StoryEditorOCM
4 kantuna‘RADETIN TROKUT 3‘

Tko kaže da HDZ-ovo, pardon, prometno redarstvo ne radi? Evo su jutros u Foši zalijepili kaznu Radetinom autobusu! Radeta: "I sutra ću biti tamo..."

Piše IN
16. rujna 2022. - 12:31

Tko kaže da prometno redarstvo Grada Zadra ne radi svoj posao taj kleveće i laže! Evo recimo jutros su u Foši zalijepili kaznu autobusu koji se zaustavio na pješačkom otoku kako bi mogao prihvatiti goste. Dobio je kaznu od 300 kuna. 

Sigurno se pitate tko je koristio taj autobus? Evo iznenađenja: agencija Daniela Radete! Da, onog Radete, predsjednika zadarskog SDP-a, kojem je zadarski HDZ nekidan na svojoj Facebook stranici objavio video kako obavlja transfer gostiju s kombijem i autobusom na pješačkom trokutu u Foši. Video je objavljen kao krunski dokaz da Radeta posluje ”nezakonito” jer je, eto, uhvaćen u prometnom prekršaju. Taj isti slučaj, osim HDZ-a, istražuje i zadarska policija. Koja ni osam dana nakon objavljene snimke nije utvrdila radili li se tu uopće o prometnom prekršaju! Ali zato prometno redarstvo Grada Zadra nedvojbeno zna da tu nisu čista posla i odmah je pokazalo svoju nesmiljenu efikasnost. 

Radeta je u nedavnom razgovoru za Zadarski.hr rekao da na tom mjestu obavlja transfer putnika od 2017. godine i to svakog dana od 1. travnja do 1. studenoga te da nikada nije dobio kaznu. Kad  to zbrojite dobijete podatak da je Radeta u zadnjih pet godina barem 1050 dana radio prometne prekršaje u Foši, a prometno redarstvo je interveniralo tek sada. Nakon što ga je HDZ ”raskrinkao”. Koja učinkovitost! 

Uz takvo prometno redarstvo ne treba se čuditi što nam je promet u gradu sređen kao u crkvici. Sve na svome mjestu, parkiraš gdje poželiš, nitko ne vozi po Kalelargi, nema nikakvih problema, samo taj Radetin autobus remeti idiličnu sliku. 

Podsjetimo da je Radeta nakon objave videa podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv nepoznatog počinitelja za nametljivo ponašanje i uhođenje. Radeta je tijekom snimateljske akcije hadezeovskih komandosa u Foši jednog i snimio. Opisao ga je kao svima dobro poznatog člana HDZ-a koji se bavi turizmom.

image

Danijel Radeta, Odvodnja

Iva/

Nazvali smo Radetu...

- Danas nas je u Foši, po nalogu iz Medulićeve, dočekao prometni redar s već unaprijed napisanom kaznom za prekršaj po odredbi članka 82. st. 1. toč. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Zakon jasno kaže kako vozač ne smije zaustaviti niti parkirati vozilo na nogostupu ili pješačkoj zoni. Sve i da je tako, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko je ovakvih kazni napisano i naplaćeno u proteklom periodu na "Radetinom trokutu" – kaže Radeta i dodaje:

- Nalogodavac bi, kad već šalje komunalne redare da ureduju, trebao znati kako "Radetin trokut" nije nogostup niti je to pješačka zona. Isto tako bi trebao znati, kako je postavljeni znak o zabrani parkiranja, postavljen samo za vozila koja dolaze iz smjera Pomorske škole, ali ne i za vozila koja dolaze iz smjera stare Tehničke škole ili Elektre, jer njima kao takav nije vidljiv, a trebao bi biti.

Nalogodavcu bi, isto tako, bilo bolje da nađe ili da barem pokuša naći rješenje za ovaj problem umjesto da kažnjava sve one koji imaju potrebu zaustaviti se svega par minuta, ali ne zbog mene i moje djelatnosti, nego zbog tisuće automobila koje tamo svakodnevno imaju potrebu koristiti upravo taj trokut – poručuje Radeta.

Tko su nalogodavci, Grad Zadar ili HDZ? Da nije HDZ Zadar objavio video, bi li Grad Zadar reagirao? Odnosno, prometno redarstvo pod upravom Robertina Dujele, člana HDZ-a? Ili je to jedno te isto ili postavljamo glupo i suvišno pitanje? Nije jedino jasno treba li nakon ove akcije prometno redarstvo Grada Zadra na rukav staviti stranački, a ne gradski grb. Jer ovako ispadaju prometni redari HDZ-a, a ne Grada Zadra. 

Radeta se smije i kaže da je cijeli slučaj insceniran kako bi se njega pretvorilo u kriminalca, iako moguće uopće nije riječ o prometnom prekršaju. Naime, članak zakona na koji se pozivaju prometni redari nigdje ne navodi slučaj kakav se imputira Radeti. Osim toga, procedura je takva da bi nakon uložene žalbe prijedlog za kažnjavanje vrlo lako mogao biti odbačen jer ne drži vodu.

image

Robertino Dujela, procelnik upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zastitu okolisa

Jure Miskovic/Cropix

Koji je onda cilj jutrošnje akcije u Foši? HDZ ovako svima pokazuje kako upravlja sustavom. Ako nisi po njihovom kroju, najprije te njegovi odani stranački vojnici danima uhode i snimaju, onda taj ”prekršaj” ne prijave policiji ili prometnom redarstvu, nego smontiraju video i preko svojih službenih stranica pokreću osobnu diskreditaciju. Poruka je jasna: evo što vam se može dogoditi ako se zakačite s nama. Ne samo da ćemo vas uhoditi i javno osramotiti, nego ćemo protiv vas pokrenuti javni sustav pod našom kontrolom i na vrat vam navaliti kazne. A moguće i štošta drugo. 

Ako ovo nije primjer kako jedna stranka instrumentalizira javne službe za obračun s političkim neistomišljenicima, onda stvarno ne znamo što jest.

Zato je za cijelu priču više nego znakovit jedan detalj. U trenutku kad je komunalni redar jutros zaskočio Radetin autobus, odjednom su se na mjestu događaja pojavili ”novinari” jednog lokalnog medija. Ono, slučajno su naletjeli baš u trenutku kada prometni redar ispisuje kaznu za Radetin autobus koji se tu zaustavio između 8 i 8.10 sati. Taj detalj sugerira da HDZ može kad god mu treba upregnuti pouzdane medije te tako i medijski obaviti selektivni odstrel svojih političkih ”neprijatelja”. Ili neprijatelja. Poruka je opet jasna: veliki medijski brat vas uvijek gleda.

Zato smo na kraju pitali Radetu gdje će sutra obaviti transfer gostiju.

- Tu, na istom mjestu, u Foši. Pristajem svaki dan plaćati kaznu jer to je očito jedini način da se natjera Grad Zadar da nešto radi, odnosno da pronađe rješenje za privremeni transfere, ne samo za turističke agencije, nego za stotine i tisuće drugih građanki i građana, koji se svakodnevno zaustavljaju na tom dijelu Foše i dovoze ili čekaju djecu iz školu, dovoze ili odvoze roditelje do liječnika, supružnike na posao... Potreba je tolika da bi Robertino Dujela trebao prvenstveno taj problem riješiti, a ne glumiti stranačku-komunalnu policiju – poručuje Daniel Radeta.   

03. svibanj 2024 12:00