StoryEditorOCM
4 kantunaTRAJAT ĆE 120 DANA

Kreće obnova ljekarne na Putu Petrića; Zašto samo dvije ljekarne Gradu plaćaju visoki najam za prostor i seli li zato ljekarna ‘Varoš‘ s Poluotoka?

Piše L. Burčul
7. studenog 2022. - 21:30

Za nekoliko dana zaključuje se natječaj za izbor izvođača radova na adaptaciji i obnovi ljekarne „Dr. E. Andrović” na Putu Petrića u Zadru. Ljekarna će se preurediti u samoposlužnu, a stanovnici tog dijela grada će se načekati do ponovnog otvaranja ljekarne, jer je rok za izvođenje radova, vrijednih 3,25 milijuna kuna, 120 dana.

Od šest ljekarni koje su u sastavu „Ljekarni Zadar”, ne računajući sedmu koja je dislocirana i nalazi se u Preku, ovo je posljednja koja „mijenja ruho.” Točnije, četiri ljekarne (Centar, Donat i Varoš na Poluotoku, te Jadran na Relji) su adaptirane i preuređene u samoposlužne, dok je nekadašnja ljekarna na Voštarnici premještena na Put Bokanjca.

- Nju smo dislocirali s Voštarnice jer je bila gubitaš. Sad na Bokanjcu posluje izvrsno – kaže Božo Čolak, dugovječni ravnatelj „Ljekarni Zadar”. Na čelu ove ustanove Čolak je 19 godina i u lipnju 2023. mu ističe peti mandat.

- Odem li u mirovinu, nasljedniku ostavljam sve obnovljeno. Ostala je samo ljekarna u Preku – pohvalio se Čolak.

image

Ravnatelj Božo Čolak

Cropix

Ljekarna u Preku posluje s dobitkom?

- Da, osim „Varoši” sve ljekarne u našem sastavu posluju s dobitkom, pa i ta u Preku. No potrebna joj je obnova, mi smo vlasnici te zgrade koja ima i garsonijeru. Nju smo obnovili, a za ljekarnu je u planu da se počne raditi projektna dokumentacija iduće godine.

To prepuštate nasljedniku?

- Odem li u mirovinu, da.

Ne želite u svom mandatu ni o ljekarni Varoš odlučivati?

- Ona je trebala otići s Poluotoka i oko toga se digla halabuka, pa smo to odgodili. Samo ljekarne Varoš i Centar su u prostorima u vlasništvu Grada, svi ostali prostori su u našem vlasništvu. Da Gradu plaćamo manji najam, vjerojatno ni ‘Varoš‘ ne bi bila gubitaš.

Koliko plaćate mjesečni najam za ljekarnu ‘Varoš‘?

image

Ljekarna na Putu Petrića

- Ona nas košta 15.615 kuna mjesečno. Za ‘Centar‘ mjesečno Gradu plaćamo 20.000 kuna, plus još 15.000 za prostor uprave i skladišta. No zanimljivo da ‘Centar‘ ne posluje s gubitkom, samo ‘Varoš‘ – kazao je Čolak, naglašavajući da za najavljenu obnovu ljekarne na Putu Petrića od Zadarske županije, kao osnivača, nisu tražili novac.

- Kao i sve do sada, i ovo će biti financirano novcem „Ljekarni Zadar”. Mi smo zdravstvena ustanova, ali poslujemo kao trgovačko društvo. Sami se u cijelosti financiramo, od prvog dana. Plaće i sve ostalo, i sve adaptacije. Iznos od 3,25 milijuna kuna za obnovu ljekarne na Putu Petrića je aproksimativan, naveli smo ga kao grubu procjenu kada smo od osnivača, Zadarske županije, tražili suglasnost za obnovu. Tako je i procjena za ‘Jadran‘ na Relji bila 1,8 milijuna kuna, a koštala je 1,4 milijuna. Vidjet ćemo za nekoliko dana kad otvorimo ponude – kaže Čolak.

Ljekarna na Putu Petrića ima 133 kvadrata i gravitira joj, kaže Čolak, oko 8.000 stanovnika s područja MO Brodarica, a sa susjednim Mjesnim odborima oko 17.000.

image

Ljekarna ‘Centar‘

Cropix

- Sadašnji raspored ne zadovoljava nove tržišne potrebe. Ljekarna je stara 50 godina i nepraktična. Napravit ćemo posebno ulaz, a izlaz na druga vrata. Uvest ćemo samoposluživanje, što značajno povećava zaradu. U prosjeku, proizvodi bez recepta čine 30 posto zarade svake ljekarne koja nije samoposlužnog tipa, dok je ta cifra 50 posto ako je samoposlužna. Mi smo na tržištu, kao privatnici, sami se financiramo i moramo zarađivati – istaknuo je Čolak. Dodao je i da su „Ljekarne Zadar” do sada investirale više od 20 milijuna kuna svoje zarade za potrebe adaptacija i obnova.

image

Ljekarna ‘Donat‘ na Poluotoku

Cropix
image

Ljekarna na Putu Petrića

image

Ljekarna na Putu Petrića

image

Ljekarna na Putu Petrića

01. svibanj 2024 02:02