StoryEditorOCM
4 kantunaTUŽIO NAS 12.000 EUR

Zadarski.hr otvara šampanjac! Upravo smo dobili potvrdu: predsjednik Županijskog suda zatražio je od DSV-a razrješenje Marija Pešića!

Piše Ivica Nevešćanin
3. srpnja 2023. - 11:46

Predsjednik Županijskog suda u Zadru Željko Đerđ podnio je prijedlog Držanom sudbenom vijeću (DSV) za razrješenje dužnosti predsjednika Općinskog suda u Zadru Marija Pešića.

Ovu ekskluzivnu informaciju za portal Zadarski.hr potvrdila je glasnogovornica Županijskog suda u Zadru sutkinja Sandra Radanović.

Predsjednik Đerđ prijedlog je podnio 28. lipnja 2023. iz razlog propisanih odredbom čl. 85. st. 4. toč. 1., 4. i 7. Zakona o Državnom sudbenom vijeću, koji govore da će DSV predsjednika suda razriješiti dužnosti: kada poslove sudske uprave obavlja protivno propisima; kada propuštanjem nadzora, ili neposredno, krši propise o dodjeljivanju predmeta u rad; kada je svojim ponašanjem ili na drugi način nanio štetu ugledu suda ili sudačkoj dužnosti.

Jedna od točaka prijedloga za razrješenje se odnosi i na famoznu kaznenu prijavu koju su USKOK-u protiv Pešića podnijeli tadašnji županijski sudac Boris Babić i Hrvoje Visković zbog sumnje da je Pešić krivotvorio dokumentaciju oko putnih troškova koristeći službeni automobil u privatne svrhe, o čemu je Zadarski.hr prvi izvijesti javnost, nakon čega se USKOK počeo baviti tim nevjerojatnim slučajem.

„Jedna od točaka prijedloga za razrješenje se odnosi i na financijsko materijalno poslovanje Općinskog suda u Zadru, u odnosu na putni nalog koji je bio između ostalog i predmet  nadzora. S obzirom da je nadzor obavljen od strane Ministarstva pravosuđa i uprave, Službe za nadzor nad materijalnim i financijskim poslovanjem pravosudnih tijela i to nad knjigovodstvom Općinskog suda u Zadru, upućujem Vas da se za detaljnije informacije obratite Općinskom sudu u Zadru ili Ministarstvu pravosuđa i uprave” stoji u odgovoru glasnogovornice Radanović.

Zadarski.hr je prije mjesec dana zatražio od Ministarstva pravosuđa i uprave uvid u rezultate financijskog nadzora nad Općinskim sudom u Zadru temeljem Zakona o pravu na pristup informacija. Također smo Ministarstvo pitali je li točno da je nadzor utvrdio da predsjednik Općinskog suda sudac Mario Pešić mora vratiti iznos kojeg je sebi isplatio za putne troškove, s obzirom da je nadzorom utvrđeno kako ih je dobio bez zakonske osnove, no odgovore do danas nismo dobili.

Zadarski.hr je također u više navrata pisao o problemima koje je Pešić imao kod usvajanja godišnjeg rasporeda poslova na Općinskom sudu. Te je probleme imao prve godine kad je odlučio Prekršajni odjel spojiti s Kaznenim što je dovelo do pobune prekršajnih sudaca, a problem se nastavio naredne i ove godine, kada je Predsjednik Đerđ u više navrata ukidao i preinačivao odluku o godišnjem rasporedu rada sudaca i sudskih službenika.

„Također, točna je informacija da je predsjednik Županijskog suda u Zadru, a povodom izjavljenih prigovora sudaca i sudskih savjetnika, u nekoliko navrata ukidao Godišnji raspored poslova Općinskog suda u Zadru za 2023. kao i Drugu izmjenu godišnjeg rasporeda poslova, te je djelomično preinačio i godišnji raspored poslova Općinskog suda u Zadru za 2023. kao i Drugu izmjenu godišnjeg raspreda poslova Općinskog suda u Zadru za 2023.  Napominje se da je godišnji raspored poslova sa svim izmjenama objavljen na mrežnoj stranici Općinskog suda u Zadru” navodi u dogovoru glasnogovornica Županijskog suda u Zadru sutkinja Sandra Radanović.

Podsjetimo, portal Zadarski.hr je u seriji tekstova ukazivao na ove i brojne druge situacije do kojih je dolazilo na Općinskom sudu zbog kontroverznih odluka i ponašanja predsjednika Pešića, što je rezultiralo masovnim nezadovoljstvom među sucima i sudskim službenicima Općinskog suda, a kulminiralo je na sjednici svih sudaca Općinskog suda gdje su brojne kolege iznijele kritike na njegov rad. Ocijenili su ga nesposobnim da vodi sud, ali i optužili za osvetoljubivo ponašanje prema kolegama koje se nisu bespogovorno podčinile njegovim odlukama, a koje, sudeći prema odlukama Željka Đerđa, nisu bile u skladu s logikom ustroja sudske uprave i nekim zakonskim propisima.

Sudac Pešić postao je predsjednik Općinskog suda u kolovozu 2020. na mandat od četiri godine. Ukoliko DSV podrži prijedlog Đerđa za njegovim razrješenjem, moguće je da će dužnost morati napustiti prije isteka mandata, što bi bio svojevrstan presedan za zadarski sud.

Konačno, zbog serije članaka koje je portal Zadarski.hr objavio o radu predsjednika Općinskog suda u Zadru, Mario Pešić je 6. ožujka podnio klasičnu SLAPP tužbu protiv našeg izdavača, Hanza Medie, za naknadu štete u iznosu od 12.000 eura. Utuženo je 12 tekstova objavljenih na portalu Zadarski.hr u razdoblju od 6. prosinca 2022. do 13. veljače 2023.

Evo o kojim se tekstovima radi: 

03. svibanj 2024 21:21