sudu su se zadržali nekoliko sati, a osim dokumentacije koja se spominje u kaznenoj prijavi, istražitelje su zanimali i neki drugi troškovi koje je sudac Pešić napravio na ime službenih putovanja.

Podsjetimo, Pešiću se stavlja na teret da je u razdoblju od 5. do 12. siječnja 2022. kao predsjednik suda „u cilju pribavljanja nepripadne materijalne dobiti za sebe”, službeni automobil sedam dana koristio u privatne svrhe, a sve je lažno prikazao u putnom nalogu kao dio „stručnog usavršavanja” te je sebi još odobrio 300 kuna dnevnica. Pešić je sve optužbe odbacio uz opravdanje da su ga suci Babić i Visković neosnovano prijavili zbog osobnog animoziteta prema njemu.

Kaznena prijava protiv Pešića samo je vrh ledene sante problema koji su zadesili zadarski Općinski sud nakon Pešićevog dolaska na mjesto predsjednika u kolovozu 2020. godine. Njegove odluke o Godišnjem rasporedu poslova kojima je, uz suglasnost predsjednika Županijskog suda Željka Đerđa, ukinuo Prekršajni odjel te ispremještao suce i sudske službenike stvorila je kaos u radu sudske uprave te veliko nezadovoljstvo među sucima i sudskim službenicima, ali i odvjetnicima i strankama, koji su javno iznosile svoje ogorčenje takvim radom Općinskog suda u Zadru.

Konačno, na sjednici svih sudaca Općinskog suda u Zadru održanoj prošlog mjeseca sami suci su predsjednika Pešića nazvali nesposobnim za obavljanje svoje dužnosti te su tri sata iznosili kritike na način kojim upravlja sudom u Zadru.

Da je USKOK na temelju kaznene prijave pokrenuo istražne radnje protiv Pešića Zadarski.hr je objavio sredinom siječnja, kada su policijski službenici Ravnateljstva policije iz Zagreba kontaktirali neke osobe iz sudačkih krugova od kojih su tražili sve raspoložive informacije o okolnostima navodnog počinjenja kaznenih djela za koja se tereti predsjednik Općinskog suda.

25. travanj 2024 08:36