StoryEditorOCM
4 kantunaPROFIT NA BEZAKONJU

Koliko je Miho Vuković zaradio od Ledane kao ‘tajni ortak‘? On i supruga Marina imaju imovinu ukupno vrijednu više od 10 milijuna kuna! Evo popisa...

Piše Ivica Nevešćanin
19. kolovoza 2022. - 20:00

Miho Vuković, suvlasnik tvrtke Rive Liburna u čijem je vlasništvu Ledana, službeno je nezaposlen, a mjesečna primanja mu iznose 14.069 kuna, otkrivaju podaci iz imovinske kartice njegove supruge Marine Dujmović Vuković.

Vuković mjesečno dobiva 7870 kuna od nesamostalnog rada (vjerojatno mirovina), 1199 kuna od osiguranja te 5000 kuna od imovine i imovinskih prava. Podaci sa stranice sukobinteresa.hr govore da je Vuković vlasnik 26 posto udjela u trgovačkom društvu Riva Liburna.

Prije nego što se posvetimo ostaloj imovini bračnog druga istaknute članice HDZ-a i ravnateljice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, podsjetimo da je Vuković od 1. kolovoza 1996. do 11. travnja 2000. bio direktor u zadarskom Polikemu. Iza toga je postao direktor Poduzetničkog inkubatora u vlasništvu Grada Zadra, a godine 2003. postaje direktor Nasada. Nakon nešto više od godine dana na čelu komunalne tvrtke odlazi za direktora i člana uprave DINA Petrokemije gdje je ostao, prema vlastitim riječima, deset godina, dakle do 2013. godine.

Moguće da je to razlog zašto se Vuković od prvog dana dovodi u vezu s Ledanom, ali ne kao službeni, nego tihi partner u Ledani, nešto kao tajni ortak. Na to upućuje njegovo pojavljivanje na očevidu za utvrđivanje minimalnih uvjeta u svibnju 2012. godine za Ledanu u ime Rive Liburna, kada je u društvu Nevene Ivičević i Vesne Colić, tadašnjih zaposlenica Ureda državne uprave, svjedočio da zatvoreni poslovni prostor u Perivoju kraljice Jelene Madijevke dobiven u zakupu od Nasada ima 102,85 kvadrata, 35 više nego što je navedeno u ugovoru sklopljenom s Nasadima u kolovozu 2011.

image

Zadar, 041021
Prostor lounge bara Ledana u parku Kraljice Jelene Madijevke.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

Vuković je tako s razlogom podgrijavao javni pogovor da on i Markov od prvog dana drže Ledanu. Vukovićevo će se ime u papirima tvrtke pojaviti tek u prosincu 2019. kada službeno postaje suvlasnik i prokurist Rive Liburna u kojoj drži nešto malo više od četvrtine udjela.

Vukovićevu (ne)službenu umiješanost u Ledanu spominje i Mladen Malta, bivši gradski vijećnik, u svojoj prijavi Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru. Malta piše kako ga je u listopadu 2017., nakon što je prvi otvorio priču o tome da Ledana koristi znatno veću javnu površinu Perivoja nego što plaća, nazvao Vuković. Predstavio se kao suvlasnik Ledane, što je Maltu iznenadilo s obzirom na služebene dokumente, te je tražio da s njim popije kavu, a na sastanku na Narodnom trgu ubrzo se pridružio Branimir Markov. Dakle, dvije godine prije nego što će zvanično postati suvlasnik i zastupnik Rive Liburna, Vuković je u društvu Markova molio Maltu „da odustanem od daljnjih pitanja vezano za Ledanu” ističući „kako su oni u potpunosti ispravni” premda nisu imali, kako tvrdi Malta, odgovore na neka njegova pitanja, a djelomično su priznali da im od početka poslovanja nije dolazilo komunalno redarstvo te da su bez odobrenja zatvarali kompletan Perivoj tijekom koncerata koje su uredno naplaćivali.

Prije Vukovića u Rivi Liburna, kao jedna od osnivača i direktora tvrtke, bio je Robert Škifić, do veljače ove godine ravnatelj državne Lučke uprave u Zadru. Škifića i Markova veže pak SAS, u vrijeme kad je Škifić bio direktor te poznate zadarske tvrtke, Markov je u njihovom poslovnom prostoru na Višnjiku držao noćni klub Gotham.

