StoryEditorOCM
4 kantunaLJEKARNE ZADAR

Nisu planuli dezificijensi, nego tablete! „Građani su nakupovali ogromne količine raznih tableta, najviše onih za...“  

Piše Lada Burčul
28. travnja 2020. - 16:55

- Baš me nasmijavate s tim pitanjem. Oprostite, malo sam ironičan, ali nisam očekivao da ni vi ne znate da naši ljekarnici ne dobivaju plaću iz proračuna Zadarske županije. Ne samo ljekarnici, nego nitko od zaposlenika u ustanovi „Ljekarne Zadar“. Mi imamo ono što zaradimo. Živimo od onoga što zaradimo. Prema tome, i plaće dijelimo od onoga što zaradimo – kazao nam je Božo Čolak, ravnatelj ustanove „Ljekarne Zadar“, u čijem je sastavu sedam ljekarni i 56 zaposlenika.

Pitanje o plaćama postavili smo mu s obzirom da je osnivač ove ustanove Zadarska županija, a zaposlenicima Županije od ovog mjeseca plaće se smanjuju za deset posto. Ljekarnici su, uz još neka zanimanja, bili svakodnevno direktno izloženi izvorima zaraze corona virusom, radili su i noćne smjene, dobili i dodatan posao „ulaženja u trag“ onima koji krše samoizolaciju ili su zaraženi...

- Promet nam je travnju jako pao i bit ću iskren: nisam optimističan da će nam se, popuštanjem mjera, značajnije popraviti budžet. Ali, mi se moramo snaći, kao i do sada, nama je osnivač Županija, predsjednik Upravnog vijeća nam je iz Županije, međutim, mi imamo ono što zaradimo. To ne znači da Županija nema pravo donositi odluke vezane uz „Ljekarne Zadar“, no mi smo vezani i uz Županiju, i uz Ministarstvo zdravstva jer smo zdravstvena ustanova, a ujedno smo i trgovačko društvo – pojasnio je Čolak, poznat po dugogodišnjem „ravnanju“ ovom ustanovom te po tome što je pionir u Hrvatskoj po preuređivanju ljekarni u tzv. samoposlužni tip. Upravo preuređivanjem četiri ljekarne u samoposlužni tip (posljednja je bila „Jadran“ na Relji, koja je postala i dežurna umjesto ljekarni na Poluotoku) Čolak je zaradio značajne novce, s obzirom da, kako je rekao, te ljekarne zarade 30 posto od lijekova na recept, a 70 posto od prodaje sa polica.

Međutim, upravo je samoposluživanje bilo prvo što je ukinuto pojavom epidemije, ljekarne su zatvorile vrata i počele raditi preko manjih vanjskih otvora.

- Imam dobre voditelje i drugo, mi stvarno sve radimo na vrijeme. Nema kašnjenja. Tako smo se vrlo brzo organizirali, kako zaštitom, tako i načinom rada. Između ostalog, podijelili smo se u timove, svaki tim je radio po tjedan dana, potom je dolazila druga grupa. Nisam dozvolio miješanje među njima, čal ni onda kada je u timu netko nedostajao. Istina, u početku je bilo straha, a bilo je možda i strožeg načina s moje strane, ali rezultat svega skupa je da u cijelom proteklom periodu nismo imali niti jednu zaraženu osobu među zaposlenicima, niti je itko morao ići u izolaciju – zadovoljan je Čolak.

- Posao sa „hvatanjem“ onih koji krše izolaciju dodatan je stres za naše ljekarnike, no ponavljam da je dobra priprema preduvjet za smiren i uspješan rad. Nemam podatak koliko je detektirano takvih osoba, čak mislim da je taj broj veći u privatnim ljekarnama, no bez obzira na reakcije uhvaćenih, naši su ljekarnici uvijek ostajali smireni. Tim osobama odbijala se usluga, oni ne dobiju lijek ili bilo što drugo što su trebali, zamoli ih se da odu, a ljekarnik odmah obavještava županijski Stožer, epidemiologa ili policiju o kome se radi, daju se podaci o kršenju izolacije – kaže Čolak.

Neugodnosti je bilo, rješavane su strpljivim razgovorima, tvrdi Čolak, a najveću neugodnost izazvala je osoba kojoj je izolacija istekla, no u sustavu se vodio kao da mu obavezna mjera izolacije još traje.    

-Tu je bilo žučnije rasprave dok se ustanovilo da je greška u sustavu. Osoba je logično bila uzrujana – kazao je Čolak.

U proteklih mjesec i pol dana građani su, prema Čolaku, pokazali puno više strpljenja nego što bi se možda očekivalo. Poštuje se razmak, poštuju se higijenske mjere, sada se može i ulaziti u ljekarne nakon provjere na vanjskom šalteru, no mjere koje su u ljekarne uvedene u ožujku traju i dalje.

- Najbolje smo poslovali u veljači. Građani su nakupovali ogromne količine raznih tableta, najviše onih za imunitet. Sredstva za dezifenkciju ne treba ni spominjati, sve se prodalo. No travanj je donio potpuno zatišje, prihodi su svima manji pa se manje i kod nas kupuje... No želim vjerovati da ćemo uspjeti u tome da ne diramo plaće, to baš ne bi bilo fer – naveo je prvi čovjek Ljekarni Zadar.

01. svibanj 2024 14:15