StoryEditorOCM
4 kantunaDOK USKOK ISTRAŽUJE

Zadarski sud za anale: Đerđ zatražio razrješenje Pešića, a predsjednik DSV-a obojicu pozvao na razgovor! Smijenjen i glasnogovornik...

Piše Ivica Nevešćanin
10. srpnja 2023. - 22:00

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković prošlog je tjedna održao sastanak s predsjednikom Županijskog suda u Zadru Željkom Đerđem i predsjednikom zadarskog Općinskog suda Marijom Pešićem. Povod sastanku koji je održan prošlog ponedjeljka u Zagrebu bio je zahtjev za razrješenje kojeg je Đerđ podnio protiv Pešića jer smatra da se ogriješio o Zakon o državnom odvjetništvu, odnosno da je poslove sudske uprave obavljao protivno propisima, da je propuštanjem nadzora, ili neposredno, kršio propise o dodjeljivanju predmeta u rad, te da je svojim ponašanjem ili na drugi način nanio štetu ugledu suda ili sudačkoj dužnosti.

Đerđ je zahtjev DSV-u podnio 28. lipnja, oni su ga zaprimili dan kasnije, a 3. srpnja u Zagrebu održao sastanak na kojem su trojica predsjednika o svemu tome razgovarala. Odluka DSV-a o Đerđevom zahtjevu za razrješenje bit će donijeta nakon godišnjih odmora, sukladno rasporedu sjednica DSV-a.

Ovaj scenarij potvrdili su nam u DSV-u i na zadarskom Županijskom sudu, sve osim jedne neslužbene informacije koja ‘cirkulira‘ zadarskim pravosudnim krugovima. A ona kaže da je predsjednik DSV-a Milković na tom sastanku tražio od Đerđa da povuče zahtjev za Pešićevim razrješenjem. Đerđ je međutim, prema našim izvorima, ostao kod svoje odluke i tu mogućnost odbio. Stvar je dodatno zanimljiva jer se i Đerđ i Pešić i Milković povezuju s bivšim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem (HDZ). Đerđ je s Bošnjakovićem išao u srednju školu u Iloku, a Bošnjaković je kao član DSV-a glasovao za Đerđa. Bošnjaković ima kuću u Biogradu, kao i sudac Pešić, a biogradski gost je i predsjednik DSV-a Darko Milković, inače sudac Vrhovnog suda.

Slučaj da predsjednik višeg suda traži razrješenje predsjednika nižeg suda nezapamćen je, ne samo u Zadru. Zato mnogi s nestrpljenjem iščekuju rasplet ove situacije u koju se doveo sudac Pešić svojim kontroverznim potezima i odlukama, o kojima je ekstenzivno pisao naš portal, a kojem mandat istječe u kolovozu iduće godine. U tom kontekstu se komentira i sama činjenica da je Milković pozvao na razgovor Đerđa i Pešića. Naši sugovornici iz sudačkih krugova ne poznaju sličnu praksu, a poglavito im se čini nebičnim zajednički sastanak predsjednika DSV-a s obojicom, kao da se tako želi na nekog od njih izvršiti određeni pritisak.

Istog dana kada je sastanak triju predsjednika održan u Zagrebu, Zadarski.hr je ekskluzivno objavio da je Đerđ zatražio Pešićevo razrješenje.

image

Ilustracija

Luka Gerlanc/Cropix

- DSV je 29. lipnja zaprimilo zahtjev za razrješenje predsjednika Općinskog suda u Zadru zbog pravnih osnova iz članka 85. stavak 4. točke 1, 4 i 7 Zakona o Državnom sudbenom vijeću. Zakonom o DSV-z (članak 86. stavak 3.) prije donošenja odluke o razrješenju propisana je obveza traženja pisanog izjašnjenja predsjednika suda čije se razrješenje traži kao i mogućnost dodatnog usmenog izjašnjenja. U skladu s navedenim predsjednik DSV je, nakon što je predsjedniku Općinskog suda u Zadru emailom dostavljen zahtjev za razrješenje, u ime DSV-a dana 3. srpnja, održao sastanak s obojicom predsjednika radi dodatnih usmenih izjašnjavanja te u tom smislu od podnositelja zahtjeva nije traženo da isti povuče – odgovorili su nam iz DSV-a, dodajući da će DSV, s obzirom na ljetnu stanku, nakon godišnjih odmora sukladno rasporedu sjednica na jednu od sjednica uvrstiti i donošenje odluke o predmetnom zahtjevu.

- Predsjednik Županijskog suda u Zadru Željko Đerđ bio je pozvan od strane predsjednika DSV-a Darka Milkovića na radni sastanak u DSV-a, koji je i održan dana 3. srpnja 2023. godine, a povodom podnijetog prijedloga za razjašnjenje dužnosti predsjednika Općinskog suda u Zadru Maria Pešića. Na navedenom sastanku su, osim predsjednika DSV-a Darka Milkovića bili nazočni i predsjednik Županijskog suda u Zadru Željko Đerđ i predsjednik Općinskog suda u Zadru Mario Pešić. S obzirom da je postupak povodom podnijetog prijedloga ovog suda u tijeku, to ne možemo iznositi detalje o istom, kao niti o sadržaju održanog sastanka u DSV-u, te se za sve daljnje informacije i upite obratite DSV-u pred kojim se vodi postupak” odgovorila nam je Sandra Radanović, glasnogovornica Županijskog suda u Zadru.

Slična smo pitanja postavili i predsjedniku Općinskog suda Mariju Pešiću, uz dodatno pitanje zašto je s mjesta glasnogovornika Općinskog suda u Zadru smijenjen Davor Dubravica te tko je novi glasnogovornik? Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Neslužbeno, sudac Dubravica je maknut s mjesta glasnogovornika prošlog tjedna, neposredno nakon sastanka u Zagrebu, a na njegovo mjesto je postavljen Josip Dušević kojeg je DSV imenovao sucem Općinskog suda u Zadru 1. lipnja ove godine.

Podsjetimo, kaznenu prijavu USKOK-u protiv suca Pešića podnijeli su suci Županijskog suda u Zadru Boris Babić i Hrvoje Visković nakon provedenog nadzora nad radom Općinskog suda u Zadru. Kaznena prijava optužuje Pešića da je zloupotrebio položaj te krivotvorio dokumentaciju vezanu za putne troškove koristeći službeni automobil u privatne svrhe, o čemu je prvi pisao Zadarski.hr.

Glasnogovornica Županijskog suda Sandra Radanović nedavno nam je potvrdila da se jedna od točaka prijedloga za razrješenje suca Pešića odnosi i na financijsko materijalno poslovanje Općinskog suda u Zadru u odnosu na putni nalog koji je bio između ostalog i predmet nadzora obavljenog od strane Ministarstva pravosuđa i uprave, Službe za nadzor nad materijalnim i financijskim poslovanjem pravosudnih tijela, točnije nad knjigovodstvom Općinskog suda u Zadru.

Informacija o tome proširila se još prije, pa je Zadarski.hr prije više od mjesec dana zatražio od Ministarstva pravosuđa i uprave uvid u rezultate financijskog nadzora nad Općinskim sudom u Zadru temeljem Zakona o pravu na pristup informacija. Usput smo pitali Ministarstvo je li točno da je nadzor utvrdio da predsjednik Općinskog suda sudac Mario Pešić mora vratiti iznos kojeg je sebi isplatio za putne troškove, s obzirom da je nadzorom utvrđeno kako ih je dobio bez zakonske osnove. Odgovore, međutim, ni nakon ponovljenog upita, do danas nismo dobili.

03. svibanj 2024 18:02