Prema podacima iz imovinske kartice Marine Dujmović Vuković, njezin suprug Miho uz 26 posto Rive Liburna ima i 124 dionica Hrvatskog telekoma te udio u fondu HP Invest u iznosu od 82.500 kuna. Udio u fondu Vuković je stekao nasljedstvom, a dionice kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada i nasljedstvom, dok je udjele u Rivi Liburna stekao „kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, kupnjom od drugih izvora dohotka, nasljedstvom”.

image

Branimir Markov, suvlasnik Ledane

Youtube/Screenshot/

Vuković je stigao i nešto uštedjeti, pa je tako vlasnik 20.011 eura (od nesamostalnog rada, drugih izvora dohotka i samostalne djelatnosti), te 8000 eura i 4000 američkih dolara od nasljedstva, ukupno 28.011 eura i 4000 dolara. 

Vuković je usto vlasnik naslijeđenog stana u Zadru od 76,5 kvadrata procijenjenog na 886.579 kuna (1539 eura/m2), a sa suprugom Marinom je suvlasnik stana u Zagrebu (Vrapče novo) od 70,64 kvadrata, vrijednog 774.850 kuna (1456 eura/m2), kupljenog od nesamostalnog rada i nasljedstvom, te kuće u Zadru od 269,64 kvadrata procijenjene na 1,383.908,43 kune (681 euro/m2), stečene prodajom imovine i kreditom kod banke. 

Od pokretne imovine, Vuković ima prijavljen osobni automobil Mazda 3 iz 2020. kupljen za 189.000 kuna iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada i drugih izvora dohotka.

Marina Vuković Dujmović u svom vlasništvu pak ima dva osobna autombila, Mazdu 6 iz 2009. i Mazdu 3 iz 2017. godine kupljenu kreditom od 50 tisuća kuna.

Imovina Dujmović Vuković kudikamo je veća od imovine njezinog supruga. Uz zajedničke stanove u Zadru i Zagrebu te kuću u Zadru, ravnateljica ZADRA NOVE nasljedstvom je stekla suvlasništvo u čak 41 nekretninu na otoku Pašmanu. Najviše nekretnina nalazi se u mjestu Dobropoljana, a nekoliko ih je u Neviđanima i Banju. Uglavnom je riječ o poljoprivrednom zemljištu, vinogradima, voćnjacima, oranicama (njiva) i livadama, ali dijeli i suvlasništvo na četiri kuće u Dobropoljani. 

Ukupna površina naslijeđenih nekretnina na otoku Pašmanu prelazi 74 tisuće kvadratnih metara, a ukupna procijenjena vrijednost tih nekretnina veća je od 6,5 milijuna kuna. Zajedno sa stanovima i kućom u (su)vlasništvu supruga, ukupna vrijednost nekretnina bračnog para Dujmović Vuković prelazi 9,6 milijuna kuna. Kad se tome doda ušteđevina i druga imovina, Miho i Marina "teški" su više od 10 milijuna kuna.

image

Marina Dujmović Vuković

Boris Z/Slobodna Dalmacija

Dujmović Vuković kao ravnateljica županijske agencije ima mjesečna primanja od 17.710 bruto (11.890 neto), te kredit iz 2021. od 49.900 kuna, a od 2017. plaća i leasing za automobil u ukupnoj vrijednosti od 19.250 kuna.

Kao ušteđevina navodi se 10.709 eura stečenih nasljedstvom, vlasnica je 31 dionice Adris grupe te 336 dionica Valamar Riviere koje je stekla kupnjom od primitaka od nesamostalnog rada.

Dodajmo ovome da je u razdoblju od 2017. do 2021. tvrtka Riva Liburna imala ukupne prihod od 34.913.783 kune i ostvarenu ukupnu dobit od 5.542.584 kuna. Najveću dobit od 1.540.218 kuna ostvarila je 2017. odnosno 2021. kada joj je profit tvrtke iznosio 1.489.977 kuna, a tu su zaradu ostvarili bez ijednog zaposlenika.

S obzirom na nezakonito poslovanje Ledane od prvog dana do danas, nad stečenom dobit je upitnik zakonitosti, a gdje je profit tvrtke svih ovih godina završio, je li zadržan u društvu ili je isplaćivan (tajnim) suvlasnicima tvrtke, te jesu li ga oni ulagali u neku drugu imovinu i tako uvećavali osobno bogatstvo, pitanja su za istragu nekih drugih institucija...

25. travanj 2024 18:15