StoryEditorOCM
Zadar plusČUVAJMO IH!

Zavšetkom projekta "Zadar baštini" Bedemi bogatiji za dvije nove interaktvine instalacije: cilj je i ranjive skupine uključiti u društvo

Piše M.M.
21. prosinca 2021. - 15:23

U sklopu projekta "Zadar baštini", u utorak je na Bedemima svečano predstavljena brončana skulptura makete stare gradske jezgre, jedine u Hrvatskoj koja ima prilagodljivu zvučnu instalaciju. Cilj postavljanja ove interaktivne skulpture je doprinijeti promociji UNESCO-om zaštićene nepokretne kulturne baštine grada Zadra, odnosno Bedema zadarskih pobuna, omogućavanjem novog koncepta prezentacije kulture.

- Željeli smo da skulptura makete u svako doba dana bude zanimljiva prolaznicima. Navečer će recimo svijetliti, a ono što je njena najveća posebnost je zvučna instalacija koja je jedinstvena u zemlji. Također, ono što je zanimljivo kod toga jest što se zvukovi grada mogu mijenjati i da se svakodnevno mogu ažurirati. Tako da se na šest zvučnika mogu slušati odvojeni momenti i trenutni događaji. Na primjer, kad su u Donatu Glazbene večeri, Grad može odlučiti da skladbe mogu slušati i prolaznici na Muraju u realnom vremenu. Na taj način ova skulptura postaje dio grada – istaknuo je autor Damir Mataušić, akademski kipar.

image
Zadarski.hr
image
Jure Miskovic/Cropix

Osim tog projekta, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, zajedno sa svojim suradnicima i predstavnicima udruga, predstavio je i još jedan važan projekt. Riječ je o "Tourism4All", projektu koji se provodi unutar programa prekogranične suradnje Interreg Italija - Hrvatska 2014.-2020., a koji se realizirao postavljanjem signalizacije i interpretacije na srednjovjekovnim zadarskim gradskim zidinama, čime je jedno od najpoznatijih i najatraktivnijih turističkih mjesta Zadra postalo dostupno osobama s invaliditetom.

- Izabrali smo naš Muraj kao jednu od najpoznatijih turističkih, ali i kulturnih destinacija u gradu te smo ovom interaktivnom šetnicom omogućili socijalnu uključenost osobama s invaliditetom. Na ovaj način želimo uključiti ranjive skupimo u društvo te smanjiti sezonalnost, odnosno povećati pred i post sezonu sa sadržajima koje privlače takve skupine ljudi u naš grad – istaknuo je Josip Milić, voditelj odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata u Gradu Zadru. Pedsjednik Udruge za slijepe i slabovidne Zadarske županije, Mladen Bajlo, istaknuo svoje zadovoljan novom instalacijom.

- Osim makete grada koja je jedina ima zvučnu instalaciju u zemlji i koja je za nas slijepe iznimno zanimljiva, i ova inkluzivna šetnica nam puno znači. Mi ćemo u Udruzi svim našim kolegama iz cijele zemlje, ali i šire, predložiti da dođu i pogledaju ovu atrakciju i divan projekt čiji je cilj predstaviti pristupačne gradske atrakcije i druge pristupačne sadržaje te lokacije i rute koje mogu posjetiti – zaključio je Bajlo.

image
Predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih 
Zadarski.hr
image
Zadarski.hr

Pročelnik za EU fondove Ante Ćurković naglasio je kako se Zadar u ovoj godini potvrdio kao jedan od najuspješnijih gradova u realizaciji projekata revitalizacije kulturne baštine.

- Zadar je veliko gradilište kulture. Realizirali smo ili smo započeli realizaciju nekoliko kapitalnih projekata poput ovoga gdje stojimo, znači Bedema, zatim Providurove palače, Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, Tehničke škole, kao i Centra za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade. Govorimo o ulaganju od preko 170 milijuna kuna – zaključio je Ćurković.

Ugledni konzervator i povjesničar umjetnosti Miljenko Domijan, koji je na nominaciji grada za UNESCO-ovu listu neumorno radio više od jednog desetljeća, istaknuo je kako su ovakvi sadržaji iznimno dragocjeni i kako je revitalizacija kulturnih dijelova grada ono čemu i dalje trebamo težiti.

image
Zadarski.hr

- Mi smo prije pjevali u Jazinama ”Zadar je slavan, nitko u Europi njemu nije ravan”, a sada smo opet europski šampioni, ali ne u košarci, nego u najvećem fortifikacijskom sustavu cijele nekadašnje Mletačke republike, od Bergama do Male Azije. Turci su ovdje bili 500 metara od grada, govorilo se da turski pijetli bude stanovnike i zato se gradio ovaj sustav. Turski putopisac govorio je da bi se grad mogao osvojiti samo uz pomoć Alaha, srećom, on se oglušio, jer danas ne bi bilo ni bedema ni zvonika, nego minareti. Ovakve instalacije pričaju o prošlosti grada koja je bila puna nesreća, od križarskog osvajanja do skoro poništenja u Drugom svjetskom ratu. Muraj je izgubio svoju obrambenu funkciju, ali je postao kulturno dobro upisano na listu svjetske baštine UNESCO-a - zaključio je Domijan.

Tko će zaštitit kulturnu baštinu od vandala?

Pročelnik Ante Ćurković na upit novinara o zaštiti novih instalacija na Muraju, rekao je kako je svjestan mogućnosti da vandali oštećuju skulpture, što će se probati suzbiti edukacijom i povećanom pažnjom.

- Snimanje kamerama nismo uzeli u obzir, što zbog dužine šetnice, a što zbog građana koji zaziru od snimanja na javnim površinama. No, ovim putem pozivam sve ljude koji vole svoj grad da čuvamo našu baštinu, naše Bedeme i nadat se da će vandalizma biti sve manje -  rekao je Ćurković.

image
Jure Miskovic/Cropix
26. travanj 2024 10:22