StoryEditorOCM
4 kantunaSET PITANJA

Mišković "oplela" po ravnatelju bolnice, a dotakla se i prostora za linearni akcelerator. Koliko se čeka na pretrage u Zadru, a koliko u drugim bolnicama?

Piše Iva Ivanac
5. prosinca 2023. - 11:42

Županijska vijećnica Vedrana Mišković je na Skupštini uputila set pitanja ravantelju Opće bolnice Zadar, dr. Željku Čulini. 

- Neću niti pitati kad će linearni akcelerator jer znam da je tek 14. studenog ove godine raspisan natječaj javne nabava za izvođenje radova na bunkeru u koji će biti smješten pogtovo kada znamo da je jedina ponuda pristigla za uređenje prostora premašuje iznos procijenjene vrijednosti za 40 posto. Neću to pitati jer bi odgovor na to pitanje bio samo puko nagađanje ili svjesna laž a toga smo se od kampanje za lokalne izbore 2021. godine naslušali. No pitat ću neke druge stvari, kazala je vijećnica Mišković pa ispucala nekoliko pitanja za ravnatelja Čulinu.

- Tko bi se, osim vas, još hvalio da se sad u Zadru magnetska rezonancija može obaviti za samo pet mjeseci?

Kako to da se na mamografiju u OB Zadar čeka preko četiri mjeseca, dok je u Šibeniku to od tri do sedam dana, a u Gospiću se ne čeka uopće?

Kako to da UZV Štitnjače u OB Zadar, ako se danas upišemo, možemo obaviti tek za 242 dana, u Šibeniku za 40, a u Kninu za 32 dana?

Kako to da ćemo u Zadru na prvi pregled oftamologa čekati toliko da je velika vjerovatnost da će nam u međuvremenu dioptrija porasti za bar pola jedinice, a u bolnici u Karlovcu isti takav pregled možemo obaviti unutar 10 dana?, upitala je Misković dodajući kako tako mođže nastaviti do sutra, ali i uz napomenu da je koristila informacije o listama čekanja s web stranice Opće bolnice jer se za tablicu iz obrazloženja rebalansa na str. 159 nada da je nastala greška.

- Nezamislivo mi je naime, da je cilj u 2023., kao što u toj tablici piše, za npr. UZV štitnjače bio smanjiti čekanje s 790 na 720 dana., kazala je Misković pitajući Nadalje: do sada je cijena radova otkako je potpisan ugovor sa novim izvođačem na Dnevnoj bolnici ukupno povećana za gotovo 264.000 €, u odnosu na ugovor a rok završetka radova odgođenje za više od 4 i po mjeseca. Nadam se da je tu kraj no još nitko nije potvrdio da je gradnja gotova, iako je za dio kompleksa ishođena uporabna dozvola. Kao što smo vidjeli kod Poliklinike, radovi na objektu ne završavaju nužno uporabnom dozvolom. Ono što mene zanima je, kako to da ste, prema objavi u Elektroničkom oglasniku javne nabave posljednje povećanje cijene radova za 166.000 eura odobrili 18. rujna, što je 16 dana nakon što je istekao krajnji rok za izvođenje radova 2. rujna 2023.? I naposljetku, jako me zanima kako to da je od svih općih bolnica u državi, upravo OB Zadar, prema podacima HZZO, uvjerljivo najveći gubitaši?, upitala je Mišković. 

Zamjenik župana Šime Vicković optužio je Mišković da govori neistine s govorine i da je prostor za linearni akcelerator spreman. 

- Nije dobro govorit s govornice da je zadarska bolnica najzaduženija, poslujemo pozitivno, nemojte govorit neistine. Svi ti ljudi rade marljivo i došli smo do toga da je zadarska bolnica jedna od rijetkih koja posluje u plusu. Priča vam ne drži vodu. Kada su u pitanju povećana sredstva z azgradu Dnevnih bolnica, svi znamo da je zbog borjnih neprilika došlo do poremaćaja tržiša, ali prostor je spreman i očekujemo da će linearni akcelerator doći do kraja iduće godine, kazao je Vicković, a Mišković replicirala. 

- Kako možete reči da je prostor za linearni akcelerator spreman ako je tek 14. studenog ove godine objavljen natječaj za izvođenje radova u bunkeru i na njega je pristigla samo jedan ponuda koja procijenjenu vrijednost od milijun eura premašuje za 40 posto?! Ono što vi nazivate prljavim lažima je javno dostupan podatak koji su objavili i mediji, ako sporite što sam rekla, onda se obratite nadležnima, kazala je Mišković, a zamjenik župana je u odgovoru promijenio, točnije ublažio retoriku. 

- Zelim naglasiti kako je dug zadarske bolnice od prije nekoliko godina iznosio preko 60 milijuna kuna, a sada je on smanjen na 35 milijuna kuna jer naša bolnica prefakturira svoje limite. Kada su u pitanju radovi u bunkeru za linearni akcelerator, mislio sam na teške građevinske radove i izgradnju bunkera, a ostatak nije gotov jer nismo znali koji ćemo uređaj dobiti, dodao je Vicković. 

01. svibanj 2024 07:17