StoryEditorOCM
4 kantunaA SAD ADIOOO...

Tko će počistiti Ledanu od nezakonito postavljene ugostiteljske opreme i sadržaja: Nasadi, konzervatori ili komunalni redari? Evo što kaže Dujela...

Piše Ivica Nevešćanin
30. srpnja 2022. - 20:02

Hoće li i kada Upravni odjel za komunalne djelatnosti Grada Zadra počistiti Ledanu od nezakonito postavljene ugostiteljske opreme i sadržaja, pitali smo pročelnika Robertina Dujelu. Naime, Ministarstvo kulture i medija je u odgovorima na pitanja portala Zadarski.hr istaknulo da oprema koja je postavljena u Ledani nakon 2012. nema suglasnost konzervatora te treba biti uklonjena od strane gradskog komunalnog odjela. 

- Pregledom arhivske dokumentacije zadarskog Konzervatorskog odjela, utvrđeno je da su tijekom 2012. godine, na zahtjev tvrtke Riva Liburna d.o.o., u dva navrata izdani posebni uvjeti. Ponajprije, u siječnju 2012. su izdani uvjeti za sanaciju pristupnih rampi, uređenje zelenila i postavljanje dvije drvene platforme na pozicije već postojećih betonskih platoa na kojima su se nalazile ranije građevine. U studenom iste godine dani su uvjeti za postavljanje privremene nadstrešnice iznad drvene platforme u istočnom dijelu perivoja. Sva ostala oprema koja se danas tamo nalazi postavljena je bez odobrenja ovog Odjela, a njeno uklanjanje u nadležnosti je gradskog Komunalnog odjela – stoji u odgovoru Renate Margaretić Urlić, glasnogovornice Ministarstva kulture i medija.

image

Ledana

Jure Miskovic/Cropix

- Komunalni odjel dopise, savjete, posebne uvjete i rješenja s konzervatorima razmjenjuje, usudim se kazati, na tjednoj osnovi. Nastavno na isto ne vidim prepreku da sve izneseno u vašoj objavi konzervatori sukladno svojim obvezama uobliče u formu rješenja, ovjere i dostave pravnoj/fizičkoj osobi ili javnopravnom tijelu, koje je po njihovom mišljenju nadležno, na postupanje. Po Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara konzervatori su ti koji nadziru prekršitelje posebnih uvjeta te sankcioniraju prekršitelje. Komunalni odjel u zadnjih četiri-pet godina, u pravilu nikad nije ostao bez odgovora i promptne reakcije, pa neće ni sad – izjavio je na naš upit pročelnik Dujela.

Dakle, sva oprema i ostala skalamerija kojom je Ledana nakitila Perivoj kraljice Jelene Madijevke nakon 2012., postavljena je bez suglasnosti zadarskih konzervatora. Kako je riječ o području pod zaštitom, postavljanje opreme i drugih objekata na javnoj površini bez suglasnosti konzervatorske službe je nezakonito. Tu nezakonitost, ispada, po zakonu su bili dužni nadzirati i kažnjavati sami konzervatori. Kako to očito nisu radili zadnjih deset godina, sada bi trebali popisati što sve treba ukloniti i popis dostaviti na odgovarajuću adresu, vlasnicima Ledane ili Nasadima.

image

Ledana

Jure Miskovic/Cropix

Tako se eto otkriva da su u dugogodišnjem kreiranju prostornog kaosa, pravnog nereda i protuzakonitih aktivnosti u Ledani, uz Nasade, gradonačelnike, gradsku upravu, inspekcije i slične protagoniste u ovoj priči, svoj značajan doprinos ”grijehom propusta” dale i neke državne stručne službe, poput Konzervatorskog odjela u Zadru. Krasno.

Ali treba to razumjeti. Zasigurno do njih nisu doprli glasovi da Ledana ovih zadnjih deset godina radi. Ionako se, da ne pretjeramo, nalazi dobrih 50 metara od njihovog ureda...

29. studeni 2022 05:00