StoryEditorOCM
4 kantuna"ZRAKA ZA ŽIVOT"

Senka Vrkić: Nakon 16 kemoterapija i dva mjeseca zračenja u Splitu, otkrila sam novi karcinom. Tko to nije prošao, ne zna što je pakao!

Piše Lada Burčul
3. ožujka 2021. - 12:41
Zraka za život

Slobodna Dalmacija i portal Zadarski.hr uz potporu Lige protiv raka Zadar pokrenuli su medijsku kampanju "Zraka za život" kojom se želi osvijestiti potreba da Zadar dobije aparat za zračenje, tzv. linearni akcelerator. Njegovom kupnjom okončali bismo muke onkoloških bolesnika koji na zračenje putuju u Split i Zagreb. Pokažimo da to možemo!

Zove se Senka Vrkić. Zadranka. Na rutinskom pregledu otkriven joj je rak dojke.

Koliko godina ste imali?

- 53 godine.

Gospođa Senka rasplakala se na samom početku našeg razgovora. Pitam… što joj je najbolnije kada priča o svojoj bolesti? Jer, Senki su nakon zloćudnog tumora na dojci otkrili i tumor na bedrenoj kosti.

- Tko nije prošao kemoterapiju i zračenje, ne zna što je pakao. Ne zna što je to putovati u Split jer Zadar nema aparat za zračenje. Ne zna kako se fizički i psihički osjeća žena koja ima 53 godine i odjednom se sudari sa zlom – kazala je Senka. Ona nije mogla putovati na zračenje, ni sanitetom, ni osobnim automobilom, jer je bila previše slaba. Preostalo je samo jedno rješenje: u Splitu unajmiti stan.

- Pitate me za troškove, ali nemojte. To se vrtoglavo penje, nije to samo najam stana, to je bezbroj drugih sitnica. A ja sam tada u Split došla nakon 16 primljenih kemoterapija, shrvana, bez ijedne dlake na glavi, bez ijedne trepavice, sama u tom stanu… Na zračenja sam putovala gradskim autobusom. Sve, baš sve bi bilo drugačije da nakon 16 kemoterapija nisam morala dva mjeseca živjeti u Splitu zbog zračenja – kaže nam Senka Vrkić, rekavši da je trošenje novca u jednom trenutku doslovno izmaknulo kontroli.

- Dovezena sam u Split i tamo ostavljena. Sve što sam znala je da želim živjeti. Ta borba je paklena. Fokusirani ste na jednu jedinu stvar: izdržati. Žalim svakoga tko ne razumije da Zadru treba linearni akcelerator, svakoga tko važe i gleda tko će ga i kako nabaviti. On treba bolesnim ljudima. Koji jedva dišu. Kojima terapije razdiru tijelo… - kazala je Senka.   

image
QR kod za uplatu
Senkina priča je, na žalost, samo jedna u nizu, zbog čega su Slobodna Dalmacija i portal Zadarski.hr, uz potporu Lige protiv raka Zadar, pokrenuli medijsku kampanju „Zraka za život.“ Njome želimo osvijestiti potrebu da Zadar dobije aparat za zračenje, a našoj kampanji su se u samo dva mjeseca odazvali liječnici, traumatolozi i onkolozi, pacijenti koji putuju u Split na zračenje; o bolnim sjećanjima gubitka supružnika progovorili su, hrabro i javno, naši sugovornici, koji su u naglašavali da nikada ne bi javno govorili o svojim bolnim iskustvima da nije u pitanju kampanja za kupnju linearnog akceleratora.

- Najviše me boli što zračenje traje tri ili pet minuta, a pacijenti na putu provedu cijeli dan, bolesni, umorni i često gladni – svjedočila je među prvima naša sugovornica Ines Goja, medicinska sestra u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije koja organizira sanitetski prijevoz za onkološke pacijente.

image
Medicinska sestra Ines Goja
Cropix

Elvis Beretin je rak debelog crijeva dobio sa samo 45 godina i progovorio je za našu kampanju, koju smo nazvali „Zraka za život“, o odlascima na zračenje u Split.

