StoryEditorOCM
4 kantunaSMRT U PERIVOJU

Je li počelo zataškavanje? Zašto državni odvjetnik Denis Sokol ne želi reći približno vrijeme smrti mladog Irca? Ide li to u prilog vlasnicima Ledane?

Piše I.I./ I.N.
15. srpnja 2022. - 16:23

Pitanje vremena smrti mladog Irca moglo biti jedno od ključnih uporišta kod eventualnog pokretanja kaznene odgovornosti za njegovu smrt u padu s bedema. Naime, mladić je pronađen u skladištu Čistoće oko 4.45 sati ujutro, gotovo dva sata nakon što je noćni klub Ledana prestao s radom. Suvlasnik Ledane Miho Vuković tu činjenicu koristi kako bi doveo u pitanje informaciju da je mladi Irac te noći bio gost kluba. Vuković kaže da je stradali mladić mogao doći u park nakon završetka radnog vremena Ledane i pasti s bedema, odnosno da njegova smrt nije povezana s radom Ledane. Vukoviću smo zbog toga prošle subote, na njegovo traženje, uputili mail s pitanjima, među ostalim, pitali smo ga kako zna da mladić te večeri nije bio u klubu, ali odgovor još nismo dobili. Podsjetimo, gradski vijećnik Daniel Radeta, kod kojeg je odsjeo 20-godišnjak iz Irske, poziva se na šest svjedoka koji su te večeri bili u Ledani sa stradalim mladićem.

Zato je nalaz obdukcije važan i baš zato nije jasno zašto Županijsko državno odvjetništvo ne želi reći ni približno vrijeme smrti mladića. Podsjetimo, glasnogovornik ŽDO Denis Sokol naveo je da je tijelo zbog prijenosa u Šibenik stavljeno u hladnjak zbog čega je obducentu bilo nemoguće precizno utvrditi vrijeme smrti, iako približno vrijeme smrt prema vanjskim oznakama tijela daje mrtvozornik na mjestu događaja.

Stoga smo zamjeniku ŽDO  Sokolu postavili nekoliko dodatnih pitanja: Zbog čega obducent nije bio na očevidu? Kada je mrtvozornik izašao na očevid? Što je utvrdio mrtvozornik? Koje je približno vrijeme smrti naveo mrtvozornik u svom nalazu? Zbog čega je obdukcija tijela obavljena u Šibeniku? Kada je tijelo prevezeno u Šibenik i kada je započela obdukcija?

Evo što nam je odgovorio: 

"U svezi s vašim upitom vezanim uz smrtno stradavanje irskog državljanina u Zadru, napominjemo da obducent nije bio nazočan dokaznoj radnji očevida jer se obducent i ne poziva na tu dokaznu radnju, već mrtvozornik koji je kao i uvijek izašao na lice mjesta u konkretnom slučaju u 05,35 sati kritičnog jutra, i utvrdio da na tijelu stradale osobe ne postoje ozljede, prema njegovom vanjskom pregledu, koje bi mogle upućivati na ozljeđivanje od strane druge osobe. Jednako tako, mrtvozornik ne može precizno odrediti vrijeme smrti, već samo približno ovisno o određenim parametrima (pojava mrtvačkih pjega, ukočenost, temperatura tijela). 

Konačno, obdukcija tijela stradalog irskog državljanina obavljena je u Šibeniku zato što na raspolaganju nismo imali jedinog obducenta u OB Zadar koji je bio odsutan. Iz tog razloga je tijelo stavljeno u hladnjaču po uobičajenoj proceduri. Nikakvog propusta u postupanju redarstvene vlasti i bilo koga drugog nije bilo. Temeljito se provode izvidi, naložene su sve potrebne dokazne radnje te ponavljamo i vama da ćemo po dovršetku svih potrebnih radnji i kada nam se dostavi izvješće policije izvijestiti javnost o uzroku stradavanja irskog državljanina, kao i o stajalištu državnog odvjetništva da li u konkretnom slučaju postoje osnove sumnje na učin nekog od kaznenih dijela koja se progone po službenoj dužnosti. 

U odnosu na preostala vaša pitanja izostavit ćemo bilo kakav odgovor jer smo u ovom stadiju izvida dali dovoljno podataka uvažavajući interes medija javnog mijenja za ovaj slučaj".

Dakle, ŽDO smatra da javnosti nije potrebno iznositi više detalja oko vremena smrti 20-godišnjeg Irca. Približno vrijeme smrti pokušali smo doznati od samog mrtvozornika koji je tog jutra bio u dežurstvu, ali do zaključenja ovoga teksta na naše pozive nije se javljao.

18. travanj 2024 11:35