StoryEditorOCM
4 kantunaPISANJE U VJETAR

U 11 godina rada Ledana nijedan dan nije radila u skladu sa zakonom. Što su radili inspektori svih ovih godina? Zašto Ledana danas uopće radi?

Piše Ivica Nevešćanin
4. kolovoza 2022. - 20:27
Branimir Markov (u sredini) suvlasnik Rive Liburna na dodjeli nagrade nasmiješeno sunce 2013. za najbolji noćni bar u Zadru. S lijeva, bivši dogradonačelnik Ivan Vlakić, te Branko Ganzulić, bivši predsjednik turističkog vijeća Grada Zadra (desno)  Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

U jedanaest godina rada Ledana nijedan dan nije radila u skladu sa zakonom. Od prvog dana do danas Ledana krši zakone i radi na štetu Nasada, bez potrebnih uvjeta, ostvarujući tako nezakoniti prihod i dobit. Pravo je pitanje zašto Ledana nije zatvorena?

Ovakvi zaključci nameću se nakon što smo dobili odgovore iz Ureda za gospodarstvo i turizam Zadarske županije. Od privremenog pročelnika Ante Sjauša tražili smo objašnjenje za izdane minimalne uvjete za Ledanu 2012. bez kojih nije mogla započeti obavljati ugostiteljsku djelatnost.  

Kao što je Zadarski.hr već pisao, Riva Liburna je 2012. prvi i jedini put zatražila i dobila minimalne uvjete za javnu površinu Perivoja kraljice Jelene Madijevke za potrebe kafića. U skladu s ugovorom o zakupu sklopljenim s Nasadima za razdoblje od 1. lipnja do 30. rujna, dobili su minimalne uvjete za 100 kvadrata.

Nakon toga, sve do siječnja 2022. Ledana, odnosno Riva Liburna, nije tražila minimalne uvjete za nove površine koje je ugovorima o zakupu sklapala s Nasadima. A morala je. 

- Minimalni uvjeti se izdaju sukladno Ugovoru o zakupu javne površine, što znači da se svaku novo zakupljenu javnu površinu moraju ishoditi novi minimalni uvjeti. Rješenje kojim su utvrđeni minimalni uvjeti vrijedi do isteka ugovora odnosno stranka nije dužna zatražiti nove minimalne uvjete ako je ugovor produžen za istu površinu na istom mjestu. Ne mogu se prenositi minimalni uvjeti na druge površine, koriste se sukladno Ugovoru – stoji u odgovoru Marijane Špoljarić, voditeljica pododsjeka Ureda za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.

image

Muski WC kluba Ledana
 

Luka Gerlanc/Cropix

Ledana je dakle 2012. dobila minimalne uvjete za sto kvadrata javne površine. Uvjeti su im izdani prema ugovoru o sezonskom zakupu na rok od četiri mjeseca. No iduće 2013. godine Ledana s Nasadima potpisuje dva nova ugovora, prvi jednogodišnji ugovor za javnu površinu od 75 kvadrata, te ugovor za površinu od 25 kvadrata koje koriste preko sezone. Ukupan iznos ugovorene površine je 100 kvadrata, točno onoliki za koje su dobili minimalne uvjete 2012., ali bez priložene skice lokacije na kojoj se ugovorena površina nalazi!  

- Uz zahtjev za utvrđivanje minimalnih uvjeta na otvorenom od 18. svibnja 2012. godine priložen je Ugovor o zakupu javne površine bez skice. Ugovor zajedno sa skicom stranka je dužna pokazati inspekcijskim službama prilikom kontrole – navodi se u odgovoru iz županijskog odjela za gospodarstvo.

Kako nam je pojasnio Ante Sjauš, prema pravilniku koji je tada bio na snazi, uz ugovor o zakup javne površne nije bilo potrebno priložiti skicu. Kasnijim izmjenama pravilnika uvodi se obveza dostave skice za javnu površinu za koju se traže minimalni uvjeti. 

Ledana je tako, bez traženja novih minimalnih uvjeta, prenijela tih sto "legalnih kvadrata" u iduće godine. U 2014. je sklopila dva nova ugovora za istu površinu (75 plus 25). Međutim od 2015. Ledana počinje širiti sezonsku površinu, najprije za 25 kvadrata (2015. i 2016.), a potom i za 135 kvadrata (2017.) za koje nije tražila minimalne uvjete.

