StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE NEGO

Ninčević odgovara Radeti: ‘Žao mi je da imamo takve ljude u politici‘. Hoće li hotelu na Voštarnici biti vraćen izvorni parking ispred trga?

Piše Ivica Nevešćanin
11. svibnja 2023. - 16:08

- Kad istupaju u javnost političari bi trebali govoriti istinu i iznositi točne informacije ili barem nešto znati o čemu govore, a ne govoriti poluistine s kojima zapravo manipuliraju ili ih interpretiraju na način koji nije usmjeren ka rješavanje problema, nego za stvaranje novih konflikata. Takvi političari nisu ni konstruktivni ni dobronamjerni, ali oni svakako imaju pravo tako istupati, a na građanima je da im vjeruju ili ne vjeruju i da ih ponovno izaberu ili ne izaberu na sljedećim izborima – prva je reakcija Mladena Ninčevića, poznatog zadarskog poduzetnika, koji se u srijedu na sjednici Gradskog vijeća našao na tapetu Daniela Radete iz SDP-a.

Radeta je Ninčevića prozvao na temu parkinga, naime, najprije je Ninčevića optužio da je stanarima ulice Petra Svačića na Polačišću postavljenjem betonske ograde zagradio parking čime je zgrada, kako je rekao, izgubila pristupni put za kola hitne pomoći i vatrogasce, s tim da je taj problem, dodao je, izvorno stvorio Grad Zadar. Mjesec i pol dana nakon toga, nastavio je Radeta, Ninčević je otvorio bivši hotel Iž, a na prostoru gdje je prije bio zid, napravio je rampu koja vodi na javnu površinu, odnosno na trg. „Ovo je okupacija javne površine. Na mjestu gdje se trebaju igrati djeca sada se parkiraju automobili”, zaključio je Radeta.

image

Mladen Ninčević

Jure Miskovic/Cropix

- Ja sam to shvatio da me se optužuje kako sam stanarima na Polačišću samovoljno oduzeo parking, a javnu površinu na Voštarnici samovoljno pretvorio u parking. Da je to tako kako tvrdi Radeta i ja bih bio protiv samoga sebe – kaže Ninčević i nudi objašnjenje.

- Što se tiče Polačišća, tamo je betonska ograda postavljena na granicu privatne parcele. I to nakon okončanih pravomoćnih postupaka na Općinskom, Županijskom i Vrhovnom sudu. Nakon što je vlasnik, napokon, zakonito uveden u posjed. Nikome tamo ništa nije uzeto ni uzurpirano, naprotiv, neki su stanari tamo htjeli, i još uvijek žele, oteti privatno zemljište. Dobro je znati da je parcela na kojoj je izgrađen objekt u kojem žive stanari formirana 1964. godine i da je baš za tu parcelu izdana građevinska dozvola i da se od 1964. do danas nije mijenjala ni veličina ni oblik parcele te da su sva nastojanja da se uzurpira susjedna parcela protuzakonita. Jer da bi vam netko oduzeo nešto to morate prvo imati, a njihova parcela je netaknuta od strane trećih. Sve drugo su laži i manipulacije, a navedeno se može provjeriti u katastru i zemljišniku, što sam i sam napravio i utvrdio.

Što se tiče trga ispred hotela Iž, nastavlja Ninčević, on je nekada bio sastavni dio hotela Iž i njemu je oduvijek pripadao. Štoviše, postoji građevinska dozvola za preuređenje trga kao predvorja hotela Iž kojom je trg 1994. izdvojen a zatim i pripojen velikoj čestici u vlasništvu Grada Zadra, što je također vidljivo iz katastarskog operata. Taj hotel je imao i svoj parking, točno ispred ulaza na trg, uz današnju prometnicu, zajedno s autobusnim ugibalištem za goste. Kako je hotel godinama bio izvan funkcije, taj prostor parkirališta je postao javni parking i na njemu se godinama parkiraju okolni stanari i drugi građani.

