StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA ODGOVORA

SDP šalje Plenkoviću peticiju za Dom županije: nisu je potpisali HDZ-ovci i koalicijski partneri. Zašto Ministarstvo 22 dana ignorira naša pitanja?

Piše Iva Ivanac
29. ožujka 2022. - 22:01

Predsjednik županijskog odbora SDP-a Jure Zubčić pozvao je početkom ožujka sve političke aktere - od HDZ-a do nezavisnih lista - da se ujedine oko Doma županije i stanu u obranu interesa Zadra. Zubčić je od političkih aktera tražio da potpišu peticiju koju će uputiti Vladi RH kako bi im jasno dali do znanja da su zadarski političari jedinstveni u stavu da Dom županije, umjesto Zadarskoj nadbiskupiji, pripadne građanima. Inicijativu će Zubčić ovaj tjedan uputiti Vladi RH, a nama je otkrio tko je sve nije potpisao.

- Ovu inicijativu smo pokrenuli isključivo u interesu Zadra i njegovih građana. Inicijativa je trebala biti točka okupljanja oko interesa grada. Tužno je gledati da postoje političke stranke koje će nečiji privatni interes ili svoj stranački interes staviti ispred interesa grada. Tu prije svega mislim na HDZ čiji su čelnici jasno izjavili da se slažu kako bi Dom županije trebalo prenamijeniti u Glazbenu školu, a potom nisu spremni podržati takvu inicijativu. To je izrazito licemjerno ponašanje prema građanima ovog grada, smatra Zubčić dodajući kako peticiju nije potpisao Božidar Kalmeta, Šime Erlić, Ivica Pintur (HSP), Mate Lukić (HSP), Ivan Matić (MOST), Vesna Sabolić (reformisti), Grozdana Perić (HDZ), Nikolina Baradić (HDZ), Rade Šimićev (HDZ), ali ni Renata Sabljar Dračevac (klub socijaldemokrata). 

- S druge strane želim zahvaliti svima koji su podržali ovu inicijativu, poimenice: Danielu Radeti, Sabini Glasovac, Eniju Meštroviću, Marku Klancu, Mili Stojanovu, Ivici Žuveli, Anti Rubeši i Damiru Biloglavu, istaknuo je Zubčić. 

Iako je poznato da bi Zadarska nadbiskupija trebala dobiti Dom županije kao obeštećenje za oduzetu imovinu u katastarskim općinama Bokanjac, Olib, Nin-Zaton, Zadar, Diklo, Sveti Filip i Jakov i Pakoštane, javnosti nije poznato kolika je vrijednost i površina tih nekretnina. 

Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine poslali smo upit još 8. ožujka u kojem smo tražili da nam pošalju prijedlog odluke o darovanju zgrade Doma županije koji je Ministarstvo pripremilo i uputilo radnim tijelima Vlade RH. Također smo ih zamolili da nam navedu koje su to čestice oduzete Zadarskoj nadbiskupiji zbog kojih im se kao kompenzacija daje Dom županije koji nikad nije bio u vlasništvu Katoličke crkve. Nažalost, ni 22 dana od zaprimanja našeg upita iz Ministarstva nismo dobili odgovor.

Veljača i ožujak uistinu su bili turbulentni za Ministarstvo graditeljstva. Prvo je ministar Darko Horvat podnio ostavku nakon što je uhićen zbog sumnji na zlouporabu položaja i ovlasti. Onda je Plenković tjednima tražilo tko će vrući krumpir uzeti u ruke iz kojeg isparavaju brojni problemi, a najveći je obnova nakon potresa u Zagrebu i na Banovini. Odabir je na kraju pao na Ivana Paladinu koji je u Saboru potvrđen za novog ministra samo dan nakon našeg poslanog upita. 

Od tada smo u više navrata pokušali dobiti odgovor iz službe za odnose s javnošću, ali jedino što smo dobili je bila šutnja. Svaki puta su odgovorili kako će provjeriti ”gdje je zapelo”, no odgovora i dalje nema. 

Baš kao ni pisanog odgovora na pitanje koje smo 21. ožujka uputili županu Božidaru Longinu kada je ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, boravio u Zadarskoj županiji. 

Tražili smo od župana da se detaljno izjasni o temi koja je izazvala veliku pažnju u zadarskoj javnosti. Međutim, župan je na susretu s ministrom odgovorio kako "to nije tema danas" te naknadno kazao kako će odgovor poslati pismenim putem. Ni taj odgovor još uvijek nije stigao.

Zadarska nadbiskupija se 2019. obratila tadašnjem Ministarstvu državne imovine sa zahtjevom za rješavanje pitanja povrata imovine oduzeta za vrijeme komunizma, no tek se početkom veljače saznalo da u zamjenu za povrat traže jednu od najatraktivnijih lokacija u gradu. Otkako je ta informacija izašla u javnost, ključni dužnosnici i osobe koje bi trebale govoriti o toj "trampi", šute i izbjegavaju novinare. 

Baš kao i Zadarska nadbiskupija koja o svemu ovome oglasila samo jednom, sredinom veljače, kada su napisali da "je država ponudila, a Nadbiskupija prihvatila model zamjenske nekretnine". Na novinarske upite koji su Nadbiskupiji upućeni nakon toga, odgovore nikad nismo dobili.

Dom županije je tako postao kost u grlu za Zadarsku nadbiskupiju i lokalnu hadezeovsku politiku koja nema odvažnosti otvoreno se suprotstaviti mogućnosti da Dom županije pripadne Crkvi jer je u sve to očito bio upleten osobno njihov šef, premijer Andrej Plenković.

 

26. travanj 2024 16:01