StoryEditorOCM
4 kantunaPRIOPĆENJE

Oglasili se pedijatri primarne zdravstvene zaštite: "Tko želi raditi u nepodnošljivim uvjetima? Pedijatri grada Zadra i Zadarske županije sigurno ne!"

Piše Zadarski.hr
23. kolovoza 2023. - 17:02

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija - primarni pedijatri Zadra - reagirala je priopćenjem u srijedu poslijepodne, vezano uz dramatičnu situaciju vezanu uz odlazak svih pedijatara primarne zdravstvene zaštite u privatnike. Kako smo pisali, pedijatri su na ovaj način izbjegli postupiti u skladu s odlukom donesenom na razini Zadarske županije kao osnivača zdravstvenih ustanova na zadarskom području, a prema kojoj bi pedijatri primarne zdravstvene zaštite dežurali vikendom u bolnici, na hitnom pedijatrijskom prijemu, i to u subotu ujutro i nedjeljom cijeli dan, svaki peti ili šesti vikend.

- Kada smo 2016., 207., 2018. i 2019. upozoravali na maćehinski odnos županija i gradova prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti (nisu raspisivani natječaji za koncesiju kako bi se mjesto u mreži nositelja liječnika koncesionara zamijenilo novim liječnikom koncesionarom) već su domovi zdravlja ta mjesta uzimali pod svoje skute. To su pravdali nezainteresiranošću liječnika i sestara za rad u depriviranim područjima, otocima, provinciji, što je bila čista neistina. Mladi liječnici i sestre, uposlenici domova zdravlja, itekako su bili zainteresirani za rad, ali ne kao uposlenici domova zdravlja već kao nositelji koncesije. To župani, gradonačelnici i njihovi pročelnici nisu dozvoljavali. Dnevno imamo 25 do 50 mailova, telefon stalno zvoni, roditelji zahtijevaju da razgovaraju s liječnikom... Ako se ne javimo na telefon stiže inspekcija HZZO-a. Zamjena za godišnji ili bolovanje NE POSTOJI - stoji, među ostalim, u priopćenju.

-  Zadar je samo početak. Očekujemo slične situacije i u ostalim županijama - navodi se, među ostalom u priopćenju koje prenosimo u cijelosti, a koje potpisuje predsjednica HUUGO prim. Josipa Rodić, dr. med. spec. obit. med.

image

Priopćenje HUUGO

image

Priopćenje HUUGO

10. svibanj 2024 13:29