StoryEditorOCM
4 kantunaKRUGOVI KOJI SE ŠIRE

Što je navodno krivotvorio Markov za dobivanje uvjeta za Ledanu i koju su ulogu u tome imali Miho Vuković, Nevena Ivičević i Vesna Colić?

Piše Ivica Nevešćanin
1. kolovoza 2022. - 21:00

Ako se pažljivo pročita sadržaj kaznene prijave koju je policija u subotu podnijela protiv Branimira Markova za krivotvorenje poslovne dokumentacije i prijevaru u aferi Ledana, dvije stvari ostaju nejasne: koju je ulogu u nezakonitom stjecanju minimalnih uvjeta imao Miho Vuković, drugi suvlasnik tvrtke Rive Liburna, te koja je uloga dviju službenica tadašnjeg Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, Nevene Ivičević i Vesne Colić?

Policija u svom priopćenju navodi da je Markov kao odgovorna osoba Rive Liburna, tvrtke u čijem je vlasništvu Ledana, u svibnju 2012. „tijekom postupka utvrđivanja odgovarajućih minimalnih uvjeta za obavljanje ugostiteljske djelatnosti noćnog bara, iako svjestan da prostor ne udovoljava potrebnim uvjetima, sastavio i ovjerio dvije neistinite poslovne isprave koje je u postupku ishodovanja minimalnih uvjeta priložio nadležnom tijelu koje je po okončanju postupka, navedenom trgovačkom društvu izdalo rješenje za obavljanje tražene djelatnost”.

Koje je dvije neistinite poslovne isprave Markov sastavio i ovjerio, ako je tražio minimalne uvjete za noćni bar? Nije sigurno ovjeravao javnu površinu jer po zakonu javna površina ne može biti dio noćnog kluba nego isključivo zatvoreni prostor. Za noćni bar, prema Zakonu o ugostiteljstvu, potrebno je imati minimalno 100 kvadrata, a na natječaju je od Nasada dobio 67. Kako je tih 67 postalo dovoljno za rad noćnog bara, doznali smo uvidom u rješenje bivšeg ureda državne uprave od 18. svibnja 2012., današnjeg dijela Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije. 

image

Branimir Markov, suvlasnik Ledane

Youtube/Screenshot/

Tog famoznog 15. svibnja 2012. na očevidu za utvrđivanje minimalnih uvjeta, gdje je komisija provjeravala odgovara li priložena dokumentacija stvarnom stanju objekta, gospođe Nevena Ivičević i Vesne Colić su potvrdile da su tamo zatekle ne 67 nego 102,85 kvadrata, 35 kvadrata više od površine u zakupu, te 2,85 kvadrata više nego što po zakupu treba za uvjete noćnog bara. 

Kao dio dokumentacije za izdano rješenje priložena su dva snimka tlocrta spornog prostora, na jednom je iscrtan tlocrt etaže ispod zemlje (minus jedan, 15 kvadrata) a na drugome parterni prostor (uslužni prostor 25,07 m2, hodnici 8,9 m2, točionik 15,64 m2, sanitarije 19,39 m2 te ulazni uslužni prostor 18,85 m2) od ukupno 87,85 kvadrata. 

Skicu nije izradila ovlaštena stručna osoba, tko ju je napravio nije poznato, ali je ovjerena pečatom Rive Liburna i potpisom. Štoviše, kao čovjek Rive Liburna na tom očevidu pojavljuje se Miho Vuković koji, prema izdanom rješenju, očito potvrđuje da stanje u naravi odgovara stanju na skici. Ako je tako, jesu li kaznenom prijavom trebali biti obuhvaćeni Vuković, Ivičević, Colić i Riva Liburna, kao pravna osoba i podnositelj zahtjeva za minimalne uvjete?

- Policija je podnijela kaznene prijave za ono što je u ovoj fazi istrage uspjela dokazati i predati nadležnom državnom odvjetništvu, a na predmetu se i dalje radi i provode druge istražne radnje – odgovaraju iz PU zadarske.