image

Hotel Amare

Luka Gerlanc/

Kad smo krenuli u obnovu hotela, dobili smo dozvolu za izgradnju rampe zbog lakše manipulacije na gradilištu. Nakon završetka izgradnje hotela, obratili su nam se stanari okolnih zgrada, točnije njihovi predstavnici iz ulice Put Murata 5a, 5b i 5c, koji su predložili i zahtijevali da naši gosti i zaposlenici koriste prostor trga za parkiranje jer u protivnom oni nemaju gdje parkirati svoje automobile. Naime, naši gosti i zaposlenici parkirali su na mjestima ispred okolnih stambenih zgrada, gdje inače parkiraju stanari. Podsjećam, mjesta na kojima parkiraju stanari su javne površine, to nisu mjesta u vlasništvu stanara, i na njih imaju pravo svi parkirati – kaže Ninčević te dodaje:

- Svjestan sam frustracije stanara jer nemaju gdje parkirati, ali i mi trebamo parkirna mjesta. Upravo zbog toga osobno sam prije početka obnove hotela pokrenuo inicijativu kod Grada Zadra da se prostor trga ispred hotela pretvori u podzemni parking, a da se trg uredi u atraktivnu javnu površinu. Osim toga, predložio sam i da se na ostalim javnim površinama između okolnih zgrada napravi podzemni parking, a površina prizemlja uredi kao dnevni boravak za stanare, gdje bi imali mogućnost igre i druženja u roštilje.

Kao treću mogućnost predložio sam da se na dijelu zemljišta gdje je bio Dom za maloljetnike, izgradi garaža s podzemnim i nadzemnim dijelom koja bi bila na korist stanovnicima cijele Voštarnice. Voštarnica je stambeno naselje velike gustoće, izgrađena je između 1960. i 1980. kada je broj automobila bio neusporedivo manji. Danas je to zona kojoj fali gotovo tisuću parkirnih mjesta. Taj problem mi ne možemo sami riješiti, to je pitanje za Grad Zadar i oni, koliko znam, rade na tome. Ali način na koji problem izlaže gospodin Radeta ne nudi nikakvo rješenje nego stvara nove konflikte. To zasigurno nije smisao sudjelovanja pojedinih političara u politici, jako mi je žao da imamo takve ljude u politici. Rad za opće dobro uključuje one koji stvaraju i one koji koriste, ne ide jedno bez drugog – kaže Mladen Ninčević.

image

Daniel Radeta, gradski vijećnik SDP-a

Luka Gerlanc/Cropix

Komunalni redari u četvrtak ujutro postavili su kamene čunjeve na trgu ispred bivšeg hotela Iž na Voštarnici te tako spriječili parkiranje automobila na javnoj površini. Naime, gradonačelnik Dukić je na Radetine optužbe rekao da je takvo nešto nedopustivo.

- Razgovarao sam i s pročelnikom Dujelom koji me obavijestio da će postaviti stupove. Istovremeno mi je sugerirano da od Grada zatražimo mogućnost korištenja parkinga koji je izvorno pripadao hotelu. To znači da bi nekome trebali oduzimati parking uz cestu. Na taj način stvaramo tri puta veći problem. Mi i stanari bili smo mišljenja da ćemo ovakvim, privremenim rješenjem korištenja površine trga do izgradnje javne podzemne garaže, svi dobiti ono što trebaju - kaže Ninčević.

Pročelnik za gradske nekretnine Tomislav Korona, u čijoj je nadležnosti rješavanje pitanja parkinga za hotelske objekte na javnim površinama, potvrdio nam je da zahtjev Hotela Amare još nisu dobili.

- Čim ga oni podnesu o tome ćemo odmah donijeti odluku – kratko nam je kazao.

Radetine manipulacije s djecom

- Čista je manipulacija da smo mi djeci na Voštarnici oduzeli igralište – tvrdi Ninčević. - Od kada smo počeli uređivati hotel, nikad nisam vidio da se djeca tamo igraju. Naprotiv, trg je, zbog lošeg održavanja, bio zapušten i uglavnom prazan, izuzev neka lokalna društava sa zidića. Na tome se trgu uostalom djeca ni ne mogu igrati jer je podloga betonska, a uokolo su staklene fasade, tako da se nitko nije igrao s loptom. Gospodin Radeta govori neistine i to koristi da bi politički profitirao. Bolje da je predložio neko rješenje, koje očito nema...

image

Postavljanje stupova na trgu ispred hotela Amare

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
30. travanj 2024 16:40