StoryEditorOCM
4 kantunaZAKONITO PREBIJANJE

Sjećate se videa gdje interventni policajac lupa glavom 19-godišnjaka u kombi? Načelnik Dražina je nakon dva mjeseca utvrdio da je to - OK!

Piše Ivica Nevešćanin
21. lipnja 2023. - 09:19

Interventni policajac koji je glavom 19-godišnjeg Zadranina udario u policijski kombi, dok su mu ruke bile zavezane na leđima, nije prekršio zakon, ustvrdio je Anton Dražina, načelnik PU zadarske, nakon završetka istrage koju je pokrenuo istog dana kada je portal Zadarski.hr objavio video na kojem se vidi trenutak kada policajac glavom mladića udara u policijsko vozilo parkirano ispred dvorane Krešimir Ćosić. 

Podsjetimo, incident se dogodio 17. travnja pri kraju košarkaške utakmice između Zadra i Partizana na Višnjiku, mladi navijač je izveden iz dvorane gdje su ga, kako nam je tada rekao, maltretirali interventni policajci udarajući ga čizmama u potkoljenice, pendrekom u slabine te lupajući mu glavom u policijski kombi, i to dok su mu ruke bile zavezane. Zbog zadobivenih ozljeda a na nogama, slabinama i glavi, mladić je potražio i medicinsku pomoć. Načelnik Dražina je međutim utvrdio kako u intervenciji njegovih policajaca prema 19-godišnjaku nije bilo prekoračenja upotrebe sile.

image

Anton Dražina, načelnik PU zadraske

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

"Vezano uz postupanje policije tijekom održavanja sportskog natjecanja 17. travnja 2023. godine u Zadru, poduzetim mjerama i radnjama utvrđeno je da su policijski službenici Policijske uprave zadarske tijekom postupanja prema 20-godišnjaku primijenili policijske ovlasti, nakon što izdanim upozorenjima i naredbama nisu mogli postići cilj sprječavanja nezakonitog ponašanja osobe. Pri tome su uporabili tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje kao najblaži oblik razmjeru pružanja aktivnog otpora osobe. Načelnik Policijske uprave zadarske je temeljem prikupljenih saznanja uporabu sredstava prisile ocijenio zakonitom i opravdanom" odgovorili su nam iz policije nakon dva mjeseca čekanja odgovora.

"Temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, a po zaprimljenoj kaznenoj prijavi osobe nad kojom je bilo postupanje, provedeno je kriminalističko istraživanje o čemu je Općim posebnim izvješćem izviješteno Općinsko državno odvjetništvo radi donošenja meritorne odluke" stoji u dgovoru iz policije, što znači da Odvjetništvo još uvijek može pokrenuti kazneni postupak protiv interventnog policajca, ali i ne mora.

Umjesto komentara ponavljamo još jednom video koji je šokirao zadarsku javnost, a na kojem se lijepo vidi kako policija mlađeg punoljetnika, sa sputanim rukama, udara glavom o kombi. 

Naravno, sve u duhu zakona i pravila službe.

03. svibanj 2024 01:41