Podsjetimo da je Državni inspektorat nakon utvrđenih nepravilnosti u radu Ledane u listopadu 2021., pokrenuo prekršajni postupak koji se vodi na Općinskom sudu u Splitu, ali i zatražio od Ministarstva pravosuđa i Ministarstva turizma provjeru zakonitosti izdanih akata. Odnosno, je li izdano rješenje o miminalnim uvjetima u skladu sa zakonom, kao i drugi ugovori sklopljeni između Ledane i Nasada. Rezultati te provjere još uvijek nisu poznati. 

Vratimo se na očevid: prema kaznenoj prijavi, ako je Markov u samom začetku počinio kazneno djelo koje mu je omogućilo poslovanje noćnog kluba, znači da je u samim temeljima Ledane kriminalan čin i da je cijelo njeno poslovanje, od početka do danas, kriminalno djelo bez presedana! I da je sav prihod i dobit te tvrtke stečen na nezakonit način.

Drugo, kako je moguće da su gospođe iz državnog ureda došle na očevid i dale blagoslov za 102,85 kvadrata, kad u ugovoru stoji da Riva Liburna u zakupu od Nasada ima 67 kvadrata poslovnog prostora? Zašto im to nije bilo sumnjivo? Zašto to nisu provjeravale?

image

Ledana

Jure Miskovic/Cropix

Nadalje, Markova se sumnjiči i za prijevaru, odnosno da je od svibnja 2012. do srpnja 2022. godine, znajući da je površina poslovnog prostora u kojem posluje Ledana u stvarnosti znatno veća od ugovorene s Nasadima, „s unaprijed stvorenom namjerom da svom društvu pribavi nepripadnu imovinsku korist u vidu neplaćanja stvarne površine poslovnog prostora od ugovorene, prikrio tu činjenicu najmodavcu poslovnog prostora na koji način je za svoje društvo ostvario nepripadnu imovinsku korist u iznosu od preko 120.000 kuna”.

Markov se, prema kaznenoj prijavi, svjesno upustio u kriminal znajući da koristi veći prostor nego što ga je dobio od Nasada. Taj veći prostor očevidom su potvrdile dvije tada državne službenice i Miho Vuković, a Markov je tako za svoju firmu priskrbio korist od preko 120.000 kuna. 

Zadarski.hr je računajući mogući iznos gubitka za Nasade, odnosno nepripadajuće koristi za Rivu Liburna, došao do iznosa od oko 176.000 kuna. Kako? Tako što smo postojeću ugovornu cijenu od 5 eura po četvornom metru mjesečno pomnožili s razlikom u kvadratima (35,85) i godinama zakupa (131 mjesec, od 28. kolovoza 2011. do kraja srpnja 2022.). Razlika između našeg i policijskog izračuna nije mala, iznosi preko 55 tisuća kuna, što može značiti ili da su u policijskoj prijavi krivo uračunali vrijeme zakupa ili površinu u zakupu. Odnosno da je razlika u površini između zakupljene i stvarne manja od 35,85 kvadrata ili da je broj mjeseci u zakupu manji nego kod nas.

Ili je u pitanju neka sasvim druga površina? Veća od one iz ugovora o zakupu, ali još uvijek manja od one utvrđene očevidom za minimalne uvjete? 

Kako bilo, Vuković je, podsjetimo, tek u prosincu 2019. službeno postao suvlasnik i prokurist Rive Liburna. Njegova uloga na očevidu nije posve jasna. Iako se od početka govorio da je tihi partner Branimira Markova u Ledani, u vrijeme očevida formalno nije bio povezan s Rivom Liburna, a u izdanom rješenju o minimalnim uvjetima iz 2012. nema priložene punomoći, kako nam je rekao Ante Sjauš, privremeni pročelnik Ureda za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.

Gospođa Nevena Ivičević još uvijek radi u županijskom uredu, a gospođa Vesna Colić je u mirovini. Riva Liburna i Ledana i dalje rade... 

03. svibanj 2024 22:21