Od 2018. do 2021. Ledana nastavlja širenje i kroz godišnje i kroz sezonske ugovore. Tih godina u godišnjem zakupu ima 184 kvadrata javne površine, dok se sezonska površina mijenja: 2018. iznosi 558 kvadrata, 2019. je 415 kvadrata, 2020. zauzima 460 kvadrata, a 2021. najviše, 532 kvadrata. Kad se od tih brojki oduzme onih sto kvadrata (bez skice) iz svake godine za koju su imali minimalne uvjete, dobijemo podatak da je Ledana od 2015. do 2021. koristila 2501 kvadrata javne površine koju nije smjela, i na njoj stvarala prihode i dobit. 

image
Luka Gerlanc/

Nije ih smjela koristiti ne samo zbog minimalnih uvjeta koje nije imala, nego i zbog toga što nisu imali suglasnost konzervatora, jer se radi o perivoju pod zaštitom. Naime, zadarski konzervatori su Rivi Liburna izdali posebne uvijete u dva navrata tijekom 2012. godine. Prvi put u siječnju za sanaciju pristupnih rampi, uređenje zelenila i postavljanje dvije drvene platforme na pozicije postojećih betonskih platoa na kojima su se nalazile ranije građevine, te u studenom iste godine za postavljanje privremene nadstrešnice iznad drvene platforme u istočnom dijelu perivoja. „Sva ostala oprema koja se danas tamo nalazi postavljena je bez odobrenja ovog Odjela, a njeno uklanjanje u nadležnosti je gradskog Komunalnog odjela”, ističu iz Ministarstva kulture i medija. 

Sva vanjska ugostiteljska oprema, oprema za noćni bar i kafić, nema dakle suglasnost konzervatora i Ledana bi je morala ukloniti. 

Što se pak tiče poslovnog prostora za potrebe noćnog bara, Ledana je potpisala tri ugovora o zakupu na pet godina. Nakon prvog ugovora sklopljenog 2011. Ledana je tražila minimalne uvjete i dobila, ali za objekt od 102,85 kvadrata, dakle 35 kvadrata više nego što stoji u ugovoru. Zbog sumnje da je Branimir Markov krivotvorio dokumentaciju kako bi prikazao da prostor udovoljava uvjetima potrebnima za noćni bar, policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu. Drugu prijavu je zaradio za prijevaru, jer je navodno znajući da koristi veći prostor nego što je ugovorom definirano, Rivi Liburna pribavio više od 120.000 kuna, a na štetu Nasada. 

Prema tumačenju voditeljice pododsjeka Marijane Špoljarić, Ledana kod produžavanja ugovora nije trebala tražiti nove minimalne uvjete za poslovni prostor kojeg koristi, ali su, očito, trebali prijaviti veću površinu od one koju koriste. Zadnji petogodišnji ugovor Riva Liburna je potpisala prošle godine i na snazi je do 2026., što znači da se i dalje nanosi šteta Nasadima. 

Drugim riječi, od prvog dana Ledana nije radila u skladu sa zakonom, pa ne radi ni danas kada o tome pišemo. 

Zašto još uvijek radi?

image

Ilustracija

Darko Tomas/Cropix

Kako inspektori nisu znali da Ledana krši zakon?

Turistička inspekcija Državnog inspektorata u listopadu 2021. godine zabranila je Ledani pružanje ugostiteljskih usluga na 62 konzumna mjesta te na tri šanka na prostoru za usluživanje na otvorenom jer za njih nisu imali rješenja o minimalnim uvjetima. Prilikom nadzora inspektorima su predočeni minimalni uvjeti za ”onih” sto kvadrata, a sve što je bilo preko toga, na površini većoj od 200 kvadrata, inspektori su sankcionirali. U trenutku nadzora Ledana je u zakupu imala ukupno 397 kvadrata od kojih je za sto imala minimalne uvjete. 

Zanimljivo je da ovo nije bio prvi nadzor Državnog inspektorata u Ledani, ali nikada prije nisu pisali prijave zbog nedostatka minimalnih uvjeta. Kad bi dolazili na uviđaj, navodno bi uvijek radili na površini od 100 kvadrata za koje su 2012. dobili minimalne uvjete, a na ostalim površinama u zakupu, kao, nisu radili.

Kako je to moguće? Kako je moguće da državni inspektori dolaze u nadzor na lokaciju a ne znaju koliku površinu ugostitelj ima u zakupu te ima li za njeno gospodarsko korištenje izdane minimalne uvjete i suglasnost konzervatora? 

Drugi problem: kako to da inspektori Ledanu nisu prije zatekli ”izvan gabarita”, iako je u zakupu godinama imala velike javne površine za koje nije imala potrebne uvjete, i na kojima su nesmetano radili? Znači li to da su unaprijed imali dojave o dolasku inspekcije pa su inspektore uvijek spremno dočekali, bez nelegalnih viškova, u skladu s papirima i tih famoznih sto kvadrata?

Kad već znamo koje su sve figure uključene u ovu priču, i s kim su sve povezane, ne bi trebalo čuditi da je sustav više štitio nego sprječavao nezakoniti rad Ledane. 

26. travanj 2024 17:03