StoryEditorOCM
4 kantunaINFORMATIZACIJA

Osnovna škola Petra Preradovića postaje digitalno zrela škola za 21. stoljeće i regionalni obrazovni cantar

Piše Zadarski.hr
31. kolovoza 2020. - 18:58

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u svibnju 2020. godine objavila je poziv za uspostavu Regionalnih obrazovnih centara u sklopu provedbe II. faze programa “e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće” financiranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, obavili su iz Grada Zadra.

Poziv za iskaz interesa trajao je od 27. svibnja do 17. lipnja te je zaprimljeno više od 170 prijava škola koje je evaluiralo CARNET-ovo stručno povjerenstvo.

Osnovna škola Petra Preradovića, Zadar odabrana je kao jedna od deset lokacija za uspostavu Regionalnih obrazovnih centara (ROC)  u sklopu II. faze programa „e-Škole“. 

Cilj uspostave i opremanja ROC-ova je provedba sustavne edukacije i ostalih aktivnosti koje doprinose jačanju digitalne kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika. ROC je učionica u okviru odabrane škole, OŠ Petra Preradovića, koja će biti adekvatno opremljena informacijsko-komunikacijskom infrastrukturom za održavanje edukacija i edukativnih događanja te dodatno uređena multifunkcionalnim namještajem kako bi se prostor mogao prilagoditi potrebama različitih oblika održavanja edukacije. Osim infrastrukturnih radova i nabave opreme, predviđeno je potpuno uređenje ROC-a, koje uključuje uređivanje odabrane učionice ovisno o trenutnom stanju te nabavu namještaja.

Osim za potrebe održavanja edukacije u okviru II. faze programa, ROC-ovi će se koristiti i za druge vrste edukativnih aktivnosti u organizaciji osnivača, Ministarstva znanosti i obrazovanja, ustanova i agencija iz sustava Ministarstva znanosti i obrazovanja te drugih škola.

Grad Zadar je u srpnju 2019. godine potpisao ugovor s CARNET-om o sudjelovanju svih osnovnih škola kojima je osnivač u projektu “e-Škole ”. Ulaskom u projekt sve zadarske škole dobit će izgradnju lokalne računalne mreže škole, opremanje zaposlenika škole koji sudjeluju u projektnim aktivnostima prijenosnim računalima, opremanje dviju odabranih učionica u školi koje će postati interaktivne i multimedijalne, korištenje e-sadržaja razvijenih u projektu (digitalni obrazovni sadržaji, scenariji poučavanja i slično), edukaciju zaposlenika škole za korištenje e-usluga, e-sadržaja i primjenu IKT-a u obrazovanju, upravljanju i drugim procesima u školi.

Prema vremenskom planu projekta projektiranje računalnih mreža škola i kabliranje dovršeno je u gotovo svim školama. U OŠ Krune Krstića i u OŠ Voštarnica, dok je u prostoru Centra Mocire, projektiranje mreže škola još uvijek u tijeku.

30. travanj 2024 21:38