image
Elvis Beretin
Cropix

- Moja supruga je umrla od karcinoma, a mrcvarila se putujući na zračenje u Split... Za kupnju tog aparata napravio bih što god treba! – izjavio je naš sugovornik Neno Novačić, a smjelo je, s maramom na glavi umjesto kose, o kemoterapiji i zračenju pričala Anita Kovačević, kojoj je rak dojke otkriven u dobi od 46 godina. Nikada ne bih javno govorila ovakva iskustva, no to radim vjerujući da će i moja priča dati mali doprinos svijesti da Zadru treba aparat za zračenje, kazala je Anita.

image
Anita Kovačević
Privatni album

Osobito tešku sudbinu ispričala je Branka Dukić, koju je suprug Željko svaki dan vozio u Split na predviđenih 30 zračenja. Kad su preostala još samo tri, poginuo je u vožnji prema Splitu. Imao je 56 godina.

image
Branka Dukić
Cropix

Voditelj Odjela za torakalnu kirurgiju zadarske Opće bolnice prof.dr.sc. Ivan Bačić tumore operira gotovo svakodnevno. Godišnje se u zadarskoj bolnici operira stotinjak bolesnica sa zloćudnim tumorima dojke, a napravi se i između 100 i 120 operacijskih zahvata na prsnom košu, većinom zloćudnih tumora pluća, naveo je dr. Bačić.

- Godišnje imamo više od tisuću novih onkoloških pacijenata u Zadarskoj županiji i aparat za zračenje je važan za kvalitetu njihovih života, naglasila je u razgovoru i dr. Ljilja Balorda, specijalistica javnog zdravstva, dok je voditeljica Odjela za onkologiju i nuklearnu medicinu Opće bolnice Zadar dr. med. Vesna Telesmanić Dobrić navela da se od svih pacijenata kojima se u zadarskoj bolnici dijagnosticira karcinom jedna trećina šalje u Split na zračenje.

Nakon dva mjeseca naše kampanje u Zadar je, u Ligu protiv raka, došao premijer Andrej Plenković i rekao da je upoznat s kampanjom i da je u Ministarstvu zdravstva dogovorio kupnju aparata za zračenje za zadarsku Opću bolnicu.

image
Andrej Plenković u Ligi protiv raka Zadar
Cropix

Naša kampanja, dakako, neće stati. Veliku zahvalu upućujemo svakom građaninu koji je nazvao broj 060-9001 i tako donirao 6,25 kuna putem telefonske linije koju je 21. siječnja otvorila Liga protiv raka Zadar: u samo mjesec dana zabilježeno je 14.535 poziva, a račun Lige narastao je na više od dva milijuna kuna. Bravo, Zadrani, pokažimo da možemo! Hvala svakome tko pomogne...

O kampanji političari i državni vrh

Prva reakcija političara došla je od gradskog vijećnika Erola Gašija (SDP), koji se odrekao vijećničke naknade, a na Županijskoj skupštini 22. veljače s istim prijedlogom izašli su i vladajući i oporba. U međuvremenu, Općina Bibinje uplatila je na račun Lige protiv raka Zadar 30 tisuća kuna, a Siniša Botić pokrenuo crowdfunding internetsku kampanju za kupnju linearnog akceleratora za Opću bolnicu Zadar. Nije dugo čekao ni Božidar Kalmeta, čelnik županijskog HDZ-a u Zadru, te izjavio da zadarska bolnica ima i kadar i prostor, te da „taj aparat trebamo nabaviti.“

- Portalu Zadarski.hr i Slobodnoj Dalmaciji sve pohvale za pokretanje šire akcije, svi moraju sudjelovati u ovoj kampanji – rekao je Kalmeta sredinom veljače, da bi se nakon samo tjedan dana o linearnom akceleratoru oglasio i premijer Plenković, rekavši da je u Ministarstvu zdravstva dogovorio kupnju aparata za Zadar.

- Čuo sam za vašu kampanju, a potom i vidio neke od tekstova. Shvatio sam kroz što onkološki pacijenti prolaze putovanjem na zračenje u Split i razloge zašto ste krenuli u kampanju – rekao je Plenković.

Upute za uplatu 

Banka: Erste & Steiermärkische Bank d.d.
Primatelj: Opća bolnica Zadar
IBAN: HR8324020061500064152
Model: 00
Poziv na broj: 04092018
Opis plaćanja: Uplata za linearni akcelerator

21. travanj 2024 00:32