StoryEditor
4 kantunaKONAČNA PRESUDA ZA PREMLAĆIVANJE 18-GODIŠNJE ZADRANKE?

Odluku o kazni Daruvarcu donijet će danas Vijeće Županijskog suda u Splitu: moguća su tri scenarija...

28. svibnja 2019. - 00:04
daruvarac10-090119

Kakva će biti konačna presuda 31-godišnjem Darku Kovačeviću Daruvarcu za brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke u lipnju prošle godine trebalo bi danas odlučiti Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu.

Tijekom jutra Vijeće bi trebalo razmatrati pravnu utemeljenost maksimalne kazne od pet godina zatvora na koju je 10.siječnja Kovačević nepravomoćno osuđen na Općinskom sudu u Zadru.

Za Kovačevića su nakon odluke moguća tri scenarija: Vijeće može potvrditi kaznu i odbiti žalbu Daruvarčevog odvjetnika Borisa Radmana, može uvažiti žalbu i vratiti slučaj na ponovno suđenje, a može i preinačiti konkretnu odluku.

Ukoliko kazna od pet godina zatvora, bude potvrđena i time postane pravomoćna Kovačević će se odmah uputiti na izdržavanje kazne, dok će u drugim ishodima, odluka Vijeća značiti njegov ostanak na slobodi do novog suđenja ili do čekanja na upućivanje na izdržavanje kazne u neku od hrvatskih kaznionica, ukoliko mu kaznu smanje.

Kako je Kovačević pred sam kraj postupka priznao kaznena djela za koja se tereti taj je dio sudske presude nesporan, pa će Vijeće razmatrati samo postoje li u Kovačevićevom slučaju druge otegotne i olakotne okolnosti koje mogu utjecati na visinu kazne.

Daruvarčev odvjetnik Boris Radman napisao je žalbu 250 stranica te smatra da je izrečena kazna drastična i kao takvu je pokušava osporiti. U žalbi prvenstveno ističe kako je presuda na Općinskom sudu u Zadru donesena nepravično - pod pritiskom javnosti. Nepravomoćnu presudu komentirali su dosad brojni političari I dužnosnici, a u Zadru je odražan i prosvjed protiv njegovog puštanja na slobodu.

Za premlaćivanje, odnosno nanošenje teške tjelesne ozljede i prijetnju 18-godišnjakinji nepravomoćno je osuđen na četiri godine i šest mjeseci za tešku tjelesnu ozljedu i deset mjeseci za prijetnju, za što je odmjerena jedinstvena i maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Od veljače kada je je izašao na slobodu do pravomoćnosti presude, Kovačević je već imao dva “okršaja” u kojima je intervenirala policija.

Prvi se dogodio krajem ožujka nakon što je u jednom zadarskom kafiću najprije verbalno napao 24-godišnjaka, a potom mu je prišao i gurnuo ga sa stolice. Mladić je pao, ali se nije ozlijedio, a ono što mu je pritom Daruvarac govorio, kao i sam nasrtaj na njega, shvatio je kao ozbiljne prijetnje koje je nakon događaja prijavio u Prvoj postaji zadarske policije na Poluotoku.

Daruvarac je nasrnuo na 24-godišnjaka navodno isprovociran njegovim objavama i komentarima na društvenim mrežama u vezi s Daruvarčevim napadom na 18-godišnju Zadranku i njeno premlaćivanje.

U svibnju je u mjestu Zapužane pokraj Benkovca u "Audiju" zadarskih oznaka u kojem je bio s 27-godišnjakom oko 4.30 sati sletio s ceste i udario u zaštitnu metalnu ogradu. Prekršajno je prijavljen zbog izazivanja prometne nesreće, neprilagođene brzine, odbijanja podvrgavanja alkotestiranju i testiranju na opojna sredstva.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 15:42