StoryEditorOCM
4 kantunaZA DIJANINU DICU

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić primio obitelj Torić, tatu Matea i njegovo osmero djece koji su ostali bez majke Dijane. Stigla je i novčana pomoć

Piše Zadarska nadbiskupija
8. studenog 2021. - 11:09

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić susreo se s deveteročlanom obitelji čiji je otac Mateo Torić (44), roditelj osmero malodobne djece. Njegova supruga Dijana, majka njihove djece, preminula je od zloćudne bolesti u 37. godini života, 16. srpnja 2021. godine.

Djeca su sljedećih godišta: Debora (10), Ana (9), Judita (8), Šimun (7), Klara (6), Estera (5), Ivan (3) i Karmela (1) i s tatom Mateom žive na Bokanjcu u Zadru.  

„U molitvenom zajedništvu dijelim vaše teškoće, ali i radosti, jer djeca, unatoč tegobama i problemima, imaju dar iskreno radovati se životu, bez obzira na težinu okolnosti koje nas okružuju. Našim susretom želim izraziti svoju blizinu Vama i Vašoj dragoj djeci, a u danima spomena vjernih mrtvih želja mi je i zajedno pomoliti se s vama i Bogu, darovatelju života, preporučiti plemenitu dušu Vaše supruge Dijane. Gospodin joj bio nagrada vječnim životom u zajedništvu s Kristom, a Vama i djeci neka daruje blagoslov i zaštitu svetih zadarskih zaštitnika“ rekao je mons. Puljić u obraćanju ocu Mateu.

Uz podršku i ohrabrenje, nadbiskup je tati Mateu izrazio zahvalnost na prihvaćanju Božjeg dara mnogobrojne obitelji koju je podigao sa suprugom Dijanom u njihovom 12-godišnjem braku. Kao aktivni članovi Neokatekumenskog puta, Dijana i Mateo su obitelj i djecu prihvatili kao svoje temeljno životno poslanje i poziv. Do posljednjih trenutaka svoga ovozemaljskog života, Dijana je bila primjer radosnog svjedočanstva vjere i pouzdanja u Gospodinovu volju, rekao je Mateo, zaposlen u zadarskoj osnovnoj školi kao profesor povijesti i geografije.

Na kraju dirljivog susreta oplemenjenog djetinjom otvorenošću djece, nadbiskup i Torićevi zajedno su izmolili molitvu sv. Josipu i zamolili zagovor toga moćnog zaštitnika obitelji da bdije i upravlja i njihovim životom. Petero djece ide u školu, a troje najmlađih pohađaju vrtić.

Nadbiskup Puljić uručio je novčani prilog Zadarske nadbiskupije tati Mateu te je obećao kontinuiranu pomoć obitelji Torić i u budućem razdoblju. Nadbiskup se zanimao za tijek velike humanitarne akcije za kupnju prikladnog smještaja za obitelj Torić, u zahvalnosti svim ljudima dobre volje koji su svojim prilogom pomogli osigurati primjeren smještaj za tu obitelj, jer sada žive u stanu od 60 četvornih metara s dvije spavaće sobe.  

Prikupljanje humanitarne pomoći za obitelj Torić odobrilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH pod nazivom „Pomoć socijalno osjetljivoj deveteročlanoj obitelji pri kupnji obiteljske kuće u svrhu stambenog zbrinjavanja“.

Akcija je počela 1. studenog i traje do 1. ožujka 2022. g. Svi koji žele, mogu uplatiti novac na kunski žiroračun uz opis plaćanja: Kuća za Dijaninu djecu.

IBAN HR12 2340 0093 1135 1377 3

Vlasnik računa je Marino Jurjević, Murvica, Ulica Tina Ujevića 10, 23000 Zadar, Hrvatska

SWIFT adresa (BIC) Privredne banke Zagreb d.d.: PBZGHR2X

31. ožujak 2023 02:01