StoryEditorOCM
4 kantunaPROŠLO JE 10 DANA

Što se događa s policijskom istragom oko zalijevanja bojom dva automobila gradonačelnika? Dukić nije prijavio štetu, ali ni Grad Zadar. Zašto?

Piše I. N.
2. ožujka 2024. - 14:53

Policija još uvijek traga za osobom ili osobama koje su zelenom bojom zalile dva automobila zadarskog gradonačelnika Branka Dukića ispred njegove kuće na Stanovima prije deset dana.

- Kako materijalna šteta na vozilima nije počinjena, a oštećenik sam nije podnio prijavu o šteti, policija nema razloga provoditi istragu po službenoj dužnosti. Ali i dalje tragamo za počiniteljem ili počiniteljima te utvrđujemo sve okolnosti događaja u slučaju da netko ipak prijavi štetu. Ako otkrijemo počinitelja, a šteta ne bude prijavljena, o svemu ćemo posebnim izvješćem obavijestiti nadležno državno odvjetništvo. Ako šteta bude prijavljena, a mi otkrijemo odgovornu osobu ili osobe, protiv njih će ići kaznena prijava – objasnili su nam iz PU zadarske.

Gradonačelnik Dukić je 21. veljače u jutarnjim satima prije odlaska na posao primijetio da su njegov osobni automobil i službeni auto marke Volkswagen T-Roc parkirani u njegovom dvorištu zaliveni bojom. Gradonačelnik je o incidentu obavijestio policiju koja je pokrenula istragu zbog kaznenog djela oštećenja tuđe imovine. Međutim, iako su prve procjene ukazivale da bi šteta na automobilima mogla biti znatna, jer je boja zahvatila oba vozila, ispada da veće štete ipak nema.

Je li točno da automobili nisu oštećeni pokušali smo saznati i od gradonačelnika Dukića, a objašnjenje smo dobili iz Ureda gradonačelnika.

- Šteta na privatnom vozilu gradonačelnika je bila mala. Boju je uspio ukloniti i ispolirati auto. Gradonačelnik štetu nije prijavio, a nije ni imao ni kasko osiguranje – kazao nam je pročelnik Ante Ćurković. 

- Što se tiče službenog vozila marke Volkswagen, ono je pokriveno kasko osiguranjem koje je priznalo štetu u visini od 600 eura. Štetu je prijavio Grad Zadar kao vlasnik automobila, odnosno službeni vozač koji je tog jutra, nakon što je krim policija dva sata provodila očevid, odveo automobil u osiguravajuću kuću i na popravak - dodao je. 

Ako je šteta prijavljena na službenom automobilu policija bi trebala nastaviti istragu za kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Pokušali smo tu informaciju provjeriti u PU zadarskoj gdje su nam rekli da oni nemaju prijavu Grada Zadra za štetu na službenom automobilu.

- Moguće da su prijavili štetu osiguranju, ali do jučer, u petak poslijepodne, mi nikakvu prijavu za štetu na službenom automobilu Grada Zadra nismo dobili - rekla nam je u subotu glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Zaključno, policija ipak istražuje događaj, ali ne po službenoj dužnosti za kazneno djelo oštećenja tuđe imovine, nego u cilju otkrivanja počinitelja. U slučaju da ga i otkriju, a nitko ne prijavi štetu, zaljevač bi mogao proći samo s prekršajnom prijavom.

26. travanj 2024 07:25