StoryEditorOCM
4 kantunaOSTALI BEZ KOMENTARA

Nadbiskup Puljić nije htio "službeno" govoriti o Domu županije, ali je u razgovoru s novinarima rekao: "Sve je u rukama Vlade!"

Piše Iva Ivanac
7. travnja 2022. - 15:42

Iako je posljednja dva mjeseca zgrada Doma županije top tema u zadarskoj javnosti, nadbiskup Želimir Puljić na konferenciji za novinare povodom dolaska nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića, nije želio odgovarati na pitanja novinara. 

Tajnica predstojnika Tiskovnog ureda zadarske nadbiskupije, Ines Grbić, medije je odmah na početku konferencije obavijestila kako nije predviđeno postavljanje pitanja, što je naišlo na negodovanje novinara prvenstveno zato što je ovo bio prvi put da nadbiskup Puljić istupa pred medije nakon što se saznalo da bi Dom županije trebao pripasti Zadarskoj nadbiskupiji. 

Na upit novinara nakon završene konferencije za medije kada konačno planira nešto reći o Domu županije, nadbiskup Puljić je kazao "kako to nije u njegovim rukama" te da nije bilo navale novinarskih pitanja vezanih uz tu temu. 

„Sve je u rukama Vlade" kazao je nadbiskup, a na pitanje planira li Zadarska nadbiskupija možda odustati od Doma županije, nadbiskup je šireći ruke odgovorio: "Prema vijestima koje se pišu i molbama – vjerojatno", a potom odmah dodao kako se šali.

Naglasili smo kako je pitanje Doma županije pitanje koje zadarsku javnost zanima, na što je nadbiskup "odgovorio" protupitanjem: "Tko je stvorio tu javnost", dodavši kako za njega javnost nije ono što novinari govore da jest. 

Neformalni razgovor s nadbiskupom je u tom trenutku završio, a novinarima je rečeno kako će nadbiskup Puljić doći na domjenak priređen za novinare u atriju Doma nadbiskupije. To se uskoro i dogodilo, no upiti o tome kada će izaći u javnost i govoriti o Domu županije nisu prestajali. 

"Skoro" izustio je nadbiskup kojeg je u stopu pratio tajnik nadbiskupije Damir Šehić. Kada je to "skoro", Puljić nije rekao, a u odgovor se upleo Šehić te naše pitanje usporedio s pitanjem kada će pričest ili krizma na prvom djetetovom rođendanu. 

Nadbiskup je kazao kako je potrebno proći vrijeme dozrijevanja djeteta, a mi smo dodali kako je društvo zasigurno sazrilo za izjavu o Domu županije. 

Dodao je kako je u odgovoru kojeg je Nadbiskupija uputila sredinom veljače sve rečeno vezano za Dom. Taj odgovor je, međutim, kontradiktoran odgovoru iz Ministarstva državne imovine. Nadbiskupija je tada navela da im je "država ponudila, a Nadbiskupija prihvatila" Dom županije, a iz Ministarstva su kazali kako se "Zadarska nadbiskupija obratila Ministarstvu za zahtjevom za rješavanje pitanja povrata imovine", iz čega nije jasno je li prijedlog Doma županije u smislu obeštećenja ponudila država ili nadbiskupija koja nikada nije bila vlasnik bivšeg Doma JNA.

Nadbiskup nije više odgovarao na novinarske komentare, "opalio" je selfie s nekolicinom njih i potom se povukao.

19. travanj 2024